Stor-crossover på kinesisk

I disse dager arrangeres en stor bilutstilling i Beijing. Her viser Volkswagen fram et stort crossover-konsept basert på samme plattform som Audi Q7.

Foto: © Michel de Vries
Publisert Oppdatert

SE BILDENE HER

Volkswagens kompakte SUV Tiguan nærmer seg produksjon, og denne skal ta opp kampen mot de mange asiatiske SUV´ene på markedet. Nå viser Volkswagen et konsept av en større SUV, som sannsynligvis er basert på samme plattform som blant andre Audi Q7.

Liten gutt med magiske våpen
Volkswagen har valgt å vise bilen på den store bilutstillingen i Kina, som arrangeres i disse dager. Kina er jo et enormt bilmarked i eksplosiv vekst, og vi ser stadig flere modeller som får sin verdenspremiere i Kina. En rekke spesialmodeller er også kun tilgjengelig på det kinesiske markedet, for eksempel BMW 5-Serie og Audi A6 i lange versjoner.

Den store SUV´en/crossoveren som nå vises fram har fått navnet Neeza. Uttrykket "Ne-zha" er visstnok en kjent figur i kinesisk historie; han var en liten gutt med magiske våpen som kjempet mot onde ånder.

Crossover med stue
Neeza er bygget som en crossover; mer stasjonsvognaktig og MPV-aktig, og mindre offroadaktig enn Q7´en den deler basis med - litt i samme gate som Mercedes-Benz R-Klasse. Bilen skal være laget for å frakte folk og bagasje på en så komfortabel måte som mulig.

Neeza-konseptet er bygget som en rommelig femseter, der man også kan bruke kupeen som en slags stue. Forsetene kan snus mot baksetene, og mengder av stemningslys skal gi den rette settingen for en hyggelig pause.

Konseptet har fått selvmordsdører bak, noe Volkswagen også tidliger har benyttet på konseptbiler for å vise interiøret i sin helhet. Fraværet av en B-stolpe gjør det også enkelt å komme seg inn og ut av bilen.

Uten duppedingser
Produsenten gjør også et poeng av at bilen verken har integrert radio eller navigasjonssystem. Volkswagen-folket sier grunnen er at framtidens bilkjøper ikke er interessert i å kjøpe slikt utstyr gang på gang. Neeza skal i stedet være en bil der du kan koble til alt det elektroniske utstyret ditt (som din portable navigasjonsenhet), og når du har parkert ta det med deg ut i byen, inn i huset eller over i en annen bil. Så alt du får med i konseptbilen, er kontakter for tilkobling, en skjerm, høyttalere og programmerbare kontrollknapper.

Volkswagens kinesiske hjemmesider sier at bilen er designet spesielt for Kina, med mange kinesiske særtrekk. Men vi må få legge til at den ser ganske så internasjonal ut, og at den ikke akkurat er veldig langt unna dagens Volkswagen-formspråk. Dermed vil vi jo anta at den hinter om en kommende, stor crossover fra den tyske bilprodusenten.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning