Teknologibombe på vei

Neste generasjon Mercedes-Benz E-Klasse er to år unna. Men våre spionfotografer har allerede bilder av den.

Fronten blir mer markant, med større grill og firkantede frontlys. Foto: Automedia
Fronten blir mer markant, med større grill og firkantede frontlys. Foto: Automedia Foto: © Automedia
Publisert Oppdatert
Slik mener våre illustratører at neste generasjon E-Klasse blir. Foto: Automedia
Slik mener våre illustratører at neste generasjon E-Klasse blir. Foto: Automedia Foto: © Automedia
E-Klasse skal vises som sedan om et par år, stasjonsvogna kommer noen måneder etter. Foto: Automedia
E-Klasse skal vises som sedan om et par år, stasjonsvogna kommer noen måneder etter. Foto: Automedia Foto: © Automedia
Vi vil anta at det blir ryddet kraftig opp i baklysene før bilen skal presenteres. Foto: Automedia
Vi vil anta at det blir ryddet kraftig opp i baklysene før bilen skal presenteres. Foto: Automedia Foto: © Automedia

Det er ikke akkurat lenge siden Mercedes-Benz E-Klasse fikk en ansiktsløftning - et sikkert tegn på at modellen er midt i sitt livsløp og kanskje vel så det. Neste generasjon E-Klasse skal etter planen presenteres på Frankfurt-utstillingen i 2009, men våre spionfotografer har allerede avslørt den under testing.

E-Klasse skal fortsatt naturligvis være en stor og komfortabel bil. Og den får enda mer avansert utstyr enn dagens modeller. Utseendet blir - som vi har sett på de nyere Mercedes-Benz-modellene - i samme gate som S-Klasse, med markante former og svulstige skjermbuer.

Lexus-inspirert?
Av bildene kan det også se ut til at produsenten vil gi bilen er litt mer sporty profil enn i dag - de har jo tidligere uttalt at de vil gå i en mer sportslig retning, uten at dette skal gå på bekostning av komforten.

Det må sies å være litt ironisk at mange av detaljene - for eksempel frontlys og baklys - på testbilen likner de vi finner hos Lexus, spesielt på deres største og nyeste modell LS. Det er jo ikke akkurat nytt at bilprodusentene kikker litt på hverandre og lar seg inspirere, men tidligere har det vært mer vanlig at Lexus har hatt detaljer som minner om Mercedes-Benz.

Mye motor
Men det er ennå lenge til bilen skal presenteres, og både designere og teknikere har god tid til å forandre på både store og små detaljer. Hva det tekniske angår, får W212 (som bilens internkode er) den sedvanlige rekken med V6- og V8-maskiner under panseret. En E 63 AMG med drøye 500 hk er foreløpig antatt som toppmodell, men vi vet at AMG mener at 600-700 hk er en passende effekt for en ordentlig gå-fort-bil. Så kanskje det kommer en enda grommere toppmodell etter hvert.

Avansert sikkerhetsutstyr
Mercedes-Benz bruker enorme summer på utvikling av sikkerhetsutstyr, og E-Klasse får naturligvis full pakke og mer til. Ting som varsel når du er i ferd med å forlate kjørefeltet ditt har vi sett tidligere, et system som overvåker sjåførens øyne og varsler om du har glemt å sjekke omgivelsene i det siste er på plass i Lexus LS, men det kommer også flere nye ting.

Blant annet skal bilen kunne utstyres med et system som gjenkjenner skilt og trafikklys for å varsle deg om du overser noe. Sensorer som sjekker hvordan veien er kommer og varsler om det er fare for glatt føre kommer, det samme gjør et videreutviklet stabilitetssystem som tar hensyn til sidevind, leser forandringer av veibanen på forhånd og også tar hensyn til hvor mye og hvordan dekkene dine er slitt.

Med andre ord blir neste E-Klasse en ordentlig teknologibombe, som forhåpentligvis også tar sikkerhet på veien enda et skritt videre.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning