All Japan Grand Touring Car Championship:

VIRKELIGHETENS GRAN TURISMO

Tror du de japanske superbilene i TV-spillet Gran Turismo bare er fantasibiler? Feil – det japanske GT-mesterskapet er virkelighetens Gran Turismo, med verdens råeste GT-biler.

Publisert Oppdatert
img

Subaru Impreza

Toyota Supra, Nissan Skyline, Honda NSX - alle de heftigste bilene fra PlayStation-spillet Gran Turismo finner du igjen i det japanske GT-mesterskapet.

 

De beste førerne kjører kanskje ikke i Japan, men ikke noe annet GT-mesterskap kan vise til et startfelt på over 40 biler, og med 15 forskjellige bilmodeller.

 

En del av teamene i Japan GT samarbeider med PlayStation-utviklere - kanskje er det nettopp derfor at mesterskapet er blitt så populært og har verdens tøffeste GT-biler?

 

Hva sies om en Subaru Impreza i GT-versjon? Slike biler finnes bare i Japan, og de tradisjonelle GT-bilene, som Chrysler Viper og Porsche 911, henger ikke med i det hele tatt

img

Mazda RX-7

45 000 tilskuere

Bortsett fra Le Mans er ikke GT-racing særlig populært verken i Europa eller i USA. Løpene i FIA GT eller American Le Mans Series kjøres som oftest for glisne tribuner. I det japanske GT-mesterskapet er det tvert om: I fjor var det i gjennomsnitt 44 800 tilskuere på hvert løp, og førerne er store helter i Japan.

 

Mesterskapet så sin begynnelse i 1994, og fra første stund har man fulgt prinsippet "fans og sponsorer først"; reglementet er blant annet utformet slik at én bil ikke skal klare å være overlegen de andre.

 

img

Toyota MRS

Alle løpene er såkalte Endurance-løp med to førere per bil, og mesterskapet er delt inn i to klasser - GT500 og GT300, der tallet står for antall hestekrefter.

Starter i slutten av mars

Årets japanske GT-mesterskap starter på den gamle Grand Prix-banen Aida den 29. mars. Sesongen består av 12 løp på de største banene i Japan, samt ett løp på Formel 1-banen utenfor Kuala Lumpur i Malaysia.

 

Eurosport skal sende alle løpene i sitt nye program "Drive". Den regjerende mesteren, Ralph Firman, skal ikke delta i år, ettersom han skal kjøre for Jordan i Formel 1.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning