Koreanerne kommer

Ingen eksisterende bilprodusent kommer til å vokse mer de tre neste årene enn Kia. Med god grunn. Her er en sniktitt inn i fremtiden.

Publisert Oppdatert

Vi har vært og prøvekjørt biler fra Kia som kommer i den nærmeste fremtiden. Det virker utrolig lovende. I tillegg har Kia tatt på seg ansvaret med å holde nye biler i stand ved å gi hele 7 års garanti, begrenset oppad til 150.000 km. Ingen annen billeverandør har turt det samme til dags dato. Men Kia ser ut til å vite hva de gjør, og de har offentlig gått ut og sagt at de skal slå Toyota på kvalitet. I første omgang.

I samme moment skal de lage både fornuftige og spennende biler, som folk både trenger, og vil ha. Dette høres ut som en enkel oppskrift til suksess, men klarer de det, så er antagelig også suksessen et faktum.

Heftig byggeprosess
En ny fabrikk er på plass i Slovakia. Der skal blant annet Kia Cee'd produseres, men nå skal ytterligere en ny fabrikk oppføres i Georgia i USA. Fabrikken representerer en investering på hele 1 milliard, og vi snakker om dollar!! Fabrikken får en årlig kapasitet på 300.000 biler, og vil gi arbeid til 2.500 arbeidere, men vil indirekte gi ytterligere 2.000 arbeidsplasser. Men ikke tro Kia er nye i USA av den grunn.

Til nå har de investert over 300 millioner dollar i USA. De har et forskningssenter i Michigan, en testbane i Mojave-ørkenen, et designsenter i California, i tillegg til et hovedkvarter som er under oppføring i Irvine, California. Det er for øvrig i Irvine de fleste store bilprodusentene har sine hovedkvarter på vestkysten.

Kue
Under bilmessen i Detroit skal Kia vise frem en ny konseptbil med det enkle og korte navnet Kue. Dette kan være en bil som passer både det norske og amerikanske markedet godt, etter som begge sverger til firehjulsdrevne biler. Vi av behov, amerikanerne av uvitenhet.

Kue skal falle inn i en klasse som nærmest har skapt seg selv, CUV, eller Crossover Utility Vehicle. Det er klassen for de som ikke vil ha en svær firehjulstrekker, men heller ikke en ordinær stasjonsvogn. Dette er en bil som blir noe midt i mellom. CUV kunne også stått for Coupe Utility Vehicle, for i likhet med Mazda CX7 er dette en delvis SUV med Coupe-design. Sånne kommer til å poppe ut fra ermet på de fleste billeverandører med tiden, og Kia er blant de første til å vise et produkt av denne typen.

Med den utviklingshastigheten som er i bilbransjen for tiden, så er vi ikke i tvil om at en produksjonsversjon av Kue er ferdig utviklet innen den nye fabrikken i USA står klar i 2009. Det ville vært en verdig start for en ny fabrikk.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning