Petters prate-partner

Det finnes sportspurister som mener at rally ikke er toppidrett. ”Tull”, hevder Finn Aamodt.

Publisert Oppdatert

Det var i fjor høst at Petter Solberg løftet røret og slo nummeret til Finn Aamodt. Begge herrene er hinsides behovet for nærmere presentasjon, og ingen bør være overrasket over Petters ærend.

- Han ville ha meg som samtalepartner. Jeg er ingen psykolog, men i sportssirkus som rally-VM er det utrolig mange detaljer å forholde seg til, og så mye som skjer hele tiden. Man trenger noen å prate med i forhold til det å sortere ut ting, og finne ut hva som er viktig.

Det overrasker heller ikke at Petter Solberg, etter et år med massive frustrasjoner og stort fokus på problemer av teknisk og designmessig art, føler han må sortere ut ting for å konsentrere seg om å bli en enda bedre fører

- Vi fokuserer på Petter som en hver annen toppidrettsutøver.

- Så du ser på rallykjørerne som toppidrettsutøvere?

- Ja, erru gæern!

- Du vet, noen vil jo ikke anerkjenne motoriserte utøvere på lik linje med snørrete skiløpere.

- Det er bare tull. Dette anser jeg for å være toppidrett på høyt plan. Å snakke med Petter er som å snakke med hvilken som helst toppidrettsutøver. Han vet nøyaktig hva som gjelder og hva som ikke gjelder. Utfordringen er å finne essensen i det som gjelder, slik at han slipper å tenke på for mye.

Bred erfaring
Finn Aamodt har som vi vet svært bred erfaring med toppidretten. Ikke minst med sin egen sønn.

- Det jeg vil prøve er å videreføre erfaringene jeg har med Kjetil André. Jeg kan komme med nye innfallsvinkler, og bidra til at Petter har riktig fokus. Det er også viktig å ha et riktig spenningsnivå, og finne en optimal balanse. Petter må ha med seg entusiasmen, men forankre den i virkeligheten.

I følge Finn Aamodt er rallysporten svært lik alpintsporten.

- Jeg føler akkurat den samme atmosfæren her. Teltene er riktignok større, og det er langt flere mennesker involvert. I alpint har du treneren, serviceteamet og løperen, mens her har du 50-60 mennesker som flyr rundt Petter. Akkurat det gjør utfordringen enda større, og min jobb enda viktigere.

Petter Solberg og Finn Aamodt prater masse sammen i helgen - på service, og i telefonen om kvelden, morgenen og middag. En vant rolle for Aamodt, men også en ny. For Rally Norway er hans første nærkontakt med rallysporten.

- Petter ville at jeg skulle bli med opp hit, for å bli litt kjent med tingene. Jeg er blitt veldig godt mottatt av teamet. Nå får vi bli ferdig dette løpet her, så får vi se hva fremtiden bringer.

Oppgjør med broder´n
Så langt i helgen ser det ut som at Finn Aamodt har levert. Petter Solberg har startet fornuftig, uten å miste fokus, og har sakte men sikkert arbeidet seg opp mot toppen før siste dag. Humøret er bedre enn på lenge, og søndag gjenstår et beinhardt (mentalt) oppgjør med broder Henning om en plass på pallen.

Og det hjelper sikkert ekstra godt på humøret å se at Sebastien Loeb også kan gjøre feil under press.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning