Ukjent påbud

Snart innføres påbudet om at alle må ha refleksvest i bilen. Det er de færreste klar over.

Foto: Statens vegvesen
Publisert Oppdatert

Påbudet fra Vegdirektoratet gjelder fra 1. mars. Alle biler, lastebiler og busser skal inneholde minst én vest. Det betyr refleksvest i mer enn 2,5 millioner kjøretøyer.

Kan bli utsolgt
- De færreste er klar over at påbudet er rett rundt svingen. Heller ikke jeg som selger bilrekvisita var klar over dette før nylig. Jeg fikk vite det av en velinformert kunde. De fleste kundene våre har ikke hørt om dette før, sier Dag H. Bergby hos Biltema i Sarpsborg.

Han synes informasjonen fra det offentlige har vært sparsom.

- Vi som selger vestene har ikke vært forberedt på en voldsom økning i etterspørselen. Hvis alle venter med å kjøpe vest til like før påbudet trer i kraft, kan det bli mangel på vester, sier Bergby.

Tre drept hvert år
Bakgrunnen for påbudet om refleksvest er at minst tre personer blir kjørt ned og drept hvert år mens de setter opp varseltrekant etter å ha fått motorstopp. I tillegg kommer et høyt, men ukjent antall skadde.

Norge er et av de første landene som innfører et påbud om refleksvest. Spania, Tyskland og Portugal har innført reglene, mens alle våre nordiske naboland fremdeles er på vurderingsstadiet.

I reglene poengteres det at vesten skal være lett tilgjengelig for sjåføren. Oppbevaring i bagasjerommet er ikke godt nok.

- Det er viktig at vesten er tilgjengelig når noe uforutsett plutselig skjer, som en motorstopp eller en punktering. Hvis du legger vesten i hanskerommet eller i rommet i bildøra, er også sjansen større for at du husker å ta den på deg på vei ut av bilen, sier Bergby.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning