Dette kan bli en revolusjon for oppladbare hybridbiler

... og for vanlige elbiler.

Publisert

Nylig snakket jeg med en innenfor en av de store bilimportørene i Norge om muligheter og utfordringer ved den store endringen i bilavgiftene som er varslet til neste år.

Les også: Slik tenker Siv Jensen om nye bilavgifter

Siden vi snakket litt løst og fast, skal vi droppe å nevne navn. Men han var til dels skuffet over en del både journalister og aktører som ukritisk hyller oppladbare hybridbiler, som kan ligge an til å bli den store vinneren ved en omlegging av bilavgiftene.

På papiret har denne typen biler ned mot 0,15 liter drivstofforbruk per mil, og siden du faktisk kan fylle vanlig drivstoff, så har du ingen rekkeviddebegrensning.

Så hva er det å være skeptisk for?

Krever at brukeren gjør noe de ikke må

Problemet er at oppladbare hybridbiler bare er lavutslippsbiler om du har et ganske spesifikt kjøremønster - og ikke minst at bilen lades opp hver gang den stoppes.

- Jeg er veldig skeptisk til at en på avgiftssiden skal gi fordeler, når det faktisk krever noe av forbrukerne. Sist gang jeg var ute og kjørte en oppladbar hybrid sto drivstofforbruket på 0,8 liter per mil da jeg var ferdig. Da var det mye kjøring uten at det var tid for å lade, men det er jo ofte realiteten. Og hva var egentlig forbruket du hadde da du kjørte S-klasse i oppladbar hybrid, spør han retorisk.

Les også: Test av Mercedes S500e Plug In Hybrid

- Én ting hadde jo vært om bilene hadde en kabel som var som en støvsuger som gjør det kjapt å sette i kabelen, men det er for mye jobb å lade. Du må inn i bagasjerommet, ta ut en kabel fra posen sin, feste den i laderen - og så begynner den motsatte jobben når du skal ut igjen, påpekte han.

Faktum er nemlig at om du ikke bruker en oppladbar hybrid på "riktig måte", så bruker den mest sannsynlig vesentlig mer drivstoff enn en vanlig bil. Årsaken er i all hovedsak høyere vekt.

En Opel Ampera bruker for eksempel opp mot 0,8 liter per mil på langkjøring uten strøm på batteriet, mens den på papiret slipper ut nær ingenting.

Kan ha løst problemet

Nå kan det se ut til at selskapet Qualcomm, kanskje mest kjent for sine brikkesett til mobiltelefoner, har funnet en løsning som kan fjerne hele problemstillingen med "tiltaket" det er å lade en bil hver gang du stopper.

Denne bilen brukes som "pace car" i Formula E, og lades med induksjon.

Selskapet demonstrere i disse dager en ny teknologi for trådløs lading av hybrid- og elbiler. Teknologien som har fått navnet Halo, er for alle praktiske formål en oppskalert løsning for trådløs lading av mobiltelefoner og elektriske tannbørster.

Teknologien er testet ut på en rekke modeller med lademuligheter, og vises for tiden blant annet frem i en BMW i8 som benyttes som "pace car" i Formula E.

Induksjonslading

Ved å plassere en induksjonsplate på bakken, skal det ikke mer til å lade bilen enn at bilen faktisk kjøres over platen.

Qualcomm sverger høyt og lavt på at ladingen er minst like effektiv som å lade med kabel. Det vil si at det ikke er noe større effekttap eller at ladingen tar mer tid.

En BMW i3 står på en trådløs ladestasjon.

Fleksibelt

Det mest imponerende er kanskje at Qualcomm forteller at deres løsning ikke på noen måte er avhengig av å være i "nesten-kontakt", slik trådløs lading for mobil og tannbørster er.

- Halo-teknologien gir høyenergioverføring over et bredt luftgap - tenk bakkeklaringen til en SUV, hevder selskapet, og påpeker at løsningen ikke er avhengig av millimeterpresisjon når en parkerer over ladeplatene.

Selskapet mener løsningen også kan brukes for lading i fart, hvis en i fremtiden ser for seg en løsning der veiene kan ha integrert ladeinfrastruktur i selve veidekket.

Trådløs lading på enhver parkeringsplass?

Et stykke frem

I dag preges ladeinfrastrukturen av en rekke forskjellige standarder og kabelløsninger. For eksempel kan ikke en eGolf utnytte en hurtiglader på en Tesla-ladestasjon, og Renaults elbil Zoe bruker en ladeteknologi som bare en liten del av norske husholdninger har støtte for i strømnttet.

En kan bare se for seg hva slags muligheter det hele åpner for, hvis alle ladbare biler hadde hatt én felles standard for lading, som kunne installeres på parkeringplasser.

Foreløpig er teknologien ikke noen standard, noe som betyr at det skal mye arbeid til før den blir å se over alt.