Plastic fantastic

Hyundai og General Electric har slått hodene sammen for å finne ut hvor mye plastikk de kan få på en bil. Resultatet er overraskende.

Publisert Oppdatert

ALLE NYHETENE FRA GENÈVE

GE har en egen avdeling som arbeider med plastprodukter og komposittmaterialer, og de lager masse komponenter til bilindustrien. Prosjektet med QarmaQ er et delt samarbeid mellom Hyundai og GE, og det er faktisk GE som presenterer bilen på bilmessen i Genève. Riktignok på Hyundai sin stand. Målet med bilen har vært å se hvor mye av en bil det er mulig å lage med plastmaterialer, og det er ikke rent lite.

Takknemlig produkt
Plast er et takknemlig produkt å jobbe med. Det kan dessuten lages så det er deformerbart. GE har derfor laget et karosseri som det er vanskelig å bulke, og det kan bøye seg slik at det lager mindre skader på personer, om uhellet skulle være ute. Også rutene er at plast. Det både letter og gjør det rimeligere. Totalt er 85 prosent av bilen laget av resirkulert plast.

Utvendig som innvendig
De er selvfølgelig ikke bare på utsiden det er brukt plast. Interiøret har instrumenter, dører, dashbord, seteformer, konsoller og knapper av plast. Ikke nytt ved alt, men mye. Lamper og andre detaljer er selvfølgelig også i plast.

Under bilen er det også deksler av plast, og målet har blant annet vært å holde vekten nede. Bare på de nevnte elementene, er det spart 60 kg, hvilket er relativt mye på en allerede lett bil.

Dersom du ønsker å vite mer om GE sin satsing på plast i bilbransjen, så kan du gå inn på www.geplastics.com

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning