Ruteplanleggere fra Google, NAF og ViaMichelin

Test av reiseplanleggere

Tre gode verktøy for å planlegge ferieturen på nettet: NAFs er bra, men ikke best..

KART PÅ NETT: Vi har prøvd ut tre gode reiseplanleggere på nettet.
KART PÅ NETT: Vi har prøvd ut tre gode reiseplanleggere på nettet. Foto: FOTO: Haakon Førde
Publisert Oppdatert

Oppgaven har vært å planlegge første del av en typisk europaferie - fra Oslo til Cortina d'Ampezzo i Dolomittene. Målet har vært å kjøre raskeste vei ned til der Alpene starter, men derfra til ønsker vi en spennende rute.

  • Hvilke er lettest å bruke?
  • Angivelser for km og tidsbruk?
  • Hvor detaljert informasjon får vi om alt fra ferjer til fartsgrenser?
  • Annen relevant informasjon for turen?
  • Hvordan leveres den innsamlede informasjonen?

Det første er selvsagt å kartlegge utvalget ruteplanleggere. For det finnes bøttevis av dem der ute, avhengig av hvilket område du er i og hvilke språk du behersker. For vårt formål utpeker imidlertid disse seg:

ruteplanlegger.naf.no/veibok

maps.google.no

www.viamichelin.com

Av disse er det kun ViaMichelin som ikke gir deg startmeny på norsk. De to første, NAF og Google, er de mest nærliggende for de fleste norskspråklige.

Men ganske raskt ble vi også venner med gode gamle Michelin, som vi opplever som brukervennlig.

To enkle tips til ruteplanleggingen

Før du blir oppslukt av satelittbilder som viser alle detaljer i kryssene gjennom Europa ned til størrelsen på en dobbeltseng med 360 graders vidvinkel:

1. Du finner fortsatt ikke alt på nettet. Så selv om ikke veien / hotellet / restauranten / idyllen dukker opp på dine søk, betyr det ikke at det ikke er der. Noen er bare fortsatt ikke på nett, eller har de ikke betalt for søkemotortreff.

2. Det lønner seg fortsatt å prate med folk underveis. Spør og prat litt på bensinstasjonen, på restauranten eller campingplassen, du får garantert verdifull informasjon som aldri finner veien til nettet.

Slik opplevde vi NAF

Førsteinntrykket: Lett å finne på forsiden hos NAF.no. Enkel, nesten banal førsteside (det står vitterlig at "det er viktig å vite hvor man skal"). Litt plunder med å taste inn rett navn på steder, men så er neste steg greit. Har ikke spesielt avansert valg om rutetype eller annet.

Angivelsene og detaljnivå: Ruteforslag er informativt angitt på oversiktskart, med sentrale data som avstand 1828,3 km. Anslått reisetid: 26 t 8 min. Anslått reisekostnad: 1449 kr. Du kan selv legge inn detaljer om drivstofforbruk, mat og overnatting i kalkulatoren. I tillegg kommer en detaljert kjørebeskrivelse med 97 svingangivelser. Det er enkelt å legge inn flere via-punkter på turen (tekst).

Ekstrainfo til turen: Fint lite. Det er riktignok enkelt å snu ruten, for å få angivelsen i motsatt retning til hjemturen. Det er også nesten enkelt å legge inn via-punkter ved å zoome i kartet, men kartet er ikke er detaljert nok.

Levering av data: Ruten kan skrives ut, sendes som epost, sendes til Google Earth og lastes ned som .gpx-fil med GPS-data.

Pluss og minus: Forholdsvis lett å få en rask oversikt over distanse og reisetid. Svært mangelfull når vi forsøker å utnytte programmet til å gi oss detaljert info

ruteplanlegger.naf.no/veibok

Slik opplevde vi Google

Førsteinntrykket: Skjermbildet er oversiktlig, og det er lett å taste inn start og mål og via-punkter. I det supergode kartet scroller du deg inn og ut og setter rutepunktene som nåler direkte på kartet. De eneste ruteprofilinnstillingene vi finner er om du vil unngå eller tillate motorvei og bompenger.

Angivelsene og detaljnivå: Informativt angitt på oversiktskart, med sentrale data som avstand 1899 km. Anslått reisetid: 20 timer 7 minutter. Google gir imidlertid ikke anslått reisekostnad. Den detaljerte suppleres med gode klikkemulighet på kartet.

Ekstrainfo til turen: Massevis! Det er enkelt å søke på hoteller og annet tilknyttet et hvilket som helst av de mange knutepunktene på ruten. Du kan få opp kartet både som detaljert satellittbilde eller kart med høydekoter eller som trafikkoversikt med køer etc.

Levering av data: Ruten kan skrives ut, sendes som epost, perfekt for dem med mobilepost, dessuten sendes som webkobling til reiseruten.

Pluss og minus: Google gir svært raskt oversikt, rask formidling av angivelser og store muligheter for å utforske kartet og lage detaljerte avsnittsruter.

maps.google.no

Slik opplevde vi ViaMichelin

Førsteinntrykket: Delikat og forseggjort side med svært høy funksjonalitet. Det er lett å taste inn hvor du skal, og programvaren er kjapp til å foreslå hva du mener. Dessuten kan du umiddelbart legge inn en rekke preferanser på ruten.

Angivelsene og detaljnivå: Ruten kommer opp i skjønneste detaljnivå både i skrift og kart. Likevel er det på kartfronten at kartspesialisten Michelin kommer til kort. Ikke kan du scrolle deg inn og ut like enkelt, og ikke er kartene like forseggjorte. ViaMichelin velger en rute på 1703 km, men med en reisetid på 21 timer 4 minutter. Reisekostnaden er anslått til 176 euro, og det er spesifisert bensinkostnader og bompengekostnader

Ekstrainfo til turen: ViaMichelin er svært flinke til å legge inn direkte linker til de essensielle kjernebehovene som overnatting etc. ved målet og underveis på ruten. Derfor scorer ViaMichelin fortsatt svært høyt.

Levering av data: Ruten kan skrives ut, sendes som epost, som er perfekt for dem med mobilepost. Dessuten kan ruten lagres som .xvm GPS-fil.

Pluss og minus: ViaMichelin er svært god til raskt å lage den ruten du ønsker med dine preferanser og relevant informasjon i utskrift. Men de er svakere enn Google på kart.

www.viamichelin.com

Konklusjon

NAFs ruteplanlegger er norsk og enkel å bruke, men faller helt gjennom straks behovene blir litt mer avanserte. Når det gjelder detaljinformasjon om den spesifikke ruten du velger er ViaMichelin fortsatt best. Men om du vil leke med forskjellige rutevalg, er Google ganske enkelt uovertruffen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning