Her kan du virkelig bli svimmel

Foto: (Google)
Publisert

Rundkjøringene som virkelig skiller seg ut.

Forrige helg hadde vi en sak der vi viste fram noen av verdens mest kompliserte trafikkmaskiner, det det var litt av hvert som kan få det til å gå kaldt nedover ryggen på sjåfører som ikke nødvendigvis vet hvor de skal.

Les også: Verdens sykeste trafikkmaskiner

Men trafikkmaskiner er ofte relativt godt skiltet og logiske - i alle fall for de som vet hvor de skal - mens rundkjøringer i et komplisert bymiljø kan være en helt annen opplevelse.

I sin optimale form, er rundkjøringer noe som derimot skal forenkel og forbedre trafikkflyten - og i noen tilfeller er det slik at jo mer komplisert en rundkjøring er, jo bedre fungerer den. I alle fall i teorien.

Under kan du se noen av de mest kompliserte i verden.

PS! Klikk på bildene for å forstørre dem!

Taganskaya Square, Moskva

Foto: (Google)

Midt i Moskva har en endt med dette enorme krysset som er en slags rundkjørings-trafikkmaskin-kryss-på-kryss-sak. Å velge rett felt her er helt essensielt - ellers kan du bare glemme å komme fram.

Magic Roundabout, Swindon

Foto: Hk kng (Wikimedia)

Denne legendariske rundkjøringen i Essex er konstruert på et prinsipp som skulle forbedre trafikkflyten, og skal etter sigende være svært genial for de som er kjent med rundkjøringen - som strengt tatt består av to rundkjøringer med trafikk i motsatt retning - og fem små rundkjøringer som gjør det hele mulig.

For dem som ikke er så kjent, er derimot rundkjøringen en utfordring - og det er flere mulige veier gjennom.

Moor End, Hemel Hempstead

Foto: (Google)

Rundkjøringen i Moor End bygger på litt det samme prinsippet om flere rundkjøringer i en stor rundkjøring - med trafikk i begge veier. Men en har her i det minste droppet rundkjøringen i midten.

Greenstead Roundabout, England

Foto: (Google)

Det er viktig å kjøre gjennom et par rundkjøringer før du kommer inn i en stor rundkjøring med toveistrafikk bestående av flere rundkjøringer. Legg merke til at det bare i dette utsnittet er totalt 8 rundkjøringer!

Carl Berners plass, Oslo

Hva kan sies om det nye Carl Berner-krysset som ikke allerede er sagt?

Prinsippielt er rundkjøringen verken komplisert eller spektakulær, det er derimot alle tilleggsdetaljene som skaper problemene.

Firkantrundkjøringen ble laget utelukkende for å halvere trafikken (les: lage så lange køer at bare halvparten av trafikken kommer gjennom per time), og det har en klart med glans. Knutepunktet for den viktige Ring 2, Riksvei 4, samt en viktig lokal gjennomfartsvei, har blitt en seriøs kork i systemet som skaper lange køer selv utenfor rushtiden i helgene.

Utformingen som en firkant, med tilsynelatende en gangvei i midten, som ikke er en gangvei - gjør at knapt noen bilister forstår hva de skal gjøre. Gangfelt på vei inn/ut av alle tarmer, samt lysregulering utenfor der igjn, gjør at trafikken står like mye i stampe inni rundkjøringen som utenfor. Da har vi ikke nevnt trikken som går tvers gjennom og bussene som setter seg fast.

London Circuit, Canberra, Australia

Foto: (Google)

Denne trafikkmaskinen i Canberra er så stor at en neppe legger merke til at en faktisk kjører i en rundkjøring. Trafikken går i begge retninger, det er mange kryss - og en motorvei tvers gjennom!

Sadler's Farm, Essex

Foto: Terryjoyce (Wikimedia)

Nok et eksempel på britenes store glede av å ha mange rundkjøringer i en rundkjøring. Denne er derimot så stor at det nesten blir oversiktlig, og vant i 2011 noe så fint som «Roundabout Idol».

Place de l'Étoile, Triumfbuen, Paris

Foto: (Google)

Et av de mest kjente landemerkene i Paris står midt i en av de mest skremmende rundkjøringene en kan tenke seg. Denne rundkjøringen, som binder sammen 12 forskjellige gater i 7 kjørefelt, er så komplisert at forsikringsselskaper har bestemt at alle kollisjoner per definisjon er begge parters skyld.

Når en vet at nordmenn i liten grad klarer å bruke to felt effektivt, kan en bare tenke seg hvordan det blir med så mange felt...

Nanpu Bridge Interchange

Foto: (Google)

Strengt tatt ikke en rundkjøring i vanlig forstand - men denne trafikkmaskinrundkjøringen er i det minste spekulativ.

Denne saken ble første gang publisert 24/03 2013.

Les også