Årets bil 2011: Leserfavorittene

Bilene dere vil ha

Finalen nærmer seg med stormskritt. Her er lesernes favoritter i Årets Bil-kåringen.

SUVEREN VINNER: DS3 stakk av med en tredjedel av alle stemmene, og er med det suveren folkefavoritt i Årets Bil-kåringen.
SUVEREN VINNER: DS3 stakk av med en tredjedel av alle stemmene, og er med det suveren folkefavoritt i Årets Bil-kåringen. Foto: Handeland, Petter
Publisert Oppdatert

Overlegen folkefavoritt

Etter at de 61 214 stemmene dere har gitt på Årets Bil 2011 er talt opp, er resultatet veldig klart: Citroën DS3, den første modellen i den franske produsentens nye satsning på design og sportslighet, har fått hver tredje stemme. Seieren er overlegen, og et tegn på at friske og nyskapende former, kombinert med tradisjonelle egenskaper som komfort og sportslighet, vekker entusiasme.

Lesernes 10 utvalgte (antall stemmer og prosentandel av stemmene i parentes)

 1. Citroën DS3 (20 357, 33,3 %)
 2. Alfa Romeo Giulietta (7318, 12 %)
 3. Saab 9-5 (6155, 10,1 %)
 4. BMW 5-serie (3638, 5,9 %)
 5. Volvo S60/V60 (2915, 4,8 %)
 6. Audi A7 (2082, 3,4 %)
 7. Mitsubishi ASX (1690, 2,8 %)
 8. Skoda Superb stv. (1634, 2,7 %)
 9. Peugeot 5008 (1407, 2,3 %)
 10. Mercedes-Benz SLS AMG (1287, 2,1 %)

Av de 30 kandidatene til Årets Bil 2011, er det bare én bilmodell som skal stå igjen som vinner av den gjeve tittelen. Nå er folkets favoritter klare, etter at du har hatt muligheten til å stemme på Dagbladet.no, Vimennbil.no eller ved å sende sms.

Alle kandidatene har vært gjennom grundige tester, noe du har kunnet lese både her i Dagbladet, på Dagbladet.no og på Vimennbil.no.

Juryen jobber nå på spreng for å vurdere alle kandidatene, og 7. desember får du vite hvem som stikker av med seieren i Norges gjeveste bilkåring og blir Årets Bil i Norge 2011.

Den endelige avgjørelsen tas av en bredt sammensatt fagjury, som i tillegg til å lytte til resultatene fra leseravstemningen - men samtidig ta forbehold om at særinteresser kan ha satt i gang organiserte stemmeaksjoner - vil legge vekt på følgende punkter:

 • Utslipp og forbruk.
 • Teknologi og sikkerhet.
 • Pris og kostnader.

I tillegg vil juryen ha fokus på kjøreegenskaper, pålitelighet, komfort, praktisk bruk, og design i sin totalvurdering.

Årets jury har tung kompetanse på bilen og dens plass i samfunnet. Hensynet til miljø, sikkerhet, økonomi, og markedsutvikling/ trender er ivaretatt.

JURYEN: Fra venstre: Terje Bjørnsen, fagredaktør Vi Menn, Kari Sandberg, direktør Trygg Trafikk, Anders G. Hovde, markedsanalytiker med bil som spesialitet, seniorkonsulent hos TNS Gallup,•Turid Næss, journalist i Dagbladet,•Einar Håndlykken, leder i miljøstiftelsen ZERO
JURYEN: Fra venstre: Terje Bjørnsen, fagredaktør Vi Menn, Kari Sandberg, direktør Trygg Trafikk, Anders G. Hovde, markedsanalytiker med bil som spesialitet, seniorkonsulent hos TNS Gallup,•Turid Næss, journalist i Dagbladet,•Einar Håndlykken, leder i miljøstiftelsen ZERO Foto: Foto: Nina Hansen / Dagbladet

Juryen består av disse fem:

 • Kari Sandberg, direktør Trygg Trafikk.
 • Einar Håndlykken, leder i miljøstiftelsen ZERO.
 • Anders G. Hovde, markedsanalytiker med bil som spesialitet, seniorkonsulent hos TNS Gallup.
 • Turid Næss, journalist i Dagbladet.
 • Terje Bjørnsen, fagredaktør Vi Menn Bil.

Utvalget av biler er bredt, fra elbilen Mitsubishi i-MiEV til supersportsbilen Mercedes-Benz SLS AMG.

I fjor vant Toyota Prius tittelen som Årets Bil, men fikk bare fjerdeplass i folkets avstemning - Saab 9-3X var lesernes favoritt. De tre foregående år var imidlertid leserne og juryen helt samstemte.

Resultatene av årets leseravstemning står i kontrast til de faktiske salgstallene her i landet. Her er det til gjengjeld mye entusiasme å spore.

Så gjenstår det å se om leseravstemningen og juryens avgjørelse skiller lag.

1 Citroën DS3 (20 357 stemmer)

DS3 er en spennende og morsom liten bil, med spenstig design, gode kjøreegenskaper og fin komfort. Den leveres både i hverdagsvennlige og i sportslige utgaver, med fine og forbruksvennlige motorer. God sikkerhet, og hyggelig pris bidrar også til at den imponerer.

2 Alfa Romeo Giulietta (7318 stemmer)

En lekker, italiensk kompaktbil som kombinerer flotte detaljer med hyggelige kjøreegenskaper. Motorpaletten er herlig, interiøret er veldreid og av høy klasse, og prisene høyst akseptable.

3 Saab 9-5 (6155 stemmer)

Den nye, svenske storbilen har beholdt mye av Saabs annerledesdesign, og vi liker det vi ser. Den plasserer seg mellom de folkelige bilene og statusmerkene, og med riktig drivlinje er dette en godbil.

4 BMW 5-serie (3638 stemmer)

BMW viser her hvor god en "vanlig" bil kan være; den har både herlige kjøreegenskaper og herlig komfort. Hver minste detalj er gjennomarbeidet, og bilen har flotte drivlinjer. Den koster mer enn folkebilene, men er verdt det.

DESIGNKONKURRENT: Alfa Romeo Giulietta er et spesielt valg i Golf-klassen.
DESIGNKONKURRENT: Alfa Romeo Giulietta er et spesielt valg i Golf-klassen. Foto: Foto: Alfa Romeo

5 Volvo S60/V60 (2915 stemmer)

Den andre svenske nykommeren leverer en flott kombinasjon av god komfort, fine kjøreegenskaper, høy grad av sikkerhet og hyggelige motorer - til ålreite priser.

6 Audi A7 (2082 stemmer)

En stor og eksklusiv firedørscoupé med flotte komfortable og samtidig sportslige kjøreegenskaper. Kraftige motorer bidrar til relativt høy pris, men stasbiler koster jo gjerne litt ekstra.

7 Mitsubishi ASX (1690 stemmer)

FLOTT BIL: I alle våre tester har BMW 5-serie kommet meget godt ut.
FLOTT BIL: I alle våre tester har BMW 5-serie kommet meget godt ut. Foto: Foto: Terje Bjørnsen

Den snertne ASX byr på en fin blanding av kompaktbilegenskaper og fordelene til en SUV. Høy bakkeklaring, overraskende god plass og fine kjøreegenskaper - kombinert med en fin pris.

8 Skoda Superb stv. (1634 stemmer)

Skoda Superb har enormt med plass, den kjører godt og har fin komfort. Drivlinjene er fine, og både basispris og ekstrautstyr er billig.

9 Peugeot 5008 (1407 stemmer)

Flerbruksbilen er velkjørende og komfortabel, trygg og rommelig. Den har en hyggelig, forbruksvennlig og avgiftsgjerrig motor, og gjør familiebiljobben på en flott måte.

ÅRETS BIL: Volvo V60/S60 er Årets Bil i Norge 2011, med elbilen Mitsubishi i-MiEV og plassmesteren Skoda Superb hakk i hæl.
ÅRETS BIL: Volvo V60/S60 er Årets Bil i Norge 2011, med elbilen Mitsubishi i-MiEV og plassmesteren Skoda Superb hakk i hæl. Foto: Foto: Egil Nordlien HM Foto

10 Mercedes-Benz SLS AMG (1287 stemmer)

Beistet har enormt med krefter, voldsom lyd og ikke minst et særdeles oppsiktsvekkende utseende. Den er også imponerende på veien, selv om den kanskje ikke er helt tilpasset norske avgifter og veier.

FIREHJULSDRIFT: Skoda Superb kan også leveres med firehjulsdrift.
FIREHJULSDRIFT: Skoda Superb kan også leveres med firehjulsdrift. Foto: Foto: Egil Nordlien HM Foto
SUPERBIL: Mercedes-Benz SLS AMG er en ekte superbil. Den har både voldsomme ytelser og et utseende som skremmer medbilistene.
SUPERBIL: Mercedes-Benz SLS AMG er en ekte superbil. Den har både voldsomme ytelser og et utseende som skremmer medbilistene. Foto: Foto: Andreas Handeland

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen