Smarttelefon som navigatør

Billig og bra bilnavigasjon

Har du en smarttelefon, er rimelige og gode navigasjonsprogram bare et tastetrykk unna, gratis i bruk.

NDrive-navigasjon på iPhone.
NDrive-navigasjon på iPhone. Foto: Geir Svardal
Publisert Oppdatert

La oss ta det med en gang, siden flere lesere har stilt spørsmålet. Nei, det koster ingenting å bruke et navigasjonssystem du har lastet ned på din smarttelefon.

Derimot koster det noe å bruke kartsystemer som benytter seg av nettet for kontinuerlig oppdatering av kartverket. Som for eksempel det velkjente kartet fra Google, som du finner på en haug av smarttelefoner.

Bruker du disse, går taksameteret for datatrafikk! Og kronene renner fort på, bruker du et fremmed mobilnett i utlandet (roaming).

Les om de beste bil-appene!

Fra NDrive på iPhone.
Fra NDrive på iPhone.

Men alt ligger til rette for at smarttelefon (som drives av et operativsystem, og lar deg laste ned og bruke diverse programvare) blir en stadig mer populær gadget også når det gjelder bilnavigasjon.

Google map - som blant annet ligger på iPhone - bruker internettet når du navigerer. Det kan bli rådyrt!
Google map - som blant annet ligger på iPhone - bruker internettet når du navigerer. Det kan bli rådyrt!

For her ser vi et økende antall av navigasjonsprogramvare du enten kan kjøpe i bilrekvisita eller i forretninger som Clas Ohlson - vi har testet ett av dem - eller laste ned fra Appstore eller iTunes (iPhone) eller Android Market (sjekk f. eks ut MapDroyd).

Programmene bærer ikke preg av å være "billige", men tilbyr i det store og hele det samme som andre navigatører (POI, Trafikkmeldinger, 2D/3D, fotoboksvarsling, norsk stemmeanvisning etc.). Dessuten kan du også bruke dem på sykkel eller til fots.

Les om fremtidens biler, som kan få egne "app stores"!

Rimelige programmer

Og mulighetene er gode for å få en bra navigatør til en svært lav pris (de koster nesten alltid under 500 kroner). Blant annet scorer programmet Navigon Mobile høyt på brukernes egen rating. Men det finnes flere programmer, som for eksempel IGO My Way.

Oppdateringer er enten gratis, eller relativt billige, noe som setter de ublu oppdateringsprisene for fastmonterte navigasjonssystemer i et enda grellere lys.

Nokia har en egen navigasjonsløsning i de fleste av sine smarttelefoner. "Ovi Kart" inneholder kart og navigasjon for hele verden, samt diverse guider, værtjenester, fotoboksvarsling og trafikkvarsling. Og alt er gratis - bruk av programmene såvel som nedlastinger av kart.

Share

Ulempen er små skjermer

Personlig har jeg lastet ned og brukt NDrive - et program som leveres til en rekke smarttelefoner, og som for min del kostet 270 kroner. Som for andre navi-program lastes kartverket ned på mobilens harddisk. Dermed virker det på samme måte som hvilket som helst navigasjonsapparat via GPS, og altså helt uavhengig av om du har mobiltelefonforbindelse.

Og enten du bruker den i Norge eller i utlandet, koster det altså ikke ei krone, men fungerer som et hvilken som helst mobilt GPS-system for navigasjon.

Det negative ved å bruke smarttelefonen som navigatør er selvsagt at skjermen er mindre enn hos de fleste dedikerte GPS-navigatørene. Men med en festemekanisme av typen Brodit, der du kan få plassert mobiltelefonen vertikalt, i kort avstand fra øynene, går navigeringen greit.

En annen ting du må tenke på er at et slikt system suger strøm. Det er derfor et must å kjøpe et feste som du kan plugge til 12-volten i bilen.

Så langt har vi ikke fått testet noen av disse smartteelefon-navigatørene skikkelig, men det kommer senere. I mellomtiden tar vi mer enn gjerne i mot erfaringer, anbefalinger og tips.

Les også:

Nokia med innendørs shopping-navigering

Komplett navigasjon

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning