McLaren ut av Formel-1?

Ryktene svirrer om at et av F1-sirkusets mest tradisjonsrike lag er på vei ut.

TREKKER SEG?: McLaren ryktes å være på vei ut av Formel 1 - etter å ha vært med i over 40 år.
TREKKER SEG?: McLaren ryktes å være på vei ut av Formel 1 - etter å ha vært med i over 40 år. Foto: Foto: Scanpix
Publisert Oppdatert

Det er ukens utgave av motorsportmagasinet GP Week som melder om at McLaren kan gå en usikker fremtid i møte.

McLaren-teamet er deleid av Daimler-konsernet, som også eier Mercedes-Benz. Det tyske gigantselskapet har ikke sluppet unna den økonomiske krisen som rammer bredt for tiden. I følge f1-live.com taper Daimler rundt én milliard dollar - i måneden.

Årets McLaren-team har heller ikke vist seg å være konkurransedyktige, og står med skuffende ett poeng etter to løp. Mye av grunnen til den lave poengsummen må tilskrives Lewis Hamiltons diskvalifisering etter Australia Grand Prix.

Les også:

Under overflaten i Australia

Overbevisende E-klasse

Løy til FIA

Briten ble disket etter å ha løyet til FIA-representantene om en episode hvor Toyotas Jarno Trulli passerte han bak safety-bilen. Det viste i ettertid at både McLaren-føreren og -teamet i piten hadde kommunisert med Trulli, og bedt ham om å passere.

- McLaren hadde stort fokus på å vinne VM i 2008-sesongen, sier Klikks motorsportekspert og Formel 1-kommentator på Viasat Sport, Atle Gulbrandsen. - Det førte til at de ikke startet med utviklingen av årets bil før sesongen var slutt, noe som var alt for sent, fortsetter han.

Det er radikale forandringer på bilene fra i fjor til i år, og de andre teamene begynte tidlig å utvikle de nye bilene. Brawn GP, som leder mesterskapet, er en videreføring av Honda-teamet som trakk seg etter fjorårssesongen. Ross Brawn som tok over da japanerne trakk seg ut, har faktisk jobbet med å utvikle årets bil siden høsten 2007.

SLITER: Lewis Hamilton og McLaren sliter med den nye bilen. - På grunn av sen utvikling, sier vår ekspert.
SLITER: Lewis Hamilton og McLaren sliter med den nye bilen. - På grunn av sen utvikling, sier vår ekspert. Foto: Foto: AP

Misfornøyde med situasjonen

Nå kan det altså være slutt for McLaren. Teamet har vært tilknyttet forskjellige bilfabrikanter gjennom årenes løp, men de har vært med i Formel 1 siden 1966. Mercedes har vært med på laget siden 1995.

Det er visepresidenten hos Mercedes, Norbert Haug, som har kommet med uttalelser som kan bygge opp under ryktene.

- Hvis du spør "Hvor er dere om ti år?" kan ingen ærlige personer gi deg et klart svar. Jeg er ærlig, og vi vet ikke hvordan verden, bilindustrien eller økonomien vil utvikle seg, sier han til GP Week.

Les også:

Derfor bør du se Formel 1

Atles blogg: Hvem vinner Formel 1?

Denne dama vil til F1

Haug er tydelig misfornøyd med sesongstarten, og uttrykker det i klare ordelag til det britiske magasinet. - Vi er helt klart misfornøyd med situasjonen slik den er nå. Det ville vært bedre med seiere enn med diskusjoner som dette, sier han.

Atle Gulbrandsen synes det er synd hvis McLaren trekker seg, ettersom de har vært med så lenge.

- McLaren er Formel 1 - på samme måte som Ferrari. Det vil ikke bli det samme uten dem.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning