Ny elbil: Fisker Ocean

Fisker Ocean skal bli verdens mest miljøvennlige luksus-SUV

Luksus SUV-en Fisker Ocean skal leies, ikke eies.

Pluss ikon
<b>FISKER OCEAN:</b> I 2022 kan du få leie Fisker nye luksus el-SUV.
FISKER OCEAN: I 2022 kan du få leie Fisker nye luksus el-SUV. Foto: Fisker
Sist oppdatert

Fisker Ocean blir navnet på den nye elektriske luksus SUV-en fra Henrik Fisker. En mann som kanskje er mest kjent for sportsbilen Fisker Karma. En plug in-hybrid som klarte tre mil på strøm, før den gikk over til å supe i seg fossilt drivstoff.

LES OGSÅ: (+) Ny ansiktstrend har tatt internett med storm

Fisker Ocean blir offisielt lansert med mer informasjon om bilens ytelse og spesifikasjoner i januar 2020.

Fisker Ocean: Pris

Den nye luksus-SUV-en, Fisker Ocean, skal leies ikke eies. Ifølge en pressemelding fra Fisker, skal de tilby en fleksibel leiemodell som skal starte på 379 dollar per måned. Prisen forutsetter et innskudd på 2.999 dollar (ca. 27.500 kroner).

<b>LEIE:</b> Fisker ser for seg at du skal leie og ikke eie selskapets elektriske luksus SUV.
LEIE: Fisker ser for seg at du skal leie og ikke eie selskapets elektriske luksus SUV. Foto: Fisker

Omsatt til norske kroner – uten å ta hensyn til eventuelle avgifter og merverdiavgift – betyr det en leiepris for Fisker Ocean på cirka 3500 kroner per måned og oppover.

LES OGSÅ: Alt om Tesle Cybertruck

Fisker skriver at kunder som er kredittverdige vil kunne få innskuddet fullt ut finansiert, slik at man bare må forholde seg til månedsbeløpet.

I prisen skal alle kostnader knyttet til vedlikehold, reparasjon og forsikring være inkludert.

Her snakker vi om en måned-til-måned-pris og det er ikke snakk om at du må binde deg til en lang kontrakt. Bilen som leies kan leveres inn på en måneds varsel, skriver Fisker i en pressemelding.

– Kundene vil bli introdusert til en radikalt forskjellig merkevareopplevelse via Fiskers mobilapp, heter det i en melding fra Fisker.

Inkludert skal det også komme funksjon for bildeling og en «Uber»-funksjon, der man kan bestille «grønn» transport via Fisker-appen.

First Ocean kan bestilles nå

Luksus-el-SUV-en til Fisker kan bestilles alt nå. For et reservasjonsgebyr på 250 dollar (cirka 2.300 kroner), kan du sikre deg en bil. Reservasjonen må gjøres gjennom Fiskers nettside eller via en egen app for Fisker Ocean.

LES OGSÅ: Denne traktoren lager garantert ikke kø

Via den samme appen lover Fisker at du skal holdes oppdatert på fremdriften av den nye elbilen, nyheter og annen informasjon relatert til Fisker og selskapets elbiler.

Reservasjonsbeløpet på 250 dollar blir fullt ut refundert om du skulle velge å trekke deg fra avtalen. Noen få biler vil bli tilgjengelig for kjøp, men ellers er det en leiemodell Fisker legger opp til.

<b>BILDELING:</b> Via Fiskers app skal du også kunne dele bil med andre og den åpner for en Uber-lignende funksjon.
BILDELING: Via Fiskers app skal du også kunne dele bil med andre og den åpner for en Uber-lignende funksjon. Foto: Fisker

Fisker Ocean leveres i 2022

Fisker skal starte leveringen av Ocean i 2022. Selskapet skriver ikke noe om hvorvidt de første bilene skal utleveres tidlig eller sent i 2022. I verste fall må du vente i nesten tre år fra hovedlanseringen av Fisker Ocean, som altså skjer rett over nyttår – i januar 2020.

LES OGSÅ: Elbiler i voldsom kollisjonstest

Fisker lover å presentere en prototype i januar 2020, som er en produksjonsklar modell på en ferdigutviklet plattform.

<b>REKKEVIDDE:</b> Taket vil dekkes av et solcellepanel som skal gi ekstra gratis rekkevidde.
REKKEVIDDE: Taket vil dekkes av et solcellepanel som skal gi ekstra gratis rekkevidde. Foto: Fisker

Blir mulig å prøvekjøre

Mot slutten av 2020 lover Fisker at kundene som har reservert en Fisker Ocean kan få muligheten til å velge mellom fem ulike tilvalgspakker. En løsning som skal fjerne kompleksiteten som er vanlig på mange bilkonfiguratorer, hevder Fisker.

Kundene skal også få mulighet til å se bilen og tilvalgsmulighetene på såkalte «opplevelsessenter» på steder der folk ferdes, som på kjøpesentre og på flyplasser. Det skal også være mulig å bestille prøvekjøring av Fisker Ocean når man nærmer seg produksjonsstart av den elektriske luksus SUV-en.

<b>FISKER APP:</b> Fiskers egen app blir sentral i bilholdet av Fisker Ocean.
FISKER APP: Fiskers egen app blir sentral i bilholdet av Fisker Ocean. Foto: Fisker

«California modus»

Ifølge en ventende patentsøknad, skal alle versjoner, minus basisversjonen, av Fisker Ocean få «California Mode» som standard. Dette skal være en løsning som gir passasjerene mulighet til å nyte et slags «kabrioletfølelse» uten at man faktisk kjører i en kabriolet.

LES OGSÅ: Sjekk ytelsene til Cybertruck-konkurrenten, Rivan R1T

Fisker Ocean: Motor, batteri og rekkevidde

Fisker Ocean med firehjulsdrift vil få to motorer. En foran og en bak. Tilhengerfeste blir også mulig på Fisker Ocean. Vi tolker informasjonen dit hen at det også vil finnes en versjon med tohjulsdrift og én motor, men dette er foreløpig bare spekulasjoner fra vår side.

Fisker Ocean skal få en rekkevidde på cirka 250 til 300 miles (400-480 kilometer) avhengig av kjøreforholdene.

Batteriet i Fisker Ocean vil bli på cirka 80 kWh og det vil være et litium-ion-batteri. Her vil vi åpenbart ikke se faststoffbatteriene Fisker har snakket om tidligere.

Produksjonen skal starte mot slutten av 2021 med de første store volumene klare for levering i 2022.

Sikkerhet

Fisker lover topp sikkerhet for selskapets elektriske SUV. Ifølge pressemeldingen skal bilen få høyeste femstjerners sikkerhetsrangering. Tesla Model X var i sin tid den første SUV-en som fikk femstjerners rangering på tvers av alle kategorier av National Highway Safety Administration (NHTSA) i 2017.

Verdens mest bærekraftige elbil

Fisker er ikke kjent for å være beskjeden. Fisker Ocean selges også inn som verdens mest bærekraftige elektriske luksus-SUV.

Her er noen av punktene som Fisker mener gjør Ocean til verdens mest bærekraftige luksus-SUV:

  • Soltaket skal gi 1000 miles (1600 kilometer) ekstra rekkevidde hvert år
  • Fisker lover å integrere nye løsninger for bedre energibruk og for flere «grønne» mil når ny teknologi dukker opp
  • Teppene i bilen er laget av resirkulert nylon fra fiskegarn som er hentet opp fra havet
  • Vegansk interiør, ekskluderer materialer som skinn og det brukes plastmaterialer, polyester og materialer fra for eksempel gjenbrukte plastflasker. Ved å bruke resirkulert polyester, slipper man ut 80 prosent mindre CO2 enn om man bruker tradisjonelle oljebaserte polyesterprodukter
  • Miljøvennlig produksjonsprosess
  • Gjenbruk av gummiavfall fra produksjonen istedenfor å sende det til landfyllinger

Denne saken ble første gang publisert 27/11 2019, og sist oppdatert 28/11 2019.

Les også