Den morsomste 2-liters dieselbilen vi har kjørt
BMW viser resten av verden hvordan det skal gjøres.

BMW har de siste årene virkelig vært i en medgangsperiode, med modell etter modell som har vært blant de aller beste i sin klasse.
Gjennom suksessen har de fått både finansielle muskler og selvtillit til å utvide modellutvalget ganske drastisk. Vi skal ikke så mange år tilbake i tid før det stort sett var 3-, 5 og 7-serie selskapet hadde å by på. Men i løpet av kort tid har de innført en lang rekke nye modeller, inkludert en SUV-satsing som tidligere ville vært uhørt.
Som en del av denne utvidelsen, har BMW også forsøkt å hente ut litt ekstra av sine sportslige modeller. 4-serien har blitt coupéutgaven av 3-serien, og serien er nå coupéutgaven av 1-serien.
Og bilen vi denne gangen har tatt en titt på er 2-serien med det som ved første øyekast kan fremstå som en liten selvmotsigelse på motorfronten: En toliters dieselmotor.

Men realiteten er at dette er noe av det mer tilfredsstillende vi har testet.
Både en 1-serie og en moderne E36
2-serien er altså en lettere modifisert utgave av 1-serien. Den er en anelse lenger, en anelse bredere og en anelse høyere - men den har samme akselavstand. Vekten er grunnet de minimale størrelsesendringene også nær sagt identiske.
Motorene på tilsvarende modeller er likt tunet, og det er i det hele tatt ikke veldig store praktiske forskjeller å skimte.
Designmessig har bilene også mye for seg, med mange av de barske linjene fra den nye 1-serien.

Det tok litt tid, men etter å ha brukt bilen noen dager, fikk vi mer og mer flashback til den gamle 3-serie coupé fra E36-dagene - bare i en modernisert versjon. Det er spesielt den bakre delen som gir oss assosiasjonene, og vi vet at den ikke er like positiv for alle.

På innsiden skal du også jobbe litt for å umiddelbart skille 2-serien fra den nye 1-serien. For alle praktiske formål er det snakk om det samme interiøret, noe som vi i grunn ikke har noe negativt å si om.
I baksetene er det derimot en liten forskjell: I 2-serien er det bare plass til to personer.

Det er også en vesentlig forskjell i bagasjen: Selv om 2-serien er en coupé, er det vesentlig bedre plass enn i 1-serien. Det skiller faktisk hele 30 liter mellom 1- og 2-serien.
En overraskende god drivlinje
BMWs 2-liters dieselmotor begynner å bli en god kjenning. Og selv om dette er en av de dieselmotorene på markedet som høres mest ut som en dieselmotor, så er det en overraskende potent sak.

220d fås i to utgaver, en med 163 hestekrefter og en med 184. Forskjellen er at førstnevte har en kunstig begrenset topp for å spare engangsavgift.
Der det maksimale dreiemoment på 380 Nm fra 1750 RPM er derimot likt på begge to. Med en effekttopp på 4000 RPM, så har du et godt arbeidsområde å kose deg med.
Normalt pleier vi å legge merke til denne kunstige begrensningen under kraftig aksellerasjon på denne motoren, men denne gangen trodde vi først at vi hadde fått utgaven uten begrensning. Det viste seg å ikke stemme, noe som overrasket oss positivt.

Bilen jobber i kombinasjon med BMWs eminente 8-trinns automatiske girkasse, som klarer bragden å være like myk i krypkjøring som den er lynrask under mer entusiastiske forhold.
Kjøreglede i bøtter og lass
Det er derimot hvordan denne drivlinjen fungerer sammen med resten av bilen som virkelig har imponert oss over bilen.
Vår testbil er utstyrt med M-sportpakke, som inkluderer adaptivt understell. I normal komfortmodus kjennes bilen tett og god, der den gir overraskende god tilbakemelding om underlaget, uten å bli stiv over dårlig vei.
Til tross for bilens elektriske styring, er styrefølelsen også veldig direkte og god. Den er også kort i utvekslingen - med bare én rotasjon til full svingradius - uten at den føles overfølsom.

Bilen føles rett og slett engasjerende, men likevel komfortabel i normal modus.
Men det er når du setter bilen i sportsmodus at den virkelig overrasker. Bilen stivner til en god del og girkassen blir mer på hugget for å gi deg den virkelig sportslige følelsen. En har girhendler på rattet, men girkassen forstår hvilket gir som er nødvendig når sportsmodus etableres og stabilitetskontrollen skrus av.
Det gir bilen kjøreegenskaper som vi på mange måter hadde forventet å måtte gå opp ganske mange kroner i prisklassen for å oppleve. Bilen føles utrolig lettkjørt og engasjerende.

Dieselmotoren klarer med sitt dreiemoment også å sørge for at bakhjulene ikke nødvendigvis går like fort som hastigheten på resten av bilen skulle tilsi. Hekkslipp skjer dog bare når du selv vil, og i relativt moderate hastigheter, og den gir en overflod av tilbakemeldinger som sørger for at kontrollerbarheten er strålende.
Og som Toyota GT86 tidligere har vist: Det er den beste formen for slipp!
Selv om enda større motor sikkert kunne vært moro, kan vi med hånden på hjertet si at vi aldri har hatt det så moro i en bil med en toliters dieselmotor.
Lever opp til målet
2-serien er på mange måter ikke en ny bil, men en coupéutgave av en 1-serie som allerede har blitt skrytt opp i mente. Poenget har bare vært å lage en mer sportslig utgave.
Og vi kan ikke si noe annet enn at BMW har lykkes veldig godt med det. 2-serien er nøyaktig det den utgir seg for å være. Og ikke bare er den det den forsøker å være, med toliters dieselmotor under panseret føler vi også at den overleverer.

Det skal samtidig sies at BMW har en klar baktanke med å lage 2-serien: Selv om bilen egentlig er en coupéutgave av 1-serien, er prisen fem prosent høyere - og det har ingenting med avgifter å gjøre.
Når det er sagt så er ikke BMW i sitt aller verste hjørne når det kommer til ekstrautstyr. Vår testbil er utstyrt med M-sportpakke,