Ikke prøv å fikse noe som ikke er ødelagt

Passat er et veldig godt eksempel på hvor godt resultatet kan bli.

Publisert

Før nyttår lanserte Volkswagen en helt ny versjon av Passat.

Men det er en del utfordringer ved det å lansere en ny versjon av en bil som eierne allerede er svært godt fornøyd med. VW har derfor fulgt et godt gammelt råd: Om det ikke er ødelagt, ikke prøv å fiks det.

«Nye» Passat er derfor langt på vei den samme som gamle Passet, bare litt spisset og litt polert. Og strengt tatt er den nye Passat en facelift, selv om den har fått ny modellbetegnelse.

En bil uten åpenbare feil
Vi har hatt gleden av å kjøre stasjonsutgaven med 2-liters dieselmotor med automatisk girkasse og 140 hestekrefter. Etter å ha summert opp alle de positive sidene ved denne bilen, er det vrien å komme med en annen beskrivelse enn en «perfekt» familiebil.

Utvendig har VW gjort akkurat nok til å få bilen til å fremstå som moderne, samtidig som det ikke er en tvil i verden om at dette er en Passat. Det er spesielt i grillen og på skjermer er det gjort endringer, som gjør at bilen følger andre modeller som Polo og Golf.

I dette segmentet kan du ikke gjøre noe mer riktig, og vi kan vanskelig se for oss at noen potensielle kjøpere vil tenke at bilen ser feil ut.

Godt med plass
Om vi innvendig begynner bakfra, så har den et enormt bagasjerom på 603 liter, som bør dekke de fleste behovene til en familie. Hopper vi et hakk fram, så har passasjerene i baksetet også rikelig med plass, og i armlenet kan selvsagt barna sette drikkeflasker og den type ting. Barna kan også få leke seg med egne luftedyser.

Og om vi så tar steget enda en rad fram, så var testbilen utstyrt med såkalte sportsseter med en litt snodig kombinasjon av elektrisk- og manuelt justerbare seter, som rett og slett er veldig behagelig å sitte i. Det øvrige designet er stilrent, funksjonelt - og helt tydelig VW. Det eneste vi stusset litt på var den analoge klokken, som har en vinkel som nesten gjør den litt vanskelig å se.

Testbilen er utstyrt med såkalt Highline-utstyrspakke, i tillegg til ekstrautstyr for nesten 75.000 kroner, og det var absolutt ingenting vi følte manglet - og det ville være enkelt å skrelle av minst 30.000 kroner uten at vi hadde følt at vi hadde manglet noe vesentlig.

En lettkjørt bil
Få sekunder etter at vi startet kjøringen, slo det oss hvor lettkjørt bilen er. Bilen fremstår nesten liten og lett, litt som en Golf, til tross for at den er betydelig større. Og VWs automatiske DSG-girkasse er så nydelig å kjøre med at du knapt bruker et øyeblikks tanke på at det er en dieselmotor som sitter foran.

Highline-utgaven er utstyrt med girskift på rattet, samt en sportsmodus på girkassa, noe som begge deler fremstår litt overflødig med 140 dieselhester under panseret; men overflødig luksus er selvsagt ikke noe en skal klage på.

Dieselmotoren har det VW kaller BMT (BlueMotion Technology), noe som betyr at den på ingen måte er et sportslig alternativ. Dette understrekes av at motoren vi har testet er en nedtunet versjon av en 2-liter som kan levere 30 hestekrefter ekstra (det meste av dreiemomentet beholder du derimot), men VW de har gjort det de kan for å få ned drivstofforbruket. Ved blandet kjøring er den oppgitt til hyggelige 0,52 liter per mil.

En sikker vinner
Alt i alt er dette en bil som står fjellstøtt midt i den viktige familiebilkategorien - og det er en grunn til at dette er en av de mest solgte bilene i Norge. Samtidig er det ikke til å komme utenom at den har voldsom konkurranse nettopp i dette segmentet. Avensis, som trolig er Toyotas beste bil, V70, Mondeo og ikke minst VW-konsernets Skoda Octavia ønsker alle å kapre de samme kundene.

Det som er helt sikkert er at den nye Passat har hevet konkurransen ytterligere.