Et frontalangrep på Norges mest solgte bil

Men vi er litt forundret.

Publisert

Dette skal egentlig være en biltest av den oppgraderte Ford Focus med en av verdens beste motor.

Men siden vi allerede har sett litt på hva den nye Focusen har å tilby, og det er fint lite å ikke like, tar vi en annen vri denne gangen. Vi sitter nemlig med en liten undring i bakhodet.

VW Golf er i sin egen klasse på salgstoppen i Norge. I 2014 solgte den den omtrent like mye som 2. og 3. plassen til sammen.

2. plassen er forøvrig den litt traustere konkurrenten Toyota Auris.

Fra topp til glemt

Det er i dette selskapet - helt på toppen av bestselgerlistene - at Ford ønsker å plassere Focus.

Vi kan gå så langt som å si at den har sin naturlige plass her oppe - og for et par år siden var Focus Norges nest mest solgte bil. Et bra utseende, fin pris og fantastiske kjøreegenskaper på den da splitter nye modellen gjorde den til en vinner.

Denne bilen - 7. generasjon Golf - skapte problemer for Focus.

Men så skjedde det - for Ford - ulykksalige at VW lanserte en ny Golf som var et steg med syvmilsstøvler fra forrige generasjon. Den hadde fantastiske motorer og et interiør som en raskt kunne forveksles med noe lenger opp på statusstigen. Fin å kjøre var - og fortsatt er - den også.

Omtrent samtidig lanserte Toyota en omtrent like forbedret utgave av Auris med hybridmotor.

Fantastisk å kjøre - utdatert innvendig

Selv om Focus utvilsomt var den beste bilen å kjøre, så føltes det å sette seg inn i den fortsatt relativt nye Focusen som et steg tilbake i tid. Det var spesielt det totalt antikvariske infotainmentsystemet Sync (1) som gjorde det nesten litt pinlig å sammenligne med konkurrentene. Det hjalp ikke for Ford at automatgir ikke er noe de har fokus på sammen med motorene som er aktuelle i Norge.

Focus falt fra 2. til 10. plass på bestselgerlisten i Norge i 2013. I 2014 var det så vidt de holdt seg inne på topp 20!

Dette er kanskje det viktigste eksempelet på at bilbransjen har blitt langt mer følsom for teknologiutviklingen enn tidligere. En bil som er superaktuell i et øyeblikk, er glemt i det neste.

Tidligere betød ikke et par år fra eller til  mye, men når informasjonsteknologi plutselig blir en grunnpilar, skal det så lite til før noe føles gammeldags. En fem år gammel bil var tidligere «lett brukt», men kan nå plutselig oppfattes like antikvarisk som en fem år gammel mobiltelefon.

Tidenes viktigste ansiktsløft?

Heldigvis for Ford var de ikke altfor langt unna en midtlivsoppgradering - en facelift - der de kunne ta tak i problemene en sto overfor.

Det var ingenting galt med fundamentet. Spesielt Fords 125-hesters tresylindrede motor er fantastisk, og kjøreegenskapene til bilen er upåklagelige. En trengte egentlig bare å oppdatere det antikvariske infotainmentsystemet og pusse på sitt nye vellykkede designspråk.

Dette visste Ford - og det gjorde de da også. Focus i facelift-versjon har blitt penere og infotainmentsystemet er nå tilgjengelig i en massivt oppgradert 2. generasjon.

Mission accomplished - case closed - Golf be aware.

Eller?

Har satset på pris, ikke nyhet

Av årsaker vi ikke helt klarer å forstå så har Ford valgt å gjøre det nye infotainmentsystemet til ekstrautstyr på alle utstyrsgrader. Ikke engang på toppmodellen Titanium X får du glede av interiøroppgraderingene som kommer med det nye infotainmentsystemet er uten å legge på en ekstra utstyrspakke. Denne koster riktignok «bare» 9000 kroner - inkludert navigasjon - men å gjøre én av to signaturoppgraderinger til ekstrautstyr fremstår litt merkelig.

