Bobil:

Sjekk hvordan dette blir til en seng

Så fort kan man lage seng av sittegruppen i en bobil.

Publisert Oppdatert

I tre år eide jeg en Chausson Flash 03, der sittegruppen kunne gjøres om til sengeplass for to. Det ble aldri prøvd. Primært fordi jeg med fire faste sengeplasser aldri hadde et behov for disse ekstra plassene.

Men også litt fordi det åpenbart var en del styr å gjøre om sittegruppa til seng. Blant annet måtte ekstra støtte medbringes; ting som tok ganske mye plass.

Men hvor mye styr er det egentlig å gjøre om en sittegruppe i en moderne bobil til sengeplass? Vi testet dette på en Bürstner Ixeo Time 590 Summer, som kun har senkeseng som fast seng, og som derfor jo kan tenkes å ha bruk for et par sengeplasser en og annen gang (barn eller barnebarn, for eksempel).

Etter en rask innføring av Lars Jørgensen hos Oslo Caravan, er jeg klar for testen. 54 sekunder etter at jeg begynner ombyggingen er sittegruppa klar for laken og dyner. Undertegnede ville nok bruke firegangen på det siste. Men etter fem minutter bør det nå være klart for overnatting.

Hvor bra/dårlig det er å ligge der, vet jeg jo ikke. Men umiddelbart kjennes det noenlunde greit ut, selv om en overmadrass ganske sikkert vil være på sin plass. Her er det plass til to, men med en felles (lang) pute er det klart at plassen passer best for unger eller et par.

Vi forhørte oss på vår egen Facebook-side Vi Menn Bobil, samt på Facebook-gruppene Bobilgruppa, Bobilsida og Jeg kjører Bobil fordi jeg liker det. Responsen var stor. Erfaringene er åpenbart forskjellige. Her er et utvalg svar:

DAGTID: Sittegruppe for flere personer.
DAGTID: Sittegruppe for flere personer. Foto: Geir Svardal

Positive

«Vi har ikke lenger bobil, men jeg laget i sin tid en ramme. Denne oppbevarte jeg oppå sengen bak, for så å løfte den over på sittegruppen. Jeg hadde spiler i bunn. Oppå her rullet jeg ut en skumgummimadrass på 10 cm, skåret til slik at den passet. Fungerte fint som overnattingsplass for unger opp til 10 – 12 år i alle fall.»

«Vi gjør det hver gang; helt ok. Bedre enn å krype opp i alkoven.»

«Har gjort det for barnebarna, men det har vært greit med en madrass oppå.»

«Vi rer opp når vi har gjest(er). Vi har med ekstra overmadrass og liggekomforten er god sier de. Vi er blitt gode på å ordne til, så det går veldig greit.»

«Vi har alkovebil med sengeplass til seks personer, der en sittegruppe blir omgjort til sengeplass for to. Det man gjør er å senke bordplaten ved å bøye bordene. Man trenger kun en ekstra pute, ellers bruker man putene til sittegruppen som madrass. Sengeplassen egner seg best til barn, eller voksne under 175 cm»

«Jeg har gjort det en gang. Da var det full bil med seks personer så da tok jeg i bruk dinetten som kan gjøres om til seng. Er i grunnen fort gjort; ned med bordet og på med begge ryggputene. Tar vel et par minutter. Greit nok til å sove på, men ikke mer enn det. Hadde nok vært bedre med overmadrass. Blir gjort en modifikasjon til våren med de løse putene som ligger på bordet; det skal lages nye av samme skumgummi som resten slik at det blir helt flatt.»

NATTID: Soveplass for en eller to personer.
NATTID: Soveplass for en eller to personer. Foto: Geir Svardal

Negative

«Er gjort på fem minutter. Komforten er ikke bra. Ryggputene som skal brukes er ikke flate, og derfor blir senga heller ikke helt flat. Problemet ble løst med en overmadrass, men det er fortsatt ikke optimalt.»

DOBBELTSENGER: Ved å bruke senkesengen kan fire personer sove her, i to høyder.
DOBBELTSENGER: Ved å bruke senkesengen kan fire personer sove her, i to høyder. Foto: Geir Svardal

«Vi har senkeseng, men kan også re opp på spiseplassen. Dette er litt jobb og det bli trangt – ikke å anbefale.»

«Vi har gjort det noen ganger når vi har hatt med min datter. Tungvint, og litt rotete. Komforten er heller ikke på topp, men med en ekstra overmadrass funker det. En av hovedgrunnene til at vi har byttet bil nå, er å få en senkeseng i taket foran, for å slippe å bygge Lego-seng.»

«Vi har L-løsning, og med sjåførsetet snudd sov vår 1.80 meter lange sønn der et par netter, mens ungene lå på hemsen. Ikke en helt god sovestilling, men det gikk.»

«Det har jeg ikke gjort siden 2010. Det blir en slags nødseng.»

«Det hender vi gjør det, men bare i nødstilfeller. Det er tungvint og lite komfortabelt.»

«Jo, det har jeg gjort, men det var ikke fort gjort. Måtte tilbake til leverandør før jeg fant det ut. Ikke engang selgeren kunne hjelpe meg, så jeg måtte til verkstedet for å finne det ut.»

«Har brukt sittegruppa i vår Mobilvetta en gang. Tok fort 5–7 minutter å re opp. Må ha med to ekstra puter. Hun som lå der sier at hun ikke lå godt fordi senga var hard og ujevn. Dette gjør vi neppe igjen.»

«Skal bruke sengeplass i sittegruppa for første gang neste helg i vår 2014 modell Laika Kreos 4012. Stor uhamslig ekstra pute, som til vanlig ligger hjemme i kjelleren, til å legge over bordet. Grusom, tilnærmet ubrukelig, liggekomfort. Vurderer å ta med luftmadrass til å legge oppå. Skal være fire i bobilen i forbindelse med håndball-VM i Danmark. Men raskt gjort å rigge om.»

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning