Dekra 2016:

Bruktbilene med best kvalitet

Blant åtte biler på topplisten, deriblant én Toyota, dominerer Mercedes-Benz med fire modeller i tyske Dekra’s kvalitetsrapport for biler fra 2011.

BESTE SUV: I Dekras kvalitetsrapport kaprer Mercedes-Benz fire av åtte klasseseire. ML er ifølge Dekra det beste brukt-SUV-valget fra 2011.
BESTE SUV: I Dekras kvalitetsrapport kaprer Mercedes-Benz fire av åtte klasseseire. ML er ifølge Dekra det beste brukt-SUV-valget fra 2011. Foto: Egil Nordlien
Publisert Oppdatert

Hvert år publiserer den tyske kontrollorganisasjonen Dekra en utfyllende kvalitetsrapport basert på funn fra rundt 15 millioner periodiske kjøretøykontroller. Nå er 2016-rapporten klar.

Rapporten baserer seg på periodiske kjøretøykontroller fra de siste to årene. I årets rapport finner vi hele 474 bilmodeller. Blant disse finner vi nær sagt hver eneste bilmodell som har blitt solgt ny i Norge de siste fem årene.

Hver bilmodell må ha vært sjekket i minst 1000 eksemplarer i løpet av evalueringsperioden for å i det hele tatt bli tatt med i rapporten, som kun omfatter feil knyttet til kjøretøyets kvalitet. Feil som skyldes uvettig bruk eller manglende vedlikehold, tas ikke med.

Godt verktøy for bruktbilkjøperen

- I vår rapport vil potensielle kjøpere finne detaljert informasjon om typiske feil for hver enkelt bilmodell og kunne sammenligne med andre modeller i samme segment, sier Dr. Gerd Neumann, styremedlem DEKRA Automobil GmbH.

BEST OF ALL CLASSES: Audi A6 2011 har best gjennomsnittlig score i de tre kilometerintervallene og belønnes med "Best of all classes" i Dekras kvalitetsrapport.
BEST OF ALL CLASSES: Audi A6 2011 har best gjennomsnittlig score i de tre kilometerintervallene og belønnes med "Best of all classes" i Dekras kvalitetsrapport. Foto: Egil Nordlien

Best i klassen

I rapporten trekker Dekra frem de beste bilmodellene i hver klasse, totalt åtte klasser; småbil, kompaktbil, mellomklasse, storbil, sportslige biler, SUV/offroad, flerbruksbil (MPV), liten varebil og stor varebil.

Mercedes-Benz er representert med fire modeller på topplista. Volvo og Toyota med én modell hver. Det samme har Opel, Honda og Renault.

Hverken Audi eller BMW er representert på lista, derfor er det litt overraskende at Audi A6 trekkes frem som «Best of all classes».

Dekra deler nemlig testresultatene opp i tre segmenter; biler med 0–50.000, 50.001–100.000 og 100.001–150.000 kjørte kilometer. Disse får en prosentscore basert på hvor mange av de kontrollerte bilene som har betydelige feil. Naturlig nok er det bilene med inntil 50.000 kjørte kilometer som har færrest betydelige feil og dermed høyest score (feilindeks).

Grunnen til at Audi A6 blir kåret til «Best of all classes», er at den har høyest gjennomsnittlig score i de tre segmentene. 94,4 prosent av de testede Audi A6-modellene med kjørelengde inntil 150.000 kilometer var uten betydelige feil.

Her er topplisten med score for hver modell:

Bilklasse Merke og modell Score
Småbil Toyota Yaris

92,7

Kompaktklasse Honda Civic

94,8

Mellomklasse Volvo S60/V60

96,6

Storbil Mercedes-Benz CLS

98,3

Sportsbil/kabriolet Mercedes-Benz SLK

98,3

SUV/Off roader Mercedes-Benz M-klasse

98,5

Flerbruksbil/MPV Mercedes-Benz B-klasse

98,5

Liten varebil Opel Combo

84,8

Stor varebil Renault Master

80,4

Den tyske dominansen blir av noen holdt som et motargument mot Dekras statistikk. En mulig forklaring er imidlertid at tyske biler gjerne er ekstra tilpasset tyske forhold, blant annet når det gjelder kjøring i høy fart på autobahn.

Det kan være en grunn til at for eksempel japanske biler ofte har flere anmerkninger for bremsefeil enn tyske biler.

Her finner du lenken til Dekras side der du kan sjekke feilstatistikken for dine bruktbilkandidater. Språk kan velges øverst til høyre.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning