Test av vindusviskere

Biltema-viskerne gir mest for pengene

Sjekk testen!

OMFATTENDE TEST: NAF har i samarbeid med sin tyske søsterorganisasjon ADAC testet sju ulike modeller av vindusviskere. Viskere fra hele spekteret er med. Alle viskerne er kjøpt i butikk på vanlig vis.
OMFATTENDE TEST: NAF har i samarbeid med sin tyske søsterorganisasjon ADAC testet sju ulike modeller av vindusviskere. Viskere fra hele spekteret er med. Alle viskerne er kjøpt i butikk på vanlig vis. Foto: Ralph Wagner
Sist oppdatert

Det finnes noen smarte triks for å få ren frontrute, men til daglig er det vindusviskerne som skal gjøre jobben.

NAF har i samarbeid med sin tyske søsterorganisasjon ADAC testet sju ulike modeller av vindusviskere. Viskere fra hele spekteret er med. De dyreste kommer fra anerkjente merker, mens de billigste er kjøpt på Biltema. Alle viskerne er kjøpt i butikk på vanlig vis.

– Mange betaler opp mot 1000 kroner for å få byttet viskere når bilen er på service. Testen viser at det er unødvendig dyrt, sier Andreas Handeland, forbrukerrådgiver i NAF.

Velger du i stedet Biltema-viskerne Clear Vision og setter av noen minutter til å montere dem selv, slipper du unna med 160 kroner (pris gjelder for viskere til VW Golf IV, som også er brukt som testrigg).

Testlaboratoriet slår fast at Biltema-viskerne er «mest for pengene». Totalkarakteren er satt til «tilfredsstillende», men marginen opp til totalkarakter «god» er den minst mulige.

SMØRJE: Viskerne i testen er blitt utsatt for en rekke prøvelser. Ser frontruta de slik ut, er det definitivt på tide å skifte viskerne. FOTO: NAF/ADAC
SMØRJE: Viskerne i testen er blitt utsatt for en rekke prøvelser. Ser frontruta de slik ut, er det definitivt på tide å skifte viskerne. FOTO: NAF/ADAC

Biltema-viskerne er faktisk best av samtlige viskere når det gjelder slitestyrke og bestandighet mot UV-stråler ved 20 varmegrader.

Clear Visions viktigste svakhet målt mot de beste i testen, er slitestyrken i 10 kuldegrader.

Dessuten får Biltema trekk for at bruksanvisningen kunne vært bedre, og for at monteringen er vel knotete.

Merk at Biltema Clear Vision ikke er Biltemas aller billigste viskere – de er ikke med i testen.

Bosch er aller best

TESTRIGG: Viskerne er testet i et laboratorium der såvel sommer- som vinterforhold kan simuleres. Mellom 50.000 og 150.000 viskersykluser har viskerne vært igjennom i de ulike testene. FOTO: NAF/ADAC
TESTRIGG: Viskerne er testet i et laboratorium der såvel sommer- som vinterforhold kan simuleres. Mellom 50.000 og 150.000 viskersykluser har viskerne vært igjennom i de ulike testene. FOTO: NAF/ADAC Foto: Ralph Wagner

– Skal du ha kvalitet, uavhengig av pris, er Bosch best, sier Handeland hos NAF.

De to Bosch-viskerne i testen legger beslag på de to øverste plassene i totalvurderingen. Begge får karakteren «god».

Når skal du bytte viskere?

Det finnes ingen fasit for hvor ofte du skal bytte viskere, for det avhenger av hvor mye du kjører, forholdene du kjører under og hvor du parkerer.

NAFs råd er at du i alle fall bør bytte når viskerbladene legger igjen striper av vann på frontruta, og har ellers følgende tips for å øke holdbarheten:

  • Ikke bruk vindusviskerne før frontruta er fri for is
  • Vask av saltlake og møkk ved jevne mellomrom
BILLIG OG BRA: Clear Vision-viskerne fra Biltema er rimelige, men gjør jobben godt. Ved sommertemperaturer har de svært god slitestyrke, men i minusgrader er de ikke like gode. FOTO: NAF/ADAC
BILLIG OG BRA: Clear Vision-viskerne fra Biltema er rimelige, men gjør jobben godt. Ved sommertemperaturer har de svært god slitestyrke, men i minusgrader er de ikke like gode. FOTO: NAF/ADAC Foto: NAF/ADAC
BEST: Viskerne fra Bosch er best i test, men de er også dyre. FOTO: NAF/ADAC
BEST: Viskerne fra Bosch er best i test, men de er også dyre. FOTO: NAF/ADAC Foto: NAF/ADAC

Vinneren er testens dyreste viskere, og modellen heter AeroTwin Multiclip. Dette er en flatbladsvisker (den ene av to hovedtyper), og prisen er 507,50 kroner for utgaven som passer til VW Golf IV.

I likhet med testens nummer to, de leddede viskerne Bosch TwinSpoiler til 429 kroner, er disse viskerne uten nevneverdige svakheter. De er best eller blant de beste i alle testkategorier.

De som vil ha noenlunde rimelige flatbladsviskere, kan gjerne vurdere SWF Visioflex. Med en pris på 276 kroner for et sett koster de nesten bare halvparten av flatbladsviskerne fra Bosch.

Disse viskerne får samme totalkarakter som Bosch-viskerne, men testen viser at de slites raskere. Alle viskerne er kjørt gjennom tester med 50.000 til 150.000 viskesykluser.

«Originalen» skuffer

Testens skuffelse er SWF Das Original. Med en pris på 439 kroner for et sett viskere tilpasset en VW Golf IV, er de testens nest dyreste.

– Prisen gir oss grunn til å vente mer av disse viskerne, sier NAF-ekspert Handeland.

Viskerne får trekk for både slitestyrke og viskeregenskaper, men er enkle å montere.

Også to modeller fra produsenten Valeo er med i testen. Disse modellene selges ikke i Norge. Resultatene for Valeo-viskerne gjelder ikke for de Valeo-modellene som tilbys i Norge.

I tabellen finner du alle testresultater for de sju viskermodellene som er med i NAFs test.

Testlaboratoriet har vurdert montering, viskeregenskaper ved 20 varmegrader og viskeregenskaper ved 10 kuldegrader.

TO TYPER: En flatbladvisker (som den nederste) er best i testen, mens en leddet modell (øverst) er dårligst. Men mellom topp og bunn er bildet blandet, så det er ikke slik at flatbladviskere automatisk er best. FOTO: NAF/ADAC
TO TYPER: En flatbladvisker (som den nederste) er best i testen, mens en leddet modell (øverst) er dårligst. Men mellom topp og bunn er bildet blandet, så det er ikke slik at flatbladviskere automatisk er best. FOTO: NAF/ADAC Foto: Ralph Wagner

Alle tre testområder har i tillegg tre underpunkter (se tabell).

Viskeregenskaper ved sommertemperatur er vektet tyngst, mens montering teller minst.

Klikk her for å se tabellen i stor versjon.

Denne saken ble første gang publisert 28/01 2015, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også