TEst av promillemålere

Redningen dagen derpå eller falsk trygghet?

Vi har testet promillemålere.

MÅLER IKKE PRESIST: Promillemålere til privat bruk gir en indikasjon på om du har promille. Men testen viser at om du absolutt vil bruke slike målere, må du beregne et solid slingringsmonn! FOTO: Petter Berg.
MÅLER IKKE PRESIST: Promillemålere til privat bruk gir en indikasjon på om du har promille. Men testen viser at om du absolutt vil bruke slike målere, må du beregne et solid slingringsmonn! FOTO: Petter Berg.
Publisert Oppdatert

- Når du har drukket sju øl og sju akevitt, kan du ikke kjøre kollektivt engang!

KORT OPPSUMMERT

Vil du bruke en promillemåler for å sjekke om du er «kjørbar», må du beregne med god margin. De beste i vår test, Alcoscan og Ibac, avviker i snitt 10-11 prosent fra politiets måleapparat.

Espens promille målte 1,47- om morgenen dagen derpå. Han var av fem studenter i Kristianastudentenes Haandbryggerlaug som stilte opp i vår promillemåler-test en torsdag kveld i november. 

Testen Klikk.no har gjennomført i samarbeid med Vi Menn og TV2 Hjelper deg, viser at dagen derpå-promillen etter et solid julebord varierer stort mellom ulike personer, tross likt alkoholinntak. Men også hva promillemålerne viser hos de samme personene, varierer. Vi målte studentenes promille to ganger i løpet av kvelden, og om morgenen dagen etter. Etter et par øl og en julemiddag hadde deltakerne mellom 0,24 og 0,53 promille, og de ulike målerne viste store sprik. 

Ved andre måling, etter 2 juleøl og tre småflasker akevitt (0,5 cl), spriket målingen enda mer, i likhet med promillen: Håkon (189 cm/90 kg) hadde nå 0,83 i promille, mens Charlotte var oppe i hele 1,73. Etter at TV2 og Vi Menn forlot lokalene, var det fri tilgang på øl, juleøl og akevitt.

Dagen derpå

Morgenen etter var det tid for den virkelige testen: kan du kjøre eller bør bilen stå? Vårt testpanels promille varierte ikke bare med alkoholinntaket. Det var stor forskjell på deltakernes fysikk, og det gjorde store utslag. I løpet av kvelden og natten fikk Eivind i seg fem halvlitere øl, to flasker juleøl (6,5%) og ti småflasker akevitt (0,5 cl). Kl.09.30 hadde han en promille på 1,03.

- Overraskende høyt. Jeg har tross alt sovet tre timer, sa Eivind.

Panelet var samstemt i alkoholkonsumet var godt innenfor normalen. Men konsekvensene var svært ulike.

Espens fysikk (56 kg, 1,75 cm) kan forklare at han hadde langt høyere promille (1,47) dagen derpå enn Eivind, selv om han hadde drukket tre akevitt mindre. Charlotte og Håkon drakk omtrent like mye, men mens Håkon (1,89/90 kg) var nesten «kjørbar» (0,24), kunne Charlotte se veldig langt etter sjåføraktivitet.

Nyttige dingser eller bare tull?

Med under 0,2 promille kan du kjøre bil. Blir du stanset og får påvist promille over denne grensen, må du inn til ny måling med blodprøve, som gir det helt presise og rettskraftige svaret. 

Hvis en promillemåler skal gi deg nyttig info, må du regne inn et slingringsmonn på opp mot 0,05 promille begge veier. Viser måleren omtrent 0,2 promille, er du neppe på helt trygg grunn.

Er du i grenseland, men virker ellers påvirket, kan du likevel bli kalt inn til blodprøvemåling. Målt mot politiets måleapparat viste promillemålerne et snitt-avvik på 11 og 27 prosent. De mest presise målerne, Alcoscan og Ibac, ga i snitt avvik på 11 fra unna politiets måler, og bare 0,01-0,02 unna ved lav promille.

Ulik presisjon og brukervennlighet

Testvinner Alcoscan er mest presis, enkel i bruk og responderer raskt. Vi hadde ingen brukerproblemer med denne måleren. Ibac er nesten nøyaktig like presis. Men den krever en mobilapp, og vi hadde noen utfordringer med å blåse konsentrert og lenge nok før det kom et resultat.

FCA35 viser konsekvent høyere verdier, med snittavvik på 0,10, og viser bare HI når du har over en promille. Det er ikke noe stort problem. Verre er det at vi flere ganger hadde trøbbel med å blåse riktig. Presisjonen er svakest i testen, med snittavvik på 0,07 på de lave verdiene. 

TT Micro, som produserer FCA-35, bekrefter avvikene etter egne kontrollmålinger, og forklarer dem slik:

- Det er lagt inn en sikkerhetsmargin på 0,2-0,3 promille for å sikre at måleren ikke viser for lave verdier. Måleren er godkjent etter europeisk standard, sier Tore Vedvik, eier i TT Micro.

Den dyreste måleren, Dräger 3810, er nest mest presis på lave verdier, men den viser konsekvent lavere verdier enn fasiten. Hadde Håkon stolt på denne måleren, kunne han satt seg bak rattet dagen derpå. Dräger viste 0,18, mens politi-måleren fra samme produsent viste 0,21. Ifølge Dräger skal målerne være kalibrert for helt nøyaktig måling, men selskapet ønsker ikke å kommentere dette ytterligere.

Fraråder egen måling

- Vi anbefaler ikke å benytte eller stole på denne type målere. Det er ingen garanti for riktig resultat, og den fysiske formen kan være for dårlig til å sette seg bak et ratt, selv om man ikke er påvirket i lovens forstand. Er man ikke 100 % sikker på at man er i stand til å kjøre bil, skal man heller ikke gjøre det. Politiets måleapparater er kun en indikasjon på påvirkning, ingen fasit, sier Frode Andreassen, seksjonssjef for trafikk- og sjøtjenesten i Oslo politidistrikt.

Om testen

Slik testet vi

Testen er et samarbeid mellom Vi Menn, Klikk.no og TV2 Hjelper Deg. Vi har testet fire alkomålere, eller promillemålere, som via innblåsing gir en indikasjon på ev. alkoholinnhold i blodet.

Hensikten er å finne ut hvor presise og hvor brukervennlige målerne er. Fem studenter (én kvinne, fire menn) av ulik kroppsbygning har vært med på å teste fire slike målere.

Målerne er testet på alle personene i testpanelet ved tre punkter i alkoholkonsumet: 1. måling etter to øl og julemiddag; 2. måling etter to øl, to juleøl og tre akevitt; 3. måling: 09.30-10.00 dagen etter.

Panelet har drukket mer enn angitt her etter 2. måling. Målerne er vurdert opp mot måleren som brukes av politiet, Dräger 6820. Avvikene nevnt i teksten er avvik opp mot denne.

Noen av produktene vi i Klikk.no tester kan ha to priser, Veil. pris og Beste pris. Beste pris er prisvarsling levert av Prisguide.no, en kommersiell partner av Klikk.no

Alcoscan AL 7000

Veil. pris: 969

Les hele testen

Alcosystems Ibac

Veil. pris: 998

Les hele testen

Dräger 3820

Veil. pris: 2998

Les hele testen

FCA 35

Veil. pris: 995

Les hele testen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning