Tøff og snill Mitsubishi

Mitsubishi skal snart vise fram en sportslig, firehjulsdreven coupé med sprek og miljøvennlig dieselmotor.

Mitsubishis konseptbil er lav, barsk og sportslig. Den skal også være morsom å kjøre, med sterk dieselmotor, firehjulstrekk og et artig oppsatt understell.
Mitsubishis konseptbil er lav, barsk og sportslig. Den skal også være morsom å kjøre, med sterk dieselmotor, firehjulstrekk og et artig oppsatt understell.
Publisert Oppdatert

Det nærmer seg enda en bilmesse: den store, internasjonale bilutstillingen i Detroit. NAIAS, som den forkortes til, er jo velkjent som lekegrind for de amerikanske bilprodusentene, men mange andre vil også ha sin del av oppmerksomheten her.

EVO-firehjulstrekk
Mitsubishi skal vise fram en konseptbil som er spennende av flere grunner. For det første, ser den ut til å være en ordentlig tøff sportscoupé. Størrelsen på bilen sies det foreløpig ikke noe om, men dette kan se ut til å bli en slags gjenfødelse av 3000 GT.

Bilen har fått det samme firehjulstrekksystemet som den nye Lancer EVO X, med avansert styring av den aktive senterdifferensialen og mye annet. Den har aktiv styring og aktiv styring av støtdemperne, noe som skal sørge for at alle hjulene holder seg på bakken og at bilen utnytter grepet veien gir på en optimal måte. Den manuelle girkassen med automatisk styring av de to clutchene er også hentet fra EVO X.

Kraftig og miljøsnill diesel
Under panseret har coupéen, som foreløpig er døpt Concept-RA, en ny og effektiv dieselmotor. Den firesylindrete 2,2-literen yter 204 hk og 420 Nm, noe som burde sette veldig god fart på både denne bilen og flere andre modeller om den kommer i produksjon. Det vil vi jo anta at den gjør. Motorer som brukes i konseptbiler, og spesielt der produsenten kommer med detaljert informasjon om den, har en tendens til å finne veien til butikken etter hvert.

Men samtidig som motoren er sprek, skal den også ha et pent forbruk og et svært lavt utslipp av både CO2, partikler og NOx. Dermed vil den også tilfredsstille de strengeste utslippskravene både i USA og i Europa, noe som også borger for relativt lave avgifter her i landet.

Sportslige gleder
Selve strukturen under skallet på coupéen er i all hovedsak bygd av aluminium, mens karosseriet er av et resirkulerbart og kraftig plastmateriale. Sammen skal dette gi høy grad av sikkerhet, samtidig som vekten holdes lav og den strukturelle stivheten i bilen er god.

Mitsubishi sier at Concept-RA skal være en morsom bil å kjøre, både på grunn av den kraftige motoren og firehjulstrekksystemet, men også på grunn av et understellsoppsett som er beregnet for svingkjøring.

Informasjon om Detroit-utstillingen, som arrangeres fra 13. til 27. januar, finner du her: www.naias.com

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning