Hva om førerkortet forsvinner?

Her er hva som gjelder om du mister eller blir frastjålet førerkortet i utlandet.

MAS: At førerkortet forsvinner medfører en god del bryderi.
MAS: At førerkortet forsvinner medfører en god del bryderi. Foto: Egil Nordlien
Publisert Oppdatert

I et leserbrev i bladet Bobilen rapporterte et medlem av Norsk Bobilforening om en heller utrivelig opplevelse under et vinteropphold i Spania. Førerkortet ble stjålet.

Vedkommende antok at det var en kurant sak å få tilsendt en kopi. Men ved henvendelse til Statens vegvesen fikk han beskjed om at nytt førerkort kun ble utstedt ved personlig oppmøte, eller så kunne en midlertidig kjøretillatelse, gyldig for det land den utstedes i, i dette tilfellet være løsningen.

To dårlige alternativer, med andre ord. Enten fly fra Spania til Rygge, ta taxi til nærmeste trafikkstasjon, og så samme vei tilbake. Eller få kjøretillatelse for ett og ett land i Europa; altså parkere bobilen ved hver grenseovergang, og så ta taxi til nærmeste utenriksstasjon/konsulat.

Informasjonen fra Statens vegvesen har åpenbart ikke vært optimal i dette tilfellet. For heldigvis er det ikke så håpløst byråkratisk om du skulle være så uheldig å miste eller bli frastjålet ditt førerkort under en utenlandsreise.

Vi henvendte oss til seksjonssjef Jan Edv. Isachsen i Vegdirektoratets Kontor for førerprøver og -rettigheter. Han kjenner ikke til denne konkrete saken, men forteller at akkurat midlertidige kjøretillatelser kun gis innenfor Norden.

Rent generelt er det følgende som gjelder, ifølge Isachsen:

➡ Dersom en førerkortinnehaver har mistet eller blitt frastjålet sitt norske førerkort, kan nytt førerkort utstedes dersom det ikke er kommet til rette fire uker etter at førerkortet er meldt tapt. Ved et akutt behov, for eksempel dersom det er nødvendig for å kjøre i utlandet, kan førerkortet utstedes straks. Reglene står i førerkortforskriften og omfatter kun personer som er fast bosatt i Norge.

➡ Utgangspunktet er at søker må møte personlig på trafikkstasjonen for å få utstedt førerkortet. Før førerkort utstedes må søker framvise legitimasjon og søkers identitet må kontrolleres.

➡ I tilfeller der personer med fast bopel i Norge har mistet eller blitt frastjålet sitt førerkort under midlertidig opphold i utlandet har vi interne rutiner for fjernutstedelse av førerkort, som blant annet innebærer at vedkommende må møte ved sin nærmeste utenriksstasjon for å få bistand til å bekrefte sin identitet. Slike førerkort blir utstedt med en maksimal gyldighet på to år. Dersom førerkortets varighet er begrenset på grunn av helse kan vedkommende få utstedt et førerkort med resterende gyldighet.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen