Lukeparkering

Lukeparkering på sekunder

To tips som gjør lukeparkeringen til en lek.

ANGSTFYLT: Mange synes det er vanskelig og angstfylt å skulle lukeparkere. Men her får du noen enkle tips: Se video lenger ned i saken. FOTO: Trafikkvideo
ANGSTFYLT: Mange synes det er vanskelig og angstfylt å skulle lukeparkere. Men her får du noen enkle tips: Se video lenger ned i saken. FOTO: Trafikkvideo
Publisert Oppdatert

Trafikkreglene § 11. Rygging og vending

1. Den som rygger eller vender, har vikeplikt for annen trafikant. Er utsikten ikke tilstrekkelig, må det ikke foretas rygging eller vending uten at en annen passer på eller fører ved selvsyn har forvisset seg om at det ikke kan oppstå fare eller skade.

Dette kan bare tolkes slik at du alltid skal vite om det er klart når du skal rygge. Er det den minste tvil bør du selv gå ut og se etter om det er klart.

Mange trafikkregler går ut på at det aldri skal kunne bli farlig, verken når bilen går fremover eller bakover.

Nøkkelen er alltid å rygge sakte, selv når du mener å ha god oversikt. Da er sjansen for skade eller fare langt mindre.

Vi bulker i gjennomsnitt 55 000 ganger i året på grunn av rygging. Mesteparten av disse ulykkene er heldigvis bare materielle skader, men noen ganger går det skikkelig galt når man skal rygge.

God observasjon og riktig sittestilling er viktig, og er du usikker på om det er klart bak bilen skal du faktisk gå ut og forsikre deg om at det er klart.

Ta det med ro når du skal parkere, kjøreturen er tross alt over. Om du parkerer fort kommer du deg ikke så mye raskere ut av bilen uansett - det er snakk om sekunder.

Og når du skal ut av parkeringsplassen har ikke en gang kjøreturen begynt. Ta det med ro, og se deg for. Så enkelt er det!

Du finner mer informasjon om riktig kjøring og effektiv trafikkopplæring på Trafikkvideo.no

Slik skal du lukeparkere

</p> <h4>Kjør forbi sidespeilet</h4> <p>Her er to gode tips for å mestre lukeparkeringen:</p> <p> <strong>1) Kjør bilen din så frem langt at sidespeilet på din bil passerer sidespeilet på den bilen du skal parkere inn bak.</strong> </p> <p> <strong>2) Rygg sakte og drei rattet mot den siden du skal parkere, altså høyre. Når bilen du så i høyre sidespeil dukker opp i venstre sidespeil, skal du begynne å dreie rattet rolig mot venstre samtidig som du rygger sakte inn mot luken.</strong> </p> <p>Mange synes det er en utfordring å vurdere om luken er stor nok til bilen, og da velger man gjerne ikke å parkere på denne måten. Den eneste måten å bli helt sikker på at det er plass til bilen er faktisk å stanse og gå ut for å se selv.</p> <p>Om luken er stor nok må man likevel beherske svingteknikk og blikkbruk for å parkere trygt og effektivt.</p> <p>Utfordringen er ofte at farten på bilen og hastigheten du skal svinge rattet, ikke er helt i takt med hverandre. Her er det bare en ting som gjelder - øvelse gjør mester.</p> <p>Om man ikke ønsker å ta utfordringen med å parkere, så finnes det i dag biler som gjør dette selv! Såkalt automatisk parkeringsassistent.</p> <h4>Se hvordan det fungerer her:</h4> <p> <iframe allowfullscreen="" frameborder="0" height="315" src="//www.youtube.com/embed/hg1cxRZgshU" width="560"/> </p> </div>

Les også:

Dette gjør de aller fleste feil

Her er det meningen at du skal få opp farten

Gjør du det feil kan det koste deg 5200 kroner

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning