Tips om hurtigkjetting:

Nødhjelp i vinterland

Med gode vinterdekk (og litt sinnsro) er det sjelden man står fast. Men når det skjer, er nødhjelp greit å ha.

BOM STOPP: Hurtigkjetting er tingen når du ikke kommer lenger.
BOM STOPP: Hurtigkjetting er tingen når du ikke kommer lenger.
Publisert Oppdatert

Hurtigkjetting, Autosock, dekk-klister og knipetak er bare noen av hjelpemidlene man kan tenkes å bruke når kneika blir bratt og veigrepet dårlig. Gulvmatter, kvister og bondens traktor er også vanlige remedier. Men det lønner seg å være snøføre var.

Les også: Er du klar for snøkaos?

Viktig: Riktig dimensjon!

I dag har de fleste bensinstasjoner - i hvert fall i urbane strøk - kastet ut det meste av bilrekvisita til fordel for pølser og bananer. Riktignok ser vi at mange stasjoner i Oslo-området tilbyr både Autosock og en eller annen form for hurtigkjetting.

Men passer de til bilen din? Ikke vær sikker på det! Det finnes et utall dekkdimensjoner og sju-åtte forskjellige kjettingstørrelser, og størrelseslogikken følger ikke felgdiameteren direkte (det rulleomkrets og dekkbredde som avgjør).

Kjøper du for små kjettinger, er de umulige å få på. For store kjettinger kan ødelegge komponenter rundt hjulet. Og - ikke stol på at ekspeditøren gir deg riktig størrelse! Sjekk påskriften på forpakningen mot det som står på dekkene dine.

Se video: Slik skifter du dekk.

Utvalget i hurtigkjetting

Ta derfor høyde for å måtte besøke en butikk som for eksempel Biltema, BilXtra, Mekonomen eller Torshov Bilrekvisita. Eller nærmeste landhandel.

Det finnes et betydelig antall kjettingleverandører, men de fleste leverer i all hovedsak det samme konseptet, med bare små nyanser i kvalitet. Imidlertid stiger den opplevde kvaliteten noenlunde proporsjonalt med prisen på kjettingene. Bedre emballasje, bedre bruksanvisninger, litt bedre detaljer.

Men det er ikke mer enn at vi likevel kan anbefale en rimelig Biltema-kjetting til dem som likevel ikke regner med å bruke kjettingen ofte.

Er det noe du lurer på? Spør ekspertene i torsdagens nettmøte her.

Norske Autosock er et unntak med en helt annen teknologi (kunstfiber). Sokkene er i utgangspunktet mye enklere å bruke. Klarer du å bruke en badehette, fikser du Autosock også.

Ulempen er at sokken er dobbelt så dyr som vanlige hurtigkjettinger. Den virker heller ikke å være fullt så effektiv som kjetting på snøføre.

Se Autosocks webkalkulator for hjulstørrelse

MEKONOM: Kay Bech hos Mekonomen på Jessheim forteller at det i overveiende grad selges hurtigkjetting før Autosock. ¿ Det skyldes nok prisen, sokken koster det doble.
MEKONOM: Kay Bech hos Mekonomen på Jessheim forteller at det i overveiende grad selges hurtigkjetting før Autosock. ¿ Det skyldes nok prisen, sokken koster det doble.

Tren litt på forhånd

Prøv ut utstyret før krisen er et faktum. Vi kan nemlig slå fast: Hurtigkjetting er først hurtig når du har brukt det noen ganger. Å gå løs på en ukjent spagetti av kabler, koblinger og kjetting når det er mørkt, ungene klager og du skulle vært fremme for lengst, det krever mer enn normalt håndlag og sinnsro.

Da er det i så fall Autosock som peker seg ut - fordi produktet er renslig, enkelt og lite "mekanisk". Det er ganske enkelt sokker du trekker over drivhjulene, omtrent som å legge feller på skiene.

Men Autosock har også en ulempe, nemlig at det krever at du monterer sokken FØR du står fast.

Dette er viktig

1. Møkkete bil, møkkete klær. Uansett hvilken kjettingløsning du velger, så bør du pakke med følgende i tillegg: arbeidshansker (ev. medfølgende plasthansker er ubrukelige), en god lykt og gjerne en lett kjeledress som tåler kontakt med snøslaps og saltlake.

2 Finn rett størrelse til dine hjul. Som nevnt - ikke stol på at ekspeditøren gir deg riktig størrelse! Sjekk påskriften på forpakningen mot det som faktisk står på dekkene dine.

3. Sjekk klaringen mellom dekk og skjermer og støtdempere. Hovedregelen er at desto nyere bil, desto mindre klaring. Selv SUV-er med digre hjulbuer kan ha trang klaring mot støtdemperen. Da vil ni-millimeters kjettinglenker eller Autosock passe best. Har du god klaring, vil en grovere dimensjon kjetting kunne bety bedre slitestyrke og mindre fare for brudd.

4. Hurtigkjetting er nødhjelp og ikke egnet til lengre avstander eller normale kjørehastigheter. Maks angitt hastighet er oftest 50 km/t. Husk å etterstramme etter kun få meters kjøring. En slakk kjetting kan lettere ryke, og vil utgjøre større fare for å skade bilen.

Produkt

FERDIG MONTERT: - Det er helt riktig at hurtigkjetting krever litt øvelse. Derfor har vi et hjul ferdig montert til illustrasjon i butikken, forteller Odd Rønold hod BilXtra (Røn-Rek as) på Jessheim.
FERDIG MONTERT: - Det er helt riktig at hurtigkjetting krever litt øvelse. Derfor har vi et hjul ferdig montert til illustrasjon i butikken, forteller Odd Rønold hod BilXtra (Røn-Rek as) på Jessheim.

Ca. pris

Ca. vekt

Kommentarer

Autosock

79 euro (680 kroner)

1,2 kilo

Leveres i pose, plasthansker medfølger, bildeforklaring på posen. Autosock har en web med størrelseskalkulator. Sokken tåler gjenbruk, kan vaskes i maskin.

Snøkjetting fra Biltema

189,- på nett

4,5 kilo

I plastboks, plasthansker medfølger, ekstra lenker, kronglete bruksanvisning. NB! Kun til størrelser fra 12 til og med 16 tommer, og ikke alle dekkstørrelser er angitt. Sjekk websiden.

König E12 fra Torshov Bilrekvisita

299,-

4,2 kilo

I plastboks, plasthansker medfølger, engelsk bruksanvisning, ekstra ledd. Billigste utgave fra kvalitetsprodusenten König, men så billig at produsenten ikke markedsfører den selv.

Arctic Chain fra Mekonomen

269,-

4,2 kilo

Kommer i to varianter, for vanlig bil til 269,- og en dyrere utgave til tyngre biler, SUVer, 4x4 etc.

Snowdriver fra BilXtra

349,-

3,1 kilo

I plastboks, plasthansker medfølger, norsk bruksanvisning, ekstra ledd. Små, men kraftige lenker gjør at kjettingene kan brukes også på litt lengre distanser.

SJEKK STR: Det er mange størrelser å velge mellom, en hurtigkjetting av feil størrelse er ubrukelig.
SJEKK STR: Det er mange størrelser å velge mellom, en hurtigkjetting av feil størrelse er ubrukelig.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning