Spionskandale ryster Formel 1

En av Ferraris ansatte solgte sensitiv informasjon til en ingeniør hos McLaren. Og nå er McLaren siktet av det internasjonale bilsportforbundet for juks. Vi gir deg detaljene om spionskandalen i Formel 1.

Mike Coughlan har fått sparken i McLaren. (Foto: World/Sutton)
Mike Coughlan har fått sparken i McLaren. (Foto: World/Sutton)
Publisert Oppdatert
Nigel Stepney har fått sparken i Ferrari. (Foto: World/Sutton)
Nigel Stepney har fått sparken i Ferrari. (Foto: World/Sutton)

Årets Formel 1-sesong er mer spennende enn på lenge. Ferrari og McLaren-Mercedes kjemper en hard kamp om å være best og nå har det kommet en spionskandale som ryster sporten.

Det hele startet med at Ferrari fant et merkelig stoff i bensintanken på bilen til Felipe Massa før Monaco Grand Prix. Litt senere kom ryktene om at den tidligere høyt ansette Ferrari-ingeniøren Nigel Stepney hadde solgt sensistiv informasjon til McLaren - og at det også var han som stod bak pulveret i Massas bil.

Grunnen skulle visstnok være at Stepney var forbannet over at ikke han ble den nye tekniske sjefen da Ross Brawn sluttet i fjor. For noen uker siden kom nyheten om at Stepney hadde fått sparken hos Ferrari og at politiet var satt på saken.

McLaren var overraskende gode
Etter at Ferrari var sterkest i sesongstarten slo McLaren kraftig tilbake utover i sesongen og nykommeren Lewis Hamilton ble verdensstjerne over natta da han plutselig ledet VM.

Men hvorfor gikk McLaren-bilene plutselig så bra? Hadde de benyttet seg av denne sensitive informasjonen fra Ferrari?

-Nei, det har vi ikke, sa McLarens teamsjef Ron Dennis og prøvde å understreke det med å sparke en av sine teknikere, Mike Coughlan, som var mannen som hadde tatt i mot denne informasjonen fra Stepney.

MER: VRAKET NYSOLGT GOKART

På samme tid slo Ferrari tilbake ute på banen og plutselig var det Ferrari med Kimi Räikönen som var i front - bare uker etter at Ferrari visstnok vurderte å droppe finnen på grunn av dårlige prestasjoner.

Et 780 siders dokument ble funnet hjemme hos Mike Coughlan og det viste seg også at hans kone hadde forsøkt å kopiere hele dokumentet.

Ferrari truet med å anmelde Coughlan, men trakk anmeldelsen da McLaren-ingeniøren og hans kone sa seg enig i å legge alle kortene på bordet - og heller hjelpe Ferrari i sin sak mot Stepney.

Har McLaren jukset?
Men hva har egentlig McLaren fått vite om årets Ferrari-bil, og har de benyttet seg av det?

I sesongpremieren i Australia mente McLaren at Ferrari hadde et gulv som rørte på seg, noe som er forbudt i Formel 1. Hvordan visste McLaren dette?

Dette og flere spørsmål vil det internasjonale bilsportforbundet, FIA, ha svar på når det skal i et ekstraordinært møte med McLaren den 26. juli.

Mener FIA at McLaren har brutt noen regler kan det gå utover både Lewis Hamilton og Fernando Alonso.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning