Peel P50

Verdens minste bil er tilbake

Snart kan du kjøre rundt i en Peel P50, men det blir ikke billig.

60-TALLSSTYLING: Den nye modellen ser helt lik ut som 60-tallsbilen. Mye av teknikken er imidlertid ny.
60-TALLSSTYLING: Den nye modellen ser helt lik ut som 60-tallsbilen. Mye av teknikken er imidlertid ny. Foto: FOTO: Peel Engineering
Publisert Oppdatert

Det er et engelsk selskap som nå skal håndbygge bilen som ble udødeliggjort av Jeremy Clarkson i Top Gear (se video nederst i saken). Den originale bilen ble kun bygget i 50 eksemplarer mellom 1962 og 1965, og hadde en 49 kubikkcentimeter stor motor som ga den en toppfart på 61 km/t - hvis du ikke hadde spist for mye til lunsj.

Denne nye versjonen bygges ikke av samme firma, men den ser helt lik ut som versjonen fra 60-tallet. Midtmotor, bakhjulsdrift og glassfiberskall høres egentlig ut som oppskriften på en sportsbil, men 3,4 hestekrefter er kanskje ikke like imponerende. Akselerasjonstider er ikke oppgitt på nettsiden til produsenten, men vi tviler på at det går spesielt fort - til tross for at den ikke veier mer enn 59 kilo.

Strengt tatt er ikke dette en bil, men en trehjuls moped. Toppfarten er i utgangspunktet begrenset til 45 km/t, men kan økes til 65 km/t hvis man ønsker det. Da ryker imidlertid muligheten for at 16-åringer kan kjøre den også.

100.000 kroner

Akkurat når bilene vil bli levert er det ingen informasjon om, men det kan nok ta litt tid. Ettersom alle bilene er bygget for hånd blir heller ikke prisen spesielt lav. Ifølge produsentens nettsted koster en gategodkjent versjon fra 10.000 pund, rundt 95.000 kroner, i England. Det betyr at man sannsynligvis må regne med å betale over 100 tusenlapper for å ratte en Peel her til lands. Bilen skal visstnok bare bruke 0,2 liter på mila, men det tar nok likevel veldig mange år før du klarer å spare inn forskjellen sammenlignet med en litt mer normal bil til samme pris.

BOBLEMODELL: Det finnes også en modell som heter Trident. Den skal (visstnok) ha plass til to personer, og ser ut som den er hentet ut fra en episode av ""The Jetsons"".
BOBLEMODELL: Det finnes også en modell som heter Trident. Den skal (visstnok) ha plass til to personer, og ser ut som den er hentet ut fra en episode av ""The Jetsons"". Foto: Foto: Peel Engineering

Det skal også være en elektrisk versjon tilgjengelig med nesten de samme spesifikasjonene. Akkurat hva denne vil koste er uklart, men Peel sier at den skal ha en rekkevidde på omtrent 2,5 mil. Ganske mye dårligere enn andre elbiler på markedet, altså.

Men uansett hvor dårlig denne dealen er, klarer vi ikke å unngå å synes at den er kul. Så hvis du har 100.000 kroner liggende kan det jo være en morsom investering.

</p> <p> <strong>Les også:</strong> </p> <p> <a href="http://www.klikk.no/motor/bil/article759852.ece">Sjekk NASA-ingeniørens campingvogn</a> </p> <p> <a href="http://www.klikk.no/motor/bil/dekkogutstyr/article758077.ece">Rånerne har kåret sin miss</a> </p> <p> <a href="http://www.klikk.no/motor/bil/topgear/article757740.ece">Dette er verdens råeste pickup</a> </p> </div>

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen