Sosiale medier på torsdagsvinterføre:

Du gjør vel ikke dette på en torsdag?

Som å kjøre en halv mil i blinde.

DISTRAKSJON: Mobilen er fortsatt den hyppigste distraksjonskilden i bilen, følge vegvesenet.
DISTRAKSJON: Mobilen er fortsatt den hyppigste distraksjonskilden i bilen, følge vegvesenet. Foto: FOTO: Tor Richardsen ( Scanpix )
Publisert Oppdatert

Vinteren er over oss med full tyngde, og i trafikken smeller det som aldri før. Det vil si: Nå vet vi litt mer om når det smeller. Hør bare her:

Viste du at sjansen for å bli utsatt for, eller innbladet i, en trafikkulykke er nesten dobbel så stor på en torsdag?

Vegvesenet har nemlig frigitt en mengde geografiske data opp gjennom årene, som satt sammen viser at torsdagen er den dagen i uka det smeller hyppigst.

Men hvorfor smeller det på torsdag?

Noen av disse har dataene har firmaet Geodata satt sammen, og fått fram et bilde på hvor og når ulykkene oppstår, som i dette eksempelet fra østlandsområdet - for de siste 30 årene. Her kan du selv se hvor og på hvilken dag det smeller.

Men hvorfor er torsdagen er mest utsatt i trafikken. Vi spør Guri Ranes, avdelingsdirektør for trafikksikkerhet hos Statens vegvesen.

- Nei, det har vi ikke noe godt svar på, sier hun.

Vegvesenets hypotese er at dagen da alle gjør noe som fører til noe annet, like godt kunne vært mandag eller onsdag som torsdag.

Torsdag er den nye fredagen

Men to variabler kan være med på å gjøre torsdagen ekstra utsatt.

Synes du det virker som om rushtrafikken er verst torsdag? Det stemmer antakelig. For Statistisk Sentralbyrås Tidsbruksundersøkelse fra 2012, viser at fredag er fridag for stadig flere. Nordmenn tar oftere langhelg, noe som kan medføre tettere trafikk og økt risiko for ulykker på torsdag. Stressede folk som skal raskt hjem for å rekke fly eller komme opp til hytta før midnatt er en dårlig kombinasjon med tett trafikk.

Og dersom disse i tillegg bruker mobiltelefonen, øker risikoen for trafikkulykker drastisk.

30 ÅR: Denne applikasjonen (http://labapps.geodataonline.no/trafikkulykker/) viser alvorlige trafikkulykker siste 30 år (1983-2013), ulykker registrert med skadegrad "Alvorlig skadd" og verre. Dataene er hentet fra NVDB, tilgjengeliggjort av Statens vegvesen.
30 ÅR: Denne applikasjonen (http://labapps.geodataonline.no/trafikkulykker/) viser alvorlige trafikkulykker siste 30 år (1983-2013), ulykker registrert med skadegrad "Alvorlig skadd" og verre. Dataene er hentet fra NVDB, tilgjengeliggjort av Statens vegvesen.

Mobilbruk i blinde

En undersøkelse som Virginia Tech Transportation Institute har gjennomført, viser at mobilbruk i bilen er svært distraherende og øker faren for ulykker radikalt, skriver Teknisk Ukeblad. Skriver du en SMS mens du kjører tar du øynene vekk fra veien i så mye som 23 sekunder. Det er en liten evighet i trafikken.

DROPP: Ikke fikle med denne uansett ukedag, så lenge du kjører.
DROPP: Ikke fikle med denne uansett ukedag, så lenge du kjører.

En annen undersøkelse viser at en kort SMS tar 40 sekunder å skrive. Kjører du med en fart på 50 km/t, kjører du en halv kilometer uten å fokusere på veien.

Om vi øker farten til 80 km/t og sier at du sender to SMS-er i måneden som tar fire sekunder hver, så skal dette tilsvare det samme som å kjøre 712 meter i blinde hver måned.

Dette er det NAFs danske søsterorganisasjon FDM som bringer til torgs. Den aktuelle meldingen som ble brukt i forsøket lød forøvrig "Hvis du køber aftensmad, henter jeg børn".

Moralen er her kort fortalt at du ikke skal drive med andre ting når du kjører bil.

Og den moralen får god støtte hos Guri Ranes hos vegvesenet.

- Her ser vi klart at fikling med smarttelefonen er det som seiler opp som det største distraksjonsfaktoren i bilen, sier hun.

Hun avslutter med å slå fast at denne trenden er et problem uansett ukedag.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen