Test: Dynolicious

Test bilen din med iPoden

Mål 0–100, kvartmila og g-krefter – for bare 69 kroner! Men du må ha en iPod.

Publisert Oppdatert

Produsentene oppgir tall på mye rart, men hvor mange G bilen din kan utsette deg for og hvor raskt den klarer kvartmila blir så godt som aldri nevnt - og 0-100- km/t-tiden stemmer så godt som aldri.

Nå har du muligheten til å måle dette selv, hvis du har en iPod Touch eller iPhone.

Programmet vi snakker om heter "Dynolicious", og koster faktisk bare 69 kroner. Vi tok med oss en iPhone med programmet installert, et sett med måleutstyr til omtrent 100 000 kroner fra Racelogic og en Mazda 6 2,5 Sport til vår testbane på Gardermoen for å finne ut om det faktisk fungerer.

De eneste forberedelsene du trenger å gjøre, er å taste inn vekten på bilen. Du kan også skrive inn drivverkstap - effekttap mellom motor og drivhjul - ettersom programmet også prøver å regne ut hestene. Velger du å ikke skrive inn noe, vil programmet måle hvor mange hester bilen faktisk har på drivhjulene.

Se alle våre biltester

Ikke helt korrekt, men bra nok for hobbybruk?

Så hvor mye forskjell kan man akseptere for en prisforskjell på 99 931 kroner? Ganske mye, vil vi påstå.

Dynolicious måler faktisk overraskende riktig. 0-50 km/t målte vi til 3,51 sekunder med vårt Racelogic-utstyr, mens iPhonen målte den samme akselerasjonen til 3,97 sekunder. Det er 0,46 sekunder forskjell, og kanskje ikke så altfor kritisk hvis det kun er snakk om hobbybruk.

0-100 km/t ble målt til henholdsvis 10,67 og 11,03 sekunder. Hele tabellen finner du lenger ned.

Fungerer ved hjelp av G-måler

Dynolicious fungerer ved å måle lengdeveis G under akselerasjon. Når den i tillegg har fått opplysninger om bilens vekt, vil den klare å regne ut farten.

Det er det samme prinsippet den bruker når den skal regne ut antall hestekrefter, men her er den mer upålitelig. Vi fikk opplyst at vår Mazda 6 2,5 Sport hadde 112 hestekrefter på drivhjulene. Det høres fryktelig lite ut når produsenten har oppgitt 170 hestekrefter.

Det finnes selvfølgelig andre produkter som plasserer seg mellom 69 og 100 000 kroner i pris. Ett eksempel er "PerformanceBox" fra Racelogic. Den bruker GPS, på samme måte som utstyret vi brukte, og koster 311 pund eller drøye 3000 kroner pluss frakt og moms.

Resultater

img

Nysgjerrig på Klikk Motor? Se video her

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning