Spionskandale ryster Formel 1

En av Ferraris ansatte solgte sensitiv informasjon til en ingeniør hos McLaren. Og nå er McLaren siktet av det internasjonale bilsportforbundet for juks. Vi gir deg detaljene om spionskandalen i Formel 1.

Mike Coughlan har fått sparken i McLaren. (Foto: World/Sutton)
Mike Coughlan har fått sparken i McLaren. (Foto: World/Sutton)
Publisert Oppdatert
Nigel Stepney har fått sparken i Ferrari. (Foto: World/Sutton)
Nigel Stepney har fått sparken i Ferrari. (Foto: World/Sutton)

Årets Formel 1-sesong er mer spennende enn på lenge. Ferrari og McLaren-Mercedes kjemper en hard kamp om å være best og nå har det kommet en spionskandale som ryster sporten.

Det hele startet med at Ferrari fant et merkelig stoff i bensintanken på bilen til Felipe Massa før Monaco Grand Prix. Litt senere kom ryktene om at den tidligere høyt ansette Ferrari-ingeniøren Nigel Stepney hadde solgt sensistiv informasjon til McLaren - og at det også var han som stod bak pulveret i Massas bil.

Grunnen skulle visstnok være at Stepney var forbannet over at ikke han ble den nye tekniske sjefen da Ross Brawn sluttet i fjor. For noen uker siden kom nyheten om at Stepney hadde fått sparken hos Ferrari og at politiet var satt på saken.

McLaren var overraskende gode
Etter at Ferrari var sterkest i sesongstarten slo McLaren kraftig tilbake utover i sesongen og nykommeren Lewis Hamilton ble verdensstjerne over natta da han plutselig ledet VM.

Men hvorfor gikk McLaren-bilene plutselig så bra? Hadde de benyttet seg av denne sensitive informasjonen fra Ferrari?

-Nei, det har vi ikke, sa McLarens teamsjef Ron Dennis og prøvde å understreke det med å sparke en av sine teknikere, Mike Coughlan, som var mannen som hadde tatt i mot denne informasjonen fra Stepney.

MER: VRAKET NYSOLGT GOKART

På samme tid slo Ferrari tilbake ute på banen og plutselig var det Ferrari med Kimi Räikönen som var i front - bare uker etter at Ferrari visstnok vurderte å droppe finnen på grunn av dårlige prestasjoner.

Et 780 siders dokument ble funnet hjemme hos Mike Coughlan og det viste seg også at hans kone hadde forsøkt å kopiere hele dokumentet.

Ferrari truet med å anmelde Coughlan, men trakk anmeldelsen da McLaren-ingeniøren og hans kone sa seg enig i å legge alle kortene på bordet - og heller hjelpe Ferrari i sin sak mot Stepney.

Har McLaren jukset?
Men hva har egentlig McLaren fått vite om årets Ferrari-bil, og har de benyttet seg av det?

I sesongpremieren i Australia mente McLaren at Ferrari hadde et gulv som rørte på seg, noe som er forbudt i Formel 1. Hvordan visste McLaren dette?

Dette og flere spørsmål vil det internasjonale bilsportforbundet, FIA, ha svar på når det skal i et ekstraordinært møte med McLaren den 26. juli.

Mener FIA at McLaren har brutt noen regler kan det gå utover både Lewis Hamilton og Fernando Alonso.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen