Test: Volvo Care Key

Denne nøkkelen kan gjøre deg svært upopulær

For eieren er den kanskje nøkkelen til sinnsro. For andre vil den være en mulig kilde til sinne.

Pluss ikon
<b>FARTSBEGRENSER:</b> Forsiktig-nøkkel - en kilde til både sinnsro og sinne. 
FARTSBEGRENSER: Forsiktig-nøkkel - en kilde til både sinnsro og sinne. 
Sist oppdatert

Sett at du som 18-åring, stolt og fersk innehaver av førerkort, har fått låne pappas lekre og splitter nye Volvo. Du plukker opp vennene dine i nabolaget, Bower and Wilkins-anlegget pisker opp stemningen, og du gjør deg klar for å virkelig kjenne på hva som bor i V90'n - bare for å finne ut at toppfarten er 70 km/t. Søtti kilometer i timen! Det er kanskje da du legger merke til at nøkkelen du fikk låne av fatter'n ikke er hans egen, men en oransje ekstranøkkel som du har aldri har sett før.

Care Key, kaller Volvo det, forsiktig-nøkkel, nøkkelen som lånetakere vil forbanne, men som gjør det mulig for Volvo-eiere å sette begrensinger på bilens topphastighet før de låner den ut til andre. Care Key blir standard på alle Volvo-biler fra og med modellåret 2021.

– Mange ønsker å dele bilen sin med familie og venner, men er usikre på hvordan de skal forsikre seg om at de er trygge på veien. Care Key er én av flere løsninger som kan gi ekstra trygghet, har Håkan Samuelsson, president and CEO i Volvo Cars, uttalt.

Les også (+): Duell: Volvo XC90 T8 mot Ford Explorer Plug-in Hybrid

<b>PROGRAMMERING:</b> Med den riktig nøkkelen i lommen er det lett å sette topphastigheten. 
PROGRAMMERING: Med den riktig nøkkelen i lommen er det lett å sette topphastigheten. 

Programmeringen er enkel. Du låser opp bilen med din egen nøkkel. Går inn i innstillinger og systemer i Volvo-menyen på berøringsskjermen, og trykker deg frem til førerprofiler og forsiktig-nøkkel. Der kan du sette maks topphastighet. Med din egen nøkkel i lommen er bilen upåvirket, men med ekstranøkkelen som lånetakeren får er det verken mulig å overskride fartsgrensen du har satt eller omprogrammere hastighetsbegrensningen. Care Key er ikke den eneste hastighetsinngripenen som Volvo nå gjennomfører. Volvo har redusert toppfarten på alle sine nye biler til 180 km/t.

<b>DIN OG MIN:</b> Volvos Care Key - en kilde til sikkerhet og potensielt forsuret stemning mellom foreldre og avkom. 
DIN OG MIN: Volvos Care Key - en kilde til sikkerhet og potensielt forsuret stemning mellom foreldre og avkom. 

En fordel med Care Key er at du hos Volvia Forsikring slipper det ekstra tillegget for førere under 23 år. I tillegg kan systemet være en ekstra sikkerhetsforanstaltning dersom du låner bort bilen til personer som du ikke kjenner, som bildelingstjenester, verksteder, bilpleieselskaper eller steder med betjent parkering.

Les også (+): Wow, her snakker vi klasseledende ytelser

Det er ikke mulig å sette topphastigheten lavere enn 50 km/t, og det er nok smart å bruke begrensningen med omhu. Vi testet Care Key og programmerte bilen til maks 80 km/t. Den akselerte som normalt, men på 80 km/t var det stopp. Vi kan se for oss at det potensielt kan oppstå farlige og ubehagelige situasjoner dersom en sjåfør med Care Key skal foreta en forbikjøring og glemmer eller er uoppmerksom på at bilen har sterkt begrenset toppfart.

En annen ulempe er at stemningen rundt middagsbordet neppe blir bedre når du forteller avkommet at du har hastighetsbegrenset bilen han skal få låne av deg

Volvo struper toppfarten

På 2021-modellene som Volvo Cars nå lanserer på det norske markedet, er topphastigheten begrenset til 180 km/t. Det gjelder alle nye biler fra Volvo. Selskapet oppgir at de med fartssperren ønsker å bidra til at færre skal omkomme eller bli hardt skadet i trafikken. I tillegg kommer alle nye Volvo-modeller nå med en sikkerhetsnøkkel som gjør det mulig for eieren selv å sette ytterligere begrensninger på bilens toppfart. Hastighetsbegrensningen har ikke løpt uten kontroverser, særlig i Tyskland som fortsatt har fri fart på deler av Autobahn. Riktig nok er mange tyske biler sperret på 250 km/t, men det er stykke derfra til 180 km/t. I noen tilfeller er det også mulig å helt legalt oppheve 250-begrensningen på tyske luksusbiler, men det er ikke på tale med Volvos modeller.

<b>POTENSIELL SKUFFELSE:</b> Med en så flott bil som Volvo V90 Cross Country kan det nok oppleves ganske skuffende å finne ut at fatter'n har begrenset topphastigheten til 80 km/t. 
POTENSIELL SKUFFELSE: Med en så flott bil som Volvo V90 Cross Country kan det nok oppleves ganske skuffende å finne ut at fatter'n har begrenset topphastigheten til 80 km/t. 

Denne saken ble første gang publisert 17/12 2020, og sist oppdatert 12/01 2021.

Les også