Bilfinansiering

Sjekkliste for bilfinansiering

Slik finner du en god finansierings- og forsikringsløsning til ditt bilkjøp.

EGENKAPITAL: Er en av tingene som spiller inn på lånebetingelsene du får.
EGENKAPITAL: Er en av tingene som spiller inn på lånebetingelsene du får. Foto: Illustrasjonsfoto: colourbox.no
Publisert Oppdatert

I en verden der mulighetene og tilbudene er endeløse i antall, kan det være vanskelig å velge rett. Skal du finansiere ditt bilkjøp, har du ufattelig mange muligheter. Bruk de som har erfaring, og som kan tilfredsstille dine krav best.

For å appellere til en bestemt kundegruppe, spesialiserer gjerne bankene, forsikrings- eller bilfinansieringsselskapene seg på særbetingelser. De kan være totalt forskjellige, og varierer blant annet i forhold til din alder, inntekt, formue, egenandel, kundeforhold osv. Så sjekk med din aktør hva som gjelder for deg.

Bruk nettet!

Finansportalen.no er et prisbelønnet nettsted med "s ammenligningskalkulatorer" som finner hvilken bank eller forsikringsselskap som kan tilby den rimeligste løsningen for deg. Her finner du oversikter innen det meste som omhandler bank, forsikring og sparing. Portalen er sammensatt av oppdatert data fra 150 banker og 20 forsikringsselskaper rundt om i landet.

Finansportalen kan dog ikke sammenligne finansselskaper. Disse driver bilfinansiering på vegne av forhandlerne, og er ofte vel så gode alternativer. Man skulle tro at de ikke kan matche en stor banks rente, men det stemmer ikke nødvendigvis.

Bank eller finansselskap?

PÅ EIERSIDEN: Du må ha formalitetene i orden før en overrekkelse finner sted.
PÅ EIERSIDEN: Du må ha formalitetene i orden før en overrekkelse finner sted. Foto: ThinkFoto.dk

- DNB og Nordea hevet sine renter i takt med styringsrenta, noe de fleste finansselskapene ikke gjorde, sier Stein Fredriksen, salgssjef hos Møller Skøyen.

- I østlandsområdet har folk fortsatt nok penger mellom hendene, og vi merker ikke veldig mye til finanskrisen. Litt verre er det i fjernere avkroker av landet, der økonomien avhenger av færre aktører, og muligens lider under at en av dem går dårlig. Dette kan i visse tilfeller føre til at bankene blir strengere, og det blir dyrere med lån, konkluderer Fredriksen.

Man kan også finansiere for eksempel en Audi gjennom BMW Finans hvis det er ønskelig.

Alt på ett sted

For lettvinthetens skyld er det fristende å samle alle slike tjenester hos én og samme aktør. Gjensidige Bank og Forsikring tilbyr både billån, bilforsikring og banktjenester med gjennomgående gode betingelser. Men det er slett ikke sikkert de kan gi markedets beste løsninger innen alle tre "disipliner".

Sammenligne og forhandle

Ved å tegne en forsikrings- og finansieringsavtale med din bilforhandler blir det kanskje enklere å samkjøre forsikrings-, service- og garantirelaterte saker. For å finne ut hvem som gir de beste betingelsene for deg bør du sjekke om din forhandler kan gi deg en god finansieringsordning, og be gjerne også om å få tilbud på forsikring. Gå deretter i banken eller ditt forsikringsselskap og sammenlign med dem. I mange tilfeller kan man forhandle seg frem til en (mer) passende spesialavtale.

Bruktbil

Når det kommer til bruktbilkjøp er det egne bestemmelser som gjelder. Forhandlerne eller bankene er ikke villige til å ta sikkerhet/pant i en alt for gammel bil, så de opererer som regel med en maksaldersgrense (på bilen) på 10-15 år etter at lånet er nedbetalt. Er du ung og kjøper ny- eller bruktbil, stilles det også strengere krav til forsikring og egenandel.

Det er opp til deg

Vi har ikke noe konkret svar på ett selskap som er best eller som passer dine krav. Det er alt for mange parametre som spiller inn. Som nevnt tidligere er ting som for eksempel alder, inntekt og egenandel avgjørende for lånebetingelsene. Men kriteriene endres også i forhold til om du skal ha ny eller brukt bil, eie, leie, lease, ha firmabil eller yrkesbil osv. Vær også oppmerksom på at de forskjellige aktørene kan imøtekomme en kunde på ganske overraskende vilkår for å få vedkommende til å binde seg til deres låneprogram. Still gjerne (kritiske) spørsmål og sjekk alle betingelsene før du signerer.

BONUSPOENG? Alt kan skje, og det er ganske greit å være forsikret hvis man er litt ""ute og kjøre"".
BONUSPOENG? Alt kan skje, og det er ganske greit å være forsikret hvis man er litt ""ute og kjøre"".

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning