BMW i3 går bare halvparten så langt som oppgitt

Vi har satt BMWs nyeste elbil på en ekstra vanskelig prøve.

BMW i3: Elbilen BMW i3 med ny batteripakke skal ifølge reklamen holde i 30 mil før batteriet må lades igjen. Side3 har testet om det er praktisk mulig med den samme komforten og kjørehastigheten som i en fossilbil. Etter 16 mil var det stans.
Publisert

Nylig gjennomførte vi en rekkeviddetest av den nye BMW i3 med 94 Ah-batteri for å se hvor langt du kommer hvis du går inn for å kjøre forsiktig.

Resultatet var ikke overraskende vesentlig kortere enn hva de offisielle og totalt urealistiske EU-tallene tilsier, men ganske mye lenger enn hva den mer realitiske amerikanske EPA-testen viser.

Test: BMW i3 med 94 Ah-batteri - rekkeviddetest

Screen9v2

VIDEO: Dette må til for å få batteriet til å holde i 225 km.

Men vi la aldri skjul på at vår test denne gangen ikke var direkte representativ for hva vi tror er hva folk flest vil oppnå. Vi kjørte uten varme og lå til dels langt under fartsgrensen.

Hva om man ikke er forsiktig?

Så hva skjer hvis du kjører slikt du normalt sett ville gjøre, på variert vei  - inkludert motorveihamring - og god temperatur i bilen?

Vår testrute denne gangen ble til litt mens vi kjørte, fordi vi visste lite om hvor dette ville ende. Vi skrudde på setevarmen, og satt varmeapparatet på en behagelig temperatur - og satt oss som første mellommål å komme til Vestby.

Bilen var optimistisk før testens start.

Kjøremodusvelgeren satt vi i "Eco Pro" (Ikke Eco Pro+) - men fant fort ut at denne gjorde justeringer i varmeapparatet som vi ikke likte. Resultatet ble at vi vekset litt mellom Eco Pro og Comfort. Sistnevnte gir mer sprut i aksellerasjonen og høyere strømforbruk.

Et ras i rekkevidde

Ved turens start var bilen overbevist om at 224 km var forventet rekkevidde, basert på vår rekkeviddetest dagen før. Det skulle derimot ikke ta lang tid før motorvei og varmeapparat endret estimatene ganske markant. Etter 48 km, var bilens gjenværende rekkevidde nedjustert fra 224 til 136 km.

88 km var skrellet vekk, selv om vi bare hadde kjørt 48 km.

136 + 48 (=184) er ganske langt unna de 224 km bilen oppga ved turen start. Og veldig langt unna 300 km.

Så hva kunne vi få ut av resten av rekkevidden? Vi satt nesen mot Oslofjordtunnelen og Drammen for å få litt høydeforskjell og variert vei.

Da vi nærmet oss Drammen viste bilen at vi hadde kjørt 95 km, og at 75 km rekkevidde var igjen. Det skulle gi 170 km total rekkevidde.

Så ble det motorveihamring fra Drammen til Fornebu, igjen med til dels stor høydeforskjell og høy hastighet. Da vi passerte Asker hadde bilen redusert rekkeviddeestimatene enda mer, og det lå an til at 165 km var det vi skulle klare på turen.

Det er vanvittige forskjeller på hvor langt du kan regne med å komme med en elbil. Det eneste sikre, er at du aldri vil nærme deg EU-tallene under normal kjøring.

Halvparten av oppgitt rekkevidde

Og etter å ikke ha tatt direkte korteste rute hjem for å bruke opp den siste biten av strøm, kunne vi parkere bilen med 162 km tilbakelagt - og én kilometer oppgitt gjenværende rekkevidde.

Det betyr at kjørestil og varme endret bilens rekkevidde med nesten seks mil - eller nær 30 prosent.

162,1 kilometer tilbakelagt, 1 kilometer i gjenværende rekkevidde.

Det nærmer seg halvparten av rekkevidden som oppnås i EU-testen, der bilen på papiret klarer 312 km.

Ingen som har kjørt elbil vil være overrasket over resultatet, men det er ganske utrolig at forskjellen mellom den offisielle standarden og faktisk kjøring er såpass stor.

Dette er et problem hele bilbransjen må ta tak i, og som setter hele EUs testsystem i vanry.

Det skal nevnes at temperaturen på testdagen var på relativt komfortable 8 grader. Hva som vil skje om bilen skal holdes varm i ti minusgrader på vinteren, vet vi ingenting om.