Nå er ikke dette noen «deal breaker», for det er jo tilgjengelig? Ford har gjort et stort nummer ut av at de skal forenkle modellutvalget sitt, så dette passer ikke inn i strategien. Vi forstår ikke at man tør å standardisere på noe antikvarisk, når selv Toyota har implementert en relativt stor trykkfølsom skjerm som standard i sine biler.

Dette er ikke noen kritikk av selve infotainmentsystemet i seg selv. «Sync 2» er en kraftig oppgradering fra tidligere, og blir ikke dårligere av at det er skilt ut i en egen pakke. Førsteinntrykket er oversiktlig og enkelt, og det er lett å hoppe seg mellom funksjonene. Det eneste vi irriterer oss litt over er at DAB-integrasjonen er litt komplisert og uoversiktlig. Hvorfor kan ikke bare alle kanalene samles i én liste?

Dette er noe som vi antar fikses når 3. generasjon, men denne er ikke tilgjengelig ennå.

Et taktskifte?

Men det virkelige mysteriet for oss er at Ford har valgt å bevege seg over på VWs banehalvdel for å konkurrere på tyskernes premisser.

Vi har en stund sagt at BMW er for dem som virkelig bryr seg om kjøreegenskaper, og at Ford er for dem som bryr seg om både kjøreegenskaper og lommeboka.

Det virker derimot som om Ford ønsker å ha et mindre fokus på kjøreglede. For samtidig som Focus har fått oppgradert design og interiør, har de også valgt å gjøre endringer med bilens kjøreegenskaper. Kort sagt har de strammet opp understellet marginalt, samtidig som de har redusert styrefølelsen.

Et steg mot det vanlige

Tanken har vært at de to endringene skal gjøre bilen mer behagelig mer av tiden, noe som for så vidt har fungert. På vei til butikken eller barnehagen er den topp. Problemet er at det har fjernet noe av «Ford-DNA-et». Nye Focus har mindre egenart og er mindre engasjerende å kjøre enn forgjengeren. Understellet er det ikke noe galt med, men den endrede styrefølelsen gjør at bilen snakker mindre til oss. Den er mer nøytral.

Vi forstår at en ønsker å være en konkurrent til markedsleder Golf, men i et forsøk på å konkurrere mot Golf, har Focus blitt likere Golf. Vi forstår ikke helt hvorfor en har valgt å viske ut forskjellene - der en har vært markant bedre.

Focus er fortsatt litt mer engasjerende enn Golf - men ikke så mye som før.

I en verden der elektrisk servostyring har tatt over, er det enkelt og billig å lage et system der du kan bytte styremodus ved å trykke på en knapp. Ford kunne valgt å få å satse på pose og sekk med en knapp der du kunne bytte mellom sport og komfort, men du kan ikke få dette på Focus. Både hos hovedkonkurrent VW og billigkonkurrent Hyundai (!) er dette på plass. På Mondeo også for den saks skyld.

Manuelt gir er reelt sett eneste alternativ på en Focus.

Men OK, Ford vil sikte enda mer inn på «mainstream», men i dette lyset blir det rart at Ford ikke satser hardere på automatgir. Fords modellinjer er fortsatt totalt dominert av manuelle girkasser. I et kjøregledeperspektiv er dette genialt, men om en ønsker å lage mer nøytrale biler, er automatgir et must.

I skrivende stund er automatgir kun tilgjengelig med en ineffektiv 1,6-liters bensinmotor som bare er i sortimentet for å kunne gi automatgir, samt på 2-liters diesel på 150 hestekrefter til et relativt merkbart prispåslag. Ingen av bestselgermotorene er det mulig å kombinere med automatgir. Du kan glemme det på den fantastiske 1-liters bensinmotoren og den overkommelig prisede 1,6-liters dieselmotoren.