En skikkelig annerledes SUV
Flott eller flopp?

BMW har jobbet ganske heftig med å utvide modellutvalget sitt de siste årene, der en mer eller mindre har fylt ut alle hullene i nummerseriene.
Etter at de i 2008 lanserte en sportslig coupéutgave av den store SUV-en X5, som fikk navnet X6, var det bare et tidsspørsmål før de ville gjøre det samme med X3.
X4 er dermed for alle praktiske formål en X3, der baken bøyer av allerede ved C-stolpen, og dermed spiser opp litt av bagasjerommet.
Bilen er riktignok en anelse lenger enn X3, men det er kun overhenget over bakhjulene som er forandret, for akselavstanden er identisk.

Prisen derimot, den er høyere. Ca 30.000 kroner sammenlignet med en tilsvarende X3.
Hvorfor?
Og vi kaster oss bare over den store elefanten i rommet med en gang: Hva skal man med en slik bil?
Hvis du må stille det spørsmål, så er du ikke i målgruppen. Dette er en bil for de som vil skille seg litt ut. De som vil ha god bakkeklaring, sitte høyt - men samtidig ikke vil være en del av flokken som kjører en vanlig SUV.

Og selv om det er en litt uvant form på X4, så har en litt mer tilstedeværelse over seg enn en X3.
Stivere oppsett gjør den også mer kjøreglad.
Samtidig er det et relativt takknemlig marked å gå inn i: Det er ingen direkte konkurrenter.
Er den en offroader?
Egentlig er dette et fryktelig dumt spørsmål, siden ingen som kommer til å kjøre denne bilen noen gang kommer til å ta den med på noe annet enn en middels skogsbilvei.
Men BMW har til en viss grad tatt dette med offroad-egenskaper på en SUV alvorlig. For et par år siden var undertegnede ute i relativt heftige vinteroffroadløyper med både X3, X5 og X6, med overraskende gode resultater - og BMW har til og med fått på plass hill decent-modus.
Så du skal ha muligheten til å prøve deg om behovet skulle være ute, men en X4 kjøpes for å kjøres på veien.

En kraftfull motor
Vår testbil er utstyrt med BMWs 3-liters seksylindrede dieselmotor, og i likhet med den direkte konkurrenten fra VW-konsernet, er dette en nytelse .
Med sine 258 hestekrefter er det veldig langt fra en sinke, men den er først og fremst et dreiemomentsdyr med 560 Nm tilgjengelig fra 1500 RPM - men også før den tid er det mer enn nok krefter å hente frem.

Motoren oppleves silkemyk og behagelig, samtidig som den tilbyr et virkelig massivt skyv når gasspedalen presses ned. Med over 1,8 tonn å flytte på er det ikke eksplosivt, men kraftfullt.
0-100 unnagjøres på 5,8 sekunder - 0,1 sekund raskere enn tilsvarende X3-utgave - og det oppleves veldig raskt i en relativt høyreist SUV med dieselmotor.

Motoren er parret med BMWs eksepsjonelle 8-trinns automatiske girkasse, som bare gjør jobben sin bedre enn det meste annet på markedet.
Kjøreegenskaper
Da vi plukket opp bilen, ble vi nesten litt overrasket over at bilen tilsynelatende sto på stylter - dette skulle jo være en litt mer sportslig utgave av X3. Stylter og sportslighet går sjelden sammen.

Bilen er riktignok litt lavere enn X3, men det er på grunn av takkonstruksjonen - men under er den som X3, og bakkeklaringen er identisk på 204 millimeter.

Vår bil er derimot utstyrt med M-pakke, og det er liten tvil om at BMW har stivet opp dempingen ganske betydelig. X4 oppleves høy, men likevel veldig stødig. Det er lite rulling, og bilen oppleves vesentlig fastere i fisken enn den siste X3-modellen vi kjørte.
På tross av dette: Den håndterer relativt dårlig vei på en god måte.
Med en kraftplugg av en motor under panseret er det ikke til å komme utenom at man er fristet til å kjøre på litt. Men vi snakker om en bil som er 20 centimeter høyere, har 64 mm høyere bakkeklaring og som veier rundt 300 kilo mer enn en 3-serie touring. Å kalle det en sportsbil ville være å dra det langt.

Interiør
Innvendig skiller ikke X4 seg nevneverdig fra X3 - det er jo strengt tatt den samme bilen. Vi snakker om et funksjonelt , om enn ikke overveldende spennende, interiør. BMW har det med å lage interiør som oppleves langt bedre når du faktisk kjører bilen, og du forstår hvorfor ting er som de er, enn når du ser inn i kupeen.

Baksetene gir helt greit med beinplass, selv om det ikke er noen danseplass om de i forsetene forsyner seg grovt.
Bagasjerommet har en praktisk utforming, der det er veldig enkelt å laste inn - men det er ca 50 liter mindre plass enn i en X3 grunnet det den skånende utformelsen.

Når det er sagt er det ikke veldig ofte en fyller bagasjerommet med ting som går høyere enn baksetene, og siden bagasjerommet faktisk er marginalt lenger enn på en X3, så kan man argumentere for at ulempene her er neglisjerbare.

Ingen håpløs idé
Mange var skeptisk da BMW lanserte X-modellene. Enda flere ble skeptiske da X6 dukket opp, men realiteten er at X-modellene har vært en gedigen suksess for BMW, og er noe folk vil ha.

Vi kjøper ikke SUV-er fordi vi har et utrolig behov for å kjøre utenfor allfarvei. Vi liker å sitte høyt - og det er i mange sammenhenger mer praktisk i hverdagen å ha en bil du lasser inn i, i stedet for ned i. Dessuten har du mer bakkeklaring de få gangene en har behov for det.
Med det som bakgrunn er ikke X4 noen dårligere idé enn enhver coupé: Det er en litt penere, litt dyrere, marginalt mer upraktisk variant av en annen modell.
Oppskriften blir sjelden en like stor salgssuksess, men de som vil ha det får skilt seg litt ut. Dessuten koster det produsentene marginalt å gjøre endringer på rumpa og kalle det en ny bil.
Da jeg første gang så bilder av en X4 ville jeg egentlig ikke like den. Men nå forstår jeg ikke helt hvorfor den ikke kom tidligere. Den gir ikke mindre mening i hverdagen enn andre SUV-er som allerede har blitt storselgere.
Så får det være opp til den enkelte om det er verdt 30.000 kroner ekstra å få en bil som ikke er helt lik naboens.