Elbil og kjøregodtgjørelse:

Kjør elbil i jobben - spar tusener

Høyere kjøregodtgjørelse, billigere bompasseringer og lavere driftskostnader gjør det langt gunstigere å bruke elbil til kjøring i jobben enn bil med forbrenningsmotor.

Kia Soul Electric test 2014
Kia Soul Electric test 2014 Foto: Petter Handeland
Publisert Oppdatert

Det har seg nemlig sånn at Statens sats for kjøregodtgjørelse er høyere for elbil enn for biler med forbrenningsmotor: 4,20 kroner per kilometer for elbil, mot 4,10 kroner for biler med forbrenningsmotor (vi gjør oppmerksom på at skattefri kjøregodtgjørelse er 3,80 kroner per kilometer under 10 000 kjørte kilometer og 3,45 kroner per kilometer over 10 000 kjørte kilometer for alle personbiler).

For biler med forbrenningsmotor reduseres kilometergodtgjørelsen til 3,45 kroner etter 10 000 kjørte kilometer, mens godtgjørelsen for elbiler er konstant, altså 4,20 kroner per kilometer. Jo mer du kjører, jo mer sparer du på å kjøre elektrisk.

I tillegg har elbiler betydelig lavere driftskostnader: Billigere bompasseringer, billigere vedlikehold og ikke minst; ingen drivstoffutgifter. Se eksempel på hvor mye du kan spare ved å klikke her.

- Å bruke elbil i jobben er faktisk enda gunstigere enn å bruke den privat. Strømutgiftene på en elbil er omtrent 1 krone per mil, mens en bensinbil vil ha drivstoffutgifter på rundt 8 kroner per mil. Til tross for dette er statens sats for kjøregodtgjørelse høyere for elbiler enn for fossilbiler, sier Annar Bøhn, daglig leder i Autogear.

Tusenlapp spart i måneden

I likhet med regnstykket vi satt opp i artikkelen det er lenket til to avsnitt opp, trekker Bøhn fram at kjørelengde påvirker regnestykket. Jo mer du kjører, jo mer sparer du.

- Kjører du 15 000 kilometer i året, vil det være omtrent tusen kroner i måneden i gevinst å kjøre elbil, sier han i en pressemelding.

Norges Automobilforbund (NAF) støtter oppunder utsagnet og oppfordrer flere til å bruke elbil når de kjører i jobben.

- Privatbiler er et viktig arbeidsredskap som holder Norge i gang. Ekstra kjøregodtgjørelse er en viktig fordel som bør få enda flere til å velge elbilen i jobben, og som flere bør bli klar over. I byområder vil det være et viktig miljøtiltak om flest mulig arbeidsreiser også kan gjennomføres med elbil, sier Inger Elisabeth Sagedal, kommunikasjonssjef i NAF.

Besparelse ved 15 000 kjørte kilometer:

  Fossil Elbil
Antall kilometer kjørt 15 000 15 000
Mottatt kjøregodtgjørelse etter skatt i kroner 57 050 60 600
Drivstoffkostnader (0,6l/mil, 13 kr/liter, evt 1 kr/mil) i kroner 9750 1500
Kjøregodtgjørelse etter drivstoffkostnader i kroner 47 300 59 100
Differanse i kroner   11 800

*Kilde: Autogear

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning