Norge får tilbake rally-VM

Norge skal arrangere sin første VM-runde i rally i 2007, men er ikke på kalenderen året etter. Men det er nok ingen fare for at ikke Norge blir en av de faste arrangørene fra 2009.

Malcolm Wilson (t.v) er overveldet over den store rallyinteressen i Norge. Henning Solberg er den idrettsutøveren i Norge med flest sponsorkroner takket være interessen. Foto: Egil Nordlien
Malcolm Wilson (t.v) er overveldet over den store rallyinteressen i Norge. Henning Solberg er den idrettsutøveren i Norge med flest sponsorkroner takket være interessen. Foto: Egil Nordlien
Publisert Oppdatert

Grunnen til at Norge ikke er på VM-kalenderen i 2008 er at FIA (Det internasjonale bilsportforbundet) skal evaluere flere kandidater det året. Blant annet skal Jordan og sannsynligvis Sør-Afrika arrangere VM-løp i 2008.

Så skal FIA finne ut hvilke 16 vertskapsland som har gjort den beste jobben og som dermed fortjener å få en fast plass på VM-kalenderen de neste årene. Etter det vi erfarer ligger Norge ekstremt bra an til å få en VM-runde fra 2009 og utover.

Hovedgrunnen er at det knapt er et land i hele verden hvor rallyinteressen er større enn i Norge i øyeblikket.

- Rallyinteressen i Norge er større enn i noe annet land for tiden. Det var Petter Solberg som startet det, men måten interessen har blitt ivaretatt på bør være et eksempel også for andre land, sa Fords mektige teamsjef, Malcolm Wilson, under dagens pressekonferanse med Henning Solberg.

50 millioner sponsorkroner
Solberg viste frem sin nye Ford Focus som han skal kjøre de to neste årene takket være rundt 50 millioner sponsorkroner fra norske bedrifter. Det er unikt i norsk idrett og rallykjøreren har i følge VG dobbelt så mange sponsorkroner som hopplandslaget til sammen?

- Jeg har aldri vært på en pressekonferanse uten en verdensstjerne med så mange journalister til stede. Henning er jo god, men han er fortsatt ikke best, men interessen er utrolig, sa en av de femmøtte journalistene til Vi Menn i dag.

Det bekrefter den enorme rallyinteressen som herjer i Norge om dagen. Det er også nordmenn som er blant de fleste brukerne på det offisielle rallynettstedet wrc.com - det er ikke et godt tegn for sporten, men det øker Norges sjanser til å få en fast plass på VM-kalenderen.

Direktesendte etapper
NRK jobber også i kullissene med å skaffe Norge en VM-runde fra 2009 og utover. I dag skrev statskanalen under en to års kontrakt med rettighetshaverne, men planen er helt klart at NRK også skal være med hvis Norge får en VM-runde i 2009.

I 2009 planlegger nemlig NRK å sende flere fartsettaper direkte, og dermed vise verden at også rally kan gjøre seg direkte på TV. Planen var å ha direktesendte fartsetapper allerede til neste år, men det lot seg ikke løse av flere årsaker.

Det eneste som kan ødelegge Norges sjanser for å havne på VM-kalenderen i 2009 er være. Uten snø blir det ingen vinterrunde i rally, men her har vi sannsynligvis ingen ting å frykte. Mildere vintere skal også bety mer nedbør og i februar er det sannsynligvis så kaldt at det vil lave ned med snø uansett.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning