En av verdens største bilprodusenter kan bli historie

Sjefen sies å arbeide hardt for å slå seg sammen med "hvem-som-helst".

Fiat Chrysler-sjef Sergio Marchionne jobber for tiden hardt for å slå sammen selskapet sitt med nærmest hvem som helst, for å få ned kostnadene.
Publisert

Sammenslåingen av krisetyngede Chrysler og Fiat-konsernet i kjølvannet av finanskrisen virket ved første øyekast å være litt merkelig: To selskaper som ikke akuratt hadde vind i seilene, og heller ikke særlig sammenfallende tankegang, skulle sammen finne veien ut av finansiell uro.

Tanken var dog ikke så ille: Chrysler skulle gi Fiats mange merker lettere tilgang til det amerikanske markedet, mens Fiat skulle tilby Chrysler mer effektiv teknologi og bedre tilgang til det europeiske markedet.

Verdien på selskapet har da også steget kraftig - men den store suksessen har likevel uteblitt.

Sliter i motvind

Chrysler sliter voldsomt i konkurransen mot både "indre" og "ytre" konkurrenter i USA, mens Fiat-konsernet ikke akkurat har vist seg fra sin beste side de siste årene.

Alfa Romeo har svært store planer for fremtiden om å være en konkurrent til BMW, Audi og Mercedes - men utover to modeller som er varianter av Fiat-småbiler, er entusiastbilen 4C (laget av Maserati) det eneste de har å tilby.

Alfa Romeo ligger nede med store planer, men brukket rygg. Fiat selger stort sett varianter av den aldrende "Fiat 500", samt varebiler - mens Ferrari og Maserati er for nisjepreget til å kunne ta unna de store volumene.

Tilsynelatende er det nå Jeep som skal dra lasset mer eller mindre alene - men samlet er ikke selskapet en gang på topp 10-listen over verdens størte bilprodusenter

Mener sammenslåing er helt nødvendig

Fiat Chrysler-sjef Sergio Marchionne jobber desperat for å få til en sammenslåing med nærmest hvem som helst.

Nå melder Bloomberg at Fiat Chrysler-sjef Sergio Marchionne nærmest desperat jobber med å fusjonere det allerede fusjonerte selskapet med en annen gigant i bilindustrien for å få opp volumene, og få ut synergier.

Ifølge Marchionne er det nødt til å bli konsolloderinger i bransjen, på grunn av de enorme investeringene som nå må til for å utvikle nye modeller.

Er ikke ønsket hos de han vil ha

Førstevalget skal være General Motors (GM), men det som en gang var verdens største bilprodusent skal være helt uinteressert - og har mer enn nok med seg selv.

Merker under Fiat Chrysler-paraplyen

  • Alfa Romeo
  • Chrysler
  • Dodge
  • Ferrari
  • Fiat
  • Lancia
  • Maserati
  • Jeep
  • Ram

Ifølge Bloomberg snakker noen om at Marchionne kan alliere seg med gigantinvestorer som allerede er storeiere i GM, eller som har muskler til å kjøpe seg opp, som kan presse GM-ledelsen til samtaler om fusjon. Problemet er at en ikke er sikker på at det faktisk vil være lønnsomt for GM-aksjonærene, og derfor vanskelig å få til.

VW-konsernet skal være en annen på listen over partnere Marchionne ønsker seg. Problemet er at Fiat Chrysler-konsernets største eier - Agnelli-familien - ikke er interessert i å selge sine aksjer. Tyskerne vil på sin side bare ha selskaper som de styrer helt selv.

Toyota og Ford skal også være helt uinteressert i en fusjon.

Dermed er konsernet uønsket blant stort sett allede største bilprodusenter i verden.

Kan se mot Frankrike

En del av de koreanske selskapene kan være en teoretisk løsning, men skal ikke være spesielt ettertraktet fra Marchionne - ikke minst fordi han ønsker fusjon med et selskap med litt tilsvarende modellutvalg for å kunne hente ut mest mulig synergier.

I skrivende stund skal det ifølge Bloomberg være det franske PSA-konsernet, som står bak Peugeot og Citroën, som er den mest sannsynlige partneren. Aktører som står oppe i prosessen mener at PSA ikke egentlig er store nok, men at det ikke er særlig mange andre alternativer.

Hva som eventuelt vil skje med merkeutvalget til Fiat Chrysler ved en fusjon, er helt i det blå siden alt foreløpig er på tankestadet.