Bilpleie

Åtte trinn til gullende rent interiør

Nå er det på tide å gi interiøret en omgang med skikkelig bilpleie før vinteren setter inn.

Pluss ikon
<b>MILJØ:</b> Det er her du tilbringer tiden i bilen, så gi miljøet inne i kupeen et realt løft med en skikkelig interiørvask.
MILJØ: Det er her du tilbringer tiden i bilen, så gi miljøet inne i kupeen et realt løft med en skikkelig interiørvask. Foto: Reidar Talseth
Sist oppdatert

Vask og rens av interiøret er en viktig del av bilpleien. Det er tross alt i kupeen du skal bruke mest tid når du er ute og kjører.

LES OGSÅ: (+) Disse appene bruker treningsekspertene

Det er deilig å få fjernet smuler, hår, sand, steiner, ketchup, is- og kaffesøl og det som verre er. Det er utrolig hva som faktisk finnes av skitt i en bil. Finn frem utstyret og sett på ”Car Wash” av Rose Royce på anlegget.

<b>SJEKK FORSKJELLEN:</b> Her er skinnet på halve sitteputen i førersetet renset, og forskjellen er enorm.
SJEKK FORSKJELLEN: Her er skinnet på halve sitteputen i førersetet renset, og forskjellen er enorm. Foto: Reidar Talseth

Fremgangsmåten for rens av interiør er som følger:

1. Tid for søppeltømming

Start med å tømme bilen for alle løse ting. Søppel, penner, papir, solbriller, ladere, gamle brusflasker, barneseter, hundebur, paraplyer, hansker, pledd, puter og så videre. Alt som skal kastes, kastes. Alt som skal inn i bilen igjen kan du legge i en pose inntil videre. Er du sikker på at du fremtidig trenger alt du tar ut av bilen? Jo mindre rot, desto bedre. Ikke glem hanskerommet, midtkonsollen og bagasjerommet.

2. Fjern alt som er løst

<b>SKITTSAMLER:</b> Det er når du rengjør fotbrønnene at det går opp for deg hvorfor det er lurt å banke av skoene før du drar dem inn i bilen.
SKITTSAMLER: Det er når du rengjør fotbrønnene at det går opp for deg hvorfor det er lurt å banke av skoene før du drar dem inn i bilen. Foto: Reidar Talseth

Gulvmattene og eventuelle beskyttelsestrekk under barneseter eller hundebur skal også ut. Disse kan du legge pent et sted der du kan støvsuge, vaske og rense dem senere. Har du barneseter er det nå også en ypperlig anledning til vaske trekkene om de kan tas av. Les vaskeinstruksjonene nøye, slik at du unngår at trekket krymper.

LES OGSÅ: Forvask av bilen - det viktigste du gjør når du vasker bil

3. Grundig støvsuging

<b>UTSTYR:</b> Du må ha en god støvsuger, helst med forskjellige munnstykker, og gjerne en våtsuger. Til skinnseter må du ha skinnrens og til tekstilseter en tekstilrens. 
UTSTYR: Du må ha en god støvsuger, helst med forskjellige munnstykker, og gjerne en våtsuger. Til skinnseter må du ha skinnrens og til tekstilseter en tekstilrens.  Foto: Reidar Talseth

Når bilen er tom for alle løse ting, støv­suger du den grundig over alt. Bruk maksimal sugeevne da skitt og sand lett graver seg dypt ned i tekstilen i fotbrønnen. Bruk også gjerne ulike munnstykker for å komme til over alt.

Flytt setene helt frem og helt tilbake dersom det er nødvendig for å omme under dem. Sørg for å støvsuge ned i sømmene i setene. Der legger det seg ofte mye skitt. Å støvsuge uten munnstykke er fint i begynnelsen hvis det er mye steiner, gress eller sand i fotbrønnen.

Tynne munnstykker er derimot gull verdt for å komme ned ved siden av og rundt seter, mellom sete og seterygg, og i festekanalen som selve setet sklir frem og tilbake på. Munnstykker med børster på er godt å ha til dashbord, instrumentpaneler, lufteventiler, skinnseter og vinduskarmer.

Du bør bruke et munnstykke med børste, siden de harde kantene på andre munnstykker kan lage merker og riper i plasten på for eksempel dashbord og dørtrekk. Brede flate munnstykker kan brukes på store områder av tekstil. Seter og bagasjerom, for eksempel.

LES OGSÅ: (+) Motorvask: Åtte trinn til en ren motor

4. Vask

<b>SKITT PÅ RATTET:</b> Når rengjorde du rattet sist? Hvis det er en stund siden, kan kluten se slik ut etter en omgang med interiørspray.
SKITT PÅ RATTET: Når rengjorde du rattet sist? Hvis det er en stund siden, kan kluten se slik ut etter en omgang med interiørspray. Foto: Reidar Talseth

Etter støvsuging finner du frem interiørsprayen. Spray litt produkt utover en brettet mikrofiberklut, ikke direkte på interiøret, og tørk grundig over ratt, dashbord, instrumentpanel, karmer, dørtrekk, midtkonsoll, lommer, luker og alle andre steder der det samler seg støv og skitt.

Ikke glem pedaler, solskjermer, setebeltefestet og bagasjerom. I bagasjerommet kan du med fordel løfte opp "gulvet" og gjøre rent i rommet der reservehjulet ligger - eller skal ligge.

For å komme til ved steder som lufteventiler eller under knapper for vindusheis, kan du bruke en liten detaljkost eller Q-tips. Akkurat som når du vasker bilens eksteriør, er det viktig å vaske de reneste stedene først.

<b>INTERIØRRENS:</b> Etter du har støvsugd bilen, tar du frem interiørrens, mikrofiber og en detaljkost. Men spray rett i kluten og ikke direkte på interiøret, så har du bedre kontroll på hvor midlet ender opp.
INTERIØRRENS: Etter du har støvsugd bilen, tar du frem interiørrens, mikrofiber og en detaljkost. Men spray rett i kluten og ikke direkte på interiøret, så har du bedre kontroll på hvor midlet ender opp. Foto: Reidar Talseth

5. Tekstilrens og skinnpleie

Dersom du bruker bilen din mye eller at interiøret ikke har vært renset skikkelig tidligere, vil det sannsynligvis være den god del mer møkkete enn man tror. Det er nemlig ikke alltid nok å bare å støvsuge grundig for å få perfekt resultat. Tekstilrens gjøres effektivt med rensemaskin eller en våtsuger. Følg bruksanvisningene for disse maskinene dersom du velger å benytte deg av en slik, men sørg selvfølgelig for at du har støvsugd setene og interiøret skikkelig først.

Skinnseter renses ikke med maskin, så følg anvisningene på det produktet du velger å bruke i dette tilfellet. Spør i butikken etter et middel som passer til dine skinnseter.

LES OGSÅ: Benny fra Olsenbanden favoriserte én biltype

6. Rene ruter

Innvendig ruterens er naturlig å ta sammen med interiøret. I "Bilvaskeboka", der denne artikkelen er hentet fra, får du en grundig guide til hvordan du får bilrutene helt rene og blanke.

LES OGSÅ: Unngå bilvask-tabbene som kan koste dyrt

7. Matter

<b>RENSEMASKIN:</b> Med en rensemaskin får du rengjort tepper og tekstilseter ekstra grundig. Disse maskinene er imidlertid kostbare, og du trenger ikke å bruke dem særlig ofte, så undersøk heller mulighetene for å få lånt eller leid en slik maskin heller enn å kjøpe en. Du vil sannsynligvis blir lettere sjokkert over hvor mye møkk en slik maskin suger ut av tekstilene i bilen.
RENSEMASKIN: Med en rensemaskin får du rengjort tepper og tekstilseter ekstra grundig. Disse maskinene er imidlertid kostbare, og du trenger ikke å bruke dem særlig ofte, så undersøk heller mulighetene for å få lånt eller leid en slik maskin heller enn å kjøpe en. Du vil sannsynligvis blir lettere sjokkert over hvor mye møkk en slik maskin suger ut av tekstilene i bilen. Foto: Reidar Talseth

Matter av tekstil rengjøres først ved å banke av løs møkk. Støvsug dem deretter grundig og legg dem på bakken et sted der det ikke er jord, sand og smuss. Heng dem gjerne opp hvis du har mulighet til det. Skyll av med hageslange eller høytrykksspyler, og spray deretter med et rensemiddel, for eksempel Chemical Guys Green Clean.

Jobb inn midlet med tekstilbørste og la det sitte på noen minutter for å virke. Spyl deretter grundig av, enten med hageslangen eller høytrykksspyleren.

Du kan med fordel benytte en rensemaskin eller våtstøvsuger sammen med punktene ovenfor før du henger mattene til tørk.

Plast- og gummimatter vaskes på samme måte, men du kan ofte sette prikken over i-en ved å friske dem opp til slutt med kurante produkter som for eksempel Swissvax Pneu eller Scholl Boost.

Tørk alltid av overflødig produkt så du ikke risikerer at mattene blir glatte å ha føttene på.

Anbefalte produkter for innvendig bilvask

<b>PRODUKTER:</b> Mange menn har flere vaskeprodukter til bilen egen kropp.
  • En god støvsuger, som gjerne har ulike munnstykker for å komme til i kriker og kroker.
  • Interiørrens, som for eksempel allrounderne Chemical Guys Green Clean eller Scholl Spam.
  • Mikrofiberkluter som ikke skal brukes på lakk senere.
  • Skinrens og -pleie er nødvendig å ha dersom du har skinnseter og ønsker å holde dem pene over tid. Her leverer blant annet Swissvax midler som er godt likt av de fleste entusiaster. Swissvax Leather Care Kit koster litt mer enn mange andre tilsvarende produkter, men er sannsynligvis enklere i bruk samtidig som det gir uovertruffent resultat og god lukt. Men smaken er som baken, og skinnpleiesettet til Chemical Guys er heller ikke tapt bak en vogn. Til alcantara (kunstskinn) må du ha et eget produkt, for eksempel Swissvax Alcantara Cleaner.
  • Tekstilforsegling er ikke noe «must», men du kan med fordel sette inn seter med tekstilforsegling hvis du er redd for flekker. Dette vil beskytte mot de fleste flekkene i mange måneder, spesielt dersom du har lyst interiør. Unger i bil med is og sjokolade kan noen ganger være en dårlig match. Gtechniq I1Smart Fabric eller Chemical Guys Fabric Guard er utmerkede produkter for denne jobben.
  • Q-tips og en liten børste er heller ikke et «must have», men er billig, kjekt og gjør det enklere å fjerne smuss på trange steder, for dem ønsker å ta bilpleien og detaljene ett steg lengre.
  • Rensemaskin eller våtsuger kan brukes om bilen din har ekstra skittent interiør (tekstil). Det kan lønne seg å se etter muligheter for utlån av slike maskiner, siden de kan være kostbare og ikke er nødvendige å bruke ofte.
  • Tekstilbørste dersom du skal rense interiøret.

8. Rydd alt på plass

Legg ting du tok ut av bilen tidligere på plass, og voilá du er ferdig. Fremover banker du skoene av før du setter deg inn i bilen.

Bilvaskeboka

Bilvaskeboka er skrevet av bilpleieentusiast Michael Ravn-Nilsen og bildene er tatt av detail-ekspert Reidar Talseth. Boka kan blant annet kjøpes hos ARK.no. Denne artikkelen er et bearbeidet utdrag fra boken.

TIPS! Tekstil som gnis mot tekstil har en tendens til å skape friksjon og etterlate seg fibre. Har du mørkt interiør kan det derfor være lurt å bruke mørke kluter, og lyse kluter på lyst interiør. Spesielt hvis du skal fjerne flekker i taktrekk eller lignende stoff, så slipper du at små mikrofiberhår med kontrastfarge setter seg igjen i interiøret.

Denne saken ble første gang publisert 28/10 2019, og sist oppdatert 28/10 2019.

Les også