Unge menn dør oftest

Menn har mye å lære av kvinner i trafikken. Forrige måned omkom 18 mennesker på norske veier. 15 var menn.

Publisert Oppdatert

Unge menn er overrepresentert blant de som mister livet på veien. I høst har fordelingen vært i overkant av åtti prosent menn i dødsulykker.

I oktober var 15 av 18 trafikkofre menn. I september var 15 av 17 menn. Kvinnene som omkommer er ofte pasasjerer, syklister eller fotgjengere, forteller Trygg Trafikk til vimenn.no.

Juli var en spesiell måned. Da var åtte av 30 trafikkofre kvinner. Men av disse var det kun fire som var bilførere. En var passasjer i bil, og tre var passasjerer på motorsykler.

Høy fart
Analyser Trygg Trafikk presenterer av dødsulykkene som skjedde i fjor, viser at høy fart er årsak til eller medvirker til ulykken i halvparten av tilfellene. Leder Finn Harald Amundsen for trafikksikkerhetsseksjonen i Statens vegvesen sier til Trygg Trafikk at farten ikke nødvendigvis er høyere enn fartsgrensen, men høyere enn forholdene tilsier.

- Ungdom med liten erfaring har blant annet problemer med å velge riktig fart, for eksempel i kurver, og har derfor risiko for å havne i alvorlige utforkjøringsulykker, sier han.

Rus
Rus er medvirkende i 25 prosent av dødsulykkene. I slike tilfeller kjører føreren ofte uten lappen, for fort, uten belte og i en bil som skulle vært avskiltet.

44 prosent av de som omkom i trafikken i fjor, satt uten belte.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning