Ralph Firman til Jordan:

VEIEN TIL FORMEL 1

Drømmer du om å kjøre Formel 1? Kanskje du kan lære av den nye Jordan-føreren Ralph Firman – han har gått den lange veien for å realisere sin drøm.

Publisert Oppdatert
img

Ralph Firman har begynt treningen til

Formel 1.

27-åringen Ralph Firman var den siste som skrev under Formel 1-kontrakt for denne sesongen, og blir nå teamkamerat med Giancarlo Fisichella i Jordan.

 

Hans far, som også heter Ralph Firman, er en kjent profil i engelsk racing. I 1969 var Firman senior mekaniker for Emersom Fittipaldi, og noen år senere grunnla han racing-fabrikken Van Diemen.

 

Man kan trygt si at Ralph Firman junior har gått den lange veien for å komme til Formel 1. Ralph begynte med gokart da han var elleve år, og suksessen lot ikke vente på seg. I 1990 ble han britisk juniormester, og de to neste årene vant han seniorklassen.

 

Fra gokart til biler

I 1993 deltok Ralph Firman i mesterskapet Formula Vauxhall Junior og tok hele ni enkeltseirer. Men best smakte nok seieren i talentkonkurransen "McLaren Autosport Awards" det samme året.

 

img

I 1994 kjørte Firman Formula Vauxhall i England

og ble nummer fire sammenlagt.

Året etter tok han en fjerdeplass sammenlagt i Formula Vauxhall-mesterskapet.

 

Etter Formula Vauxhall ble det mange år i Formel 3, hvor han kjørte fortere enn blant andre Juan Pablo Montoya og Christiano da Matta. I 1996 vant han det britiske F3-mesterskapet sammenlagt.

 

Firman håpet å få kjøre for Stewart også i Formel 1, men han fikk ikke noen F1-kontrakt og valgte da å reise til Japan. De første årene i Japan var ikke enkle, men etter fem sesonger i det såkalte Formula Nippon-mesterskapet gikk han endelig til topps i fjor.

 

 

img

I F3 kjørte Firman mot førere som Nicolas Minnasian

(til venstre) og Juan Pablo Montoya.

Samtidig kjørte han en Honda NSX i det japanske GT-mesterskapet og vant flere løp også der. Etter seieren i Japan fikk han en Formel 1-test for BAR-teamet hvor han imponerte.

Lønn eller ikke?

Ralph Firman fikk ikke kjøre mer for BAR, men klarte uansett å hale i land en kontrakt med Jordan. Først gikk det rykter om at briten hadde kjøpt plassen i Jordan-teamet, men teamsjef Eddie Jordan avkrefter dette:

 

 

 

 

 

img

I fjor vant Ralph Firman det japanske Formula Nippon-mesterskapet.

- Vi betaler Ralph for at han skal kjøre for oss, sier Jordan.

 

Lønn eller ikke, det blir spennende å se hvordan det går for F1-debutanten Ralph Firman i 2003.

 

 

 

 

 

 

 

 

RELATERTE SAKER:

 

- Farvel, Eddie

- Nå blir F1 spennende igjen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning