Afrika-inspirert og barnevennlig

Afrika-inspirerte Jambo Feriepark på Jylland byr barna på basseng, lekeplasser, gymsal og egne rålekre sanitæranlegg.

Foto: Geir Svardal
Publisert Oppdatert

Jambo! “Hei og velkommen”, på Swahili. Og velkomstskiltet som møter oss etter møysommelig navigering mot midnatt og Saltum på Jylland, er ikke det eneste afrikainspirerte ved campingplassen vi møter.

Hele Jambo Feriepark er preget av hint og referanser til Afrika. Selvsagt ikke tilfeldig. Jambo ble nemlig grunnlagt i 1963, av et dansk ektepar med lang fartstid på klodens nest største verdensdel.

For snart et par tiår siden overtok den tidligere forsikringsmannen Karsten Egelund campingplassen. Han har ikke bare latt anlegget beholde det afrikanske preget, men har dertil bygget opp Jambo til å bli en av Europas beste campingplasser. En av syv femstjerners i Danmark, og dessuten kåret til den beste av de beste fem år på rad.

Forventningene våre er derfor skyhøye, når vi møter Karsten Egelund en morgen i april 2014. Og det lover da også godt med innsjekkingsplasser med strømuttak (for de som kommer etter at campingplassen har stengt for kvelden), et supermarked og en minigolfbane som er det minst mini vi har sett av det slaget.

– Nordmenn er vår nest største kundegruppe. De utgjør rundt 20 prosent av gjestene, opplyser Egelund, som selv er gift med en kvinne fra Røros, og har hatt mange fingre med i utviklingen av Hallingdal Feriepark, som er en av Norges to femstjerners campingplasser.

Lag mat langs ytterveggen, ta oppvasken i midtseksjonen der man står vendt mot hverandre, og lettere kan sosialisere.
Lag mat langs ytterveggen, ta oppvasken i midtseksjonen der man står vendt mot hverandre, og lettere kan sosialisere. Foto: Geir Svardal

Gjennomtenkt felleskjøkken

Å være med Egelund rundt på Jambo er en vekker. Som gjest på en campingplass er man ikke alltid bevisst hvorfor ting er som de er, men på Jambo er det i hvert fall lite som er tilfeldig.

– Dette rommet laget vi først. Her står folk i en sirkel, mot hverandre, når de lager mat. Og så er oppvaskkummene plassert langs veggen. Men det ble feil, beretter Engelund.

Det de observerte var at folk ikke sosialiserte seg når de laget middag. Da var fokuset på matlagingen. Derfor gjorde Egelund det motsatt da han bygde de to neste rommene for matlaging.

– Nå er det oppvaskkummene som er i den innerste sirkelen, for folk har tid til å prate med hverandre når de vasker opp. Her ser du ofte at mannfolk står med en øl og vasker opp, mens de prater med andre menn, smiler Egelund.

Små lekeplasser er satt opp i nær tilknytning til der foreldre av og til må være, enten det er matlagingsstasjoner eller sanitæranlegg. På den måten er det lett å holde et øye med ungene mens man holder på med noe annet.

Kommer du etter stengetid er det bare å parkere og koble seg til strøm - og vente til neste dag.
Kommer du etter stengetid er det bare å parkere og koble seg til strøm - og vente til neste dag. Foto: Geir Svardal

For barn - og bobiler

I det hele tatt oppleves Jambo som en campingplass der mye er på barnas premisser. For eksempel så har hver vei sitt eget dyrenavn, vist med en dyrefigur. Selv barn som ikke kan lese ser forskjell på en elefant og en krokodille, og dermed vet de hvilken vei de bor i.

Eier og daglig leder Karsten Egelund byr på luksusplasser for bobiler, med strøm, vann, tømming og TV-kabel.
Eier og daglig leder Karsten Egelund byr på luksusplasser for bobiler, med strøm, vann, tømming og TV-kabel. Foto: Geir Svardal

Men det som imponerer mest er barnas sanitærrom. De er utrolig lekre, med varmekabler høyt og lavt, og med fantastiske dyretegninger, signert den nå avdøde kunstneren Mette Christensen, brent inn i flisene.

Mens ungdommen er tilgodesett med et videorom, har barna en egen sportshall til disposisjon, med fotballbane, hoppeputer, glidebaner og mye annet.

Utendørs er det svømmebasseng og en diger lekeplass, og – ikke minst – en svær minigolfbane med en slags minikopi av Kilimanjaro.

Så det er flust med aktivitetsmuligheter for barn og, for den saks skyld, voksne på Jambo. Dessuten ligger Fårup Sommerland bare et par kilometer unna. Og sykkelstier kryr det av, som det gjerne gjør i Danmark.

For bobiler finnes det i alt 110 plasser. På luksusplassene er man omgitt av hekker på tre kanter, og med det man trenger for egen vann og tømming.

Dyrt er det; 419 inklusive strøm for to personer på en standardplass, 509 kroner for en luksusplass. For to voksne og to barn koster det 570 kroner for en standardplass.

Har du barn eller barnebarn med er det sikkert verdt det. For to voksne finnes det nok langt rimeligere og roligere alternativer.

Nettside: jambo.dk

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning