Kan få VM-runde i 2009

Norge får ingen VM-runde i rally i 2008. Men utsiktene for fremtiden ser bra ut, mener Vi Menns Atle Gulbrandsen.

Hamar er hovedbasen for Rally Norway. Foto: Sutton
Hamar er hovedbasen for Rally Norway. Foto: Sutton
Publisert Oppdatert
Rally Jordan går i ørkenen. Foto: Sutton
Rally Jordan går i ørkenen. Foto: Sutton
Mads Østberg er et av de norske talentene som håper å vise seg frem i Rally Norway. Foto: Sutton
Mads Østberg er et av de norske talentene som håper å vise seg frem i Rally Norway. Foto: Sutton
Rally Irland er et asfaltløp med spesielle veier. Foto: Sutton
Rally Irland er et asfaltløp med spesielle veier. Foto: Sutton

Norge skal arrangere sin første VM-runde i rally noensinne i februar neste år, men i går ble det klart at det ikke blir noen VM-runde året etter. Årsaken er at flere nye land skal få sjansen, og så skal det internasjonale Bilsportforbundet vurdere hvilke arrangører som har gjort det best, og som da skal få arrangere VM-runder i 2009.

Vi vurderer de ulike kandidatene:

Norge
Norge ligger bra an til å få en VM-runde i 2009. Kandidatløpet som ble arrangert i år var nærmest perfekt, og det er ingen grunn til å tro at ikke VM-runden denne vinteren blir det samme. Dessuten er det kostnadsbesparende å kjøre et løp en uke etter den svenske VM-runden. Andre argumenter er at flere av sjåførene liker å kjøre på snø, samt at rallyinteressen i Norge er enorm.

Det som først og fremst taler i mot en VM-runde i Norge er få innbyggere, manglende bilindustri og det faktum at to av årets 16 VM-runder allerede går i Norden. Likevel tror vi Norge står på lista i 2009.

Jordan
Jordan skal arrangere sin første VM-runde i 2008, så det er vanskelig å spå om dette blir en suksess eller ikke. Vi tror likevel Jordan ligger veldig bra an for fremtiden. For det første er kongefamilien i Jordan villig til å bruke det som skal til av penger for at landet skal ha en VM-runde.

For det andre vil dette være et løp i ørkenen og således være et helt annerledes løp enn alle de andre VM-rundene.

Sør-Afrika
Sør-Afrika kjemper med Polen og Kypros om å arrangere en VM-runde i 2008. Vi tror Sør-Afrika ligger godt an både til å få arrangere en VM-runde i 2008 og videre fremover. Hovedårsaken er at det per i dag ikke er noen VM-runde i Afrika, og et ordenlig verdensmesterskap bør ha VM-runder på alle kontinenter.

Dessuten er rally på oppsving i Sør-Afrika og flere bilmerker er tungt involvert i det nasjonale mesterskapet.

Irland
Irland er i likhet med Norge en ny arrangør til neste år. Vi er litt usikre på om Irland får arrangere VM videre, men mye avhenger av om løpet i 2007 blir en suksess eller ikke. I Irland er rally stort og de har et av de beste nasjonale mesterskapene i hele verden.

Irland er også et asfaltrally, noe som VM trenger sårt ettersom flere av de kjente asfaltløpene har blitt borte de siste årene. Men det sies at asfaltveiene i Irland ikke er så mye å skryte av, og at de er så humpete at bilene omtrent har grusoppsett. Dette kan være negativt.

Portugal
Portugal er det tredje landet som er inne som ny arrangør i 2007. Portugal arrangert også VM-runder tidligere, men mistet sitt løp på grunn av et dårlig arrangement. Nå har de skjerpet seg og lover å ha kontroll på tilskuerne som før i tiden løp ut i veien rett foran bilene.

Vi er likevel usikre på om Portugal er med videre. Det arrangeres allerede et løp i Spania og Portugal har per i dag ingen førere i toppen.

Polen
Polen konkurrerer med Kypros og Sør-Afrika om et løp i 2008. Kanskje de vinner den kampen, men et VM-løp etter det har vi ingen tro på. Polen representerer for så vidt et nytt marked med Øst-Europa, men Polen har ingen stjerner eller lange rallytradisjoner å vise til.

Kypros
Vi tror Kypros er ferdig som VM-arrangør. Løpet minner for mye om rundene i Hellas og Tyrkia (sistnevnte forsvinner også), dessuten er løpet upopulært blant førerne. Løpet er langsomt og har en tendens til å ødelegge bilene. Dessuten er ikke Kypros et interessant marked for VM-teamene.

Australia
Australia er ikke nevnt i denne sammenhengen, men løpet "down under" mister sin VM-status til neste år. Sterke krefter jobber nå for å få Australia tilbake på VM-kalenderen, og vi tror de kan klare det. Subaru er et relativt stort marked for å flere av bilfabrikkene som deltar i VM, og Petter Solbergs teamkamerat, Chris Atkinson, er fra Australia.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning