Juleaksjon mot fyllekjøring

Uka før jul gjennomfører UP det som kan bli tidenes største promillekontroll.

UP-sjef Odd Reidar Humlegård varsler hyppige promillekontroller i førjulstiden. (FOTO: UP)
UP-sjef Odd Reidar Humlegård varsler hyppige promillekontroller i førjulstiden. (FOTO: UP)
Publisert Oppdatert

- Vi kommer til å ha svært mange kontroller i desember. Og den siste uka før jul blir aktiviteten ekstra stor, sier UP-sjef Odd Reidar Humlegård til Newswire.

Fra 18. desember til julaften vil UP og politidistriktene koordinere promillekontroller over hele landet.