Rekord-rekkevidde

830 kilometer på én lading? Det skal være verifisert for den nye luksus-elbilen Lucid Air som er aktuell for Norge. 

Pluss ikon
<b>AIR:</b> Den luksuriøse elbilen Lucid Air kan være klar for det norske markedet tredje kvartal 2021. 
AIR: Den luksuriøse elbilen Lucid Air kan være klar for det norske markedet tredje kvartal 2021. 
Publisert

Du har sikkert lest betegnelsen Tesla-killer noen dusin ganger, men den amerikanske elbilen Lucid Air, som hadde verdenspremiere i natt norsk tid, ser virkelig ut til å være en seriøs utfordrer. Og det er ingen hvem som helst som er administrerende direktør og teknologisjef i Lucid Motors. Han heter Peter Rawlinson, var sjefingeniør hos Tesla og utviklet Model S.

I august kunngjorde selskapet at Lucid Air med den største batteripakken får en rekkevidde på hele 517 engelske mil, som tilsvarer 832 kilometer, på én lading. Rekkevidden skal være verifisert av den uavhengige aktøren FEV North America som har utført testen etter amerikanske miljømyndigheters (EPA) standardiserte testprosedyre som utføres for flere ledende kjøretøy-produsenter.

– Vi er svært glade for at Lucid Air har fått en uavhengig EPA-sertifisert rekkevidde på hele 830 kilometer. Vi er også fornøyde med at vi helt og holdent har oppnådd denne milepælen med teknologi vi i Lucid selv har utviklet, uttaler Rawlinson.

<b>RASK:</b> Toppmodellen har 1080 hestekrefter og skal gjøre 0-100 km/t på 2,5 sekunder. 
RASK: Toppmodellen har 1080 hestekrefter og skal gjøre 0-100 km/t på 2,5 sekunder. 

– Takket være 17 prosent høyere energitetthet kan vi gi lengre rekkevidde enn konkurrentene uten at batteriene blir større eller tyngre, uttalte Peter Rawlinson i forbindelsen med pressevisningen i natt, ifølge svenske mestmotor.se.

– Slik har vi redusert vekten og kostnadene til kjøretøyet og forbedret kupéen. Det er unektelig en bragd for oss som EV-teknologiselskap, sier Rawlinson.

Lucids teknologiavdeling Atieva har siden 2018 har levert batteripakker til hele feltet av Formel E-biler (elektriske Formel-biler). Det har fungert som et laboratorium for utviklingen av batteriene i Air-modellene.

<b>LUFTIG:</b> Stort, lyst og luftig i cockpiten. 
LUFTIG: Stort, lyst og luftig i cockpiten. 
<b>BAKSETET:</b> Benplassen i baksetet ser relativt raus ut.  
BAKSETET: Benplassen i baksetet ser relativt raus ut.  

Lynlading

Lucid Air skal ikke bare ha grensesprengende rekkevidde, den skal lade hurtig også dersom det er tilrettelagt for det. Ifølge selskapet vil Air oppnå en ladehastighet på opptil 32 kilometer per minutt. Under reelle forhold på veien vil 20 minutters lading gi en rekkevidde på 483 kilometer.

Den rekordhurtige ladingen er blitt mulig gjennom blant annet en svært kraftig elektrisk arkitektur på mer enn 900 volt, spesialutviklede litium-ionbattericeller og et sofistikert batteri- og varmestyringssystem. Den integrerte ladeinnretningen «Wunderbox» skal gjøre bilen fullt ut kompatibel med alle offentlige ladestasjoner, inkludert markedets nyeste 350 kilowatts hurtigladere. Lucid Air har en 19,2 kilowatt innebygd AC lader som gir AC-lading på opptil 129 kilometer per time, og kommer med CCS-kontakt (Combined Charging System).

Bilen booster automatisk spenningen slik at den alltid lader på raskest mulig måte. Alle bilene kommer med en standard ladekabel som kan brukes hjemme. I tillegg har Lucid utviklet en hjemmeladestasjon (Lucid Connected Home Charging Station), som er en av de første AC ladestasjonene med toveis ladefunksjon. Det skal innebære at Air-eiere kan lade mer kostnadseffektivt, og samtidig bruke bilen som en midlertidig energireserve for hjemmet sitt.

Til Norge neste år?

Bilene vil bli produsert på Lucids nye fabrikk i Arizona, USA, og leveransene begynner tidlig i 2021. Til Norge kommer de første bilene sannsynligvis i tredje kvartal neste år. Lucid Air komme i fire versjoner, der den rimeligste versjonen Air er priset til 80 000 dollar i USA. Deretter følger Air Touring (650 hk/95 000 dollar), Air Grand Touring (850 hk/139 000 dollar) og toppmodellen Air Dream Edition (169 000 dollar). Toppmodellen har over 1000 hestekrefter og skal gjøre 0-100 km/t på 2,5 sekunder.

Lucid Motors har også en SUV i ermet, men det er foreløpig uklart når den vil bli vist og satt i produksjon.

Denne saken ble første gang publisert 10/09 2020.

Les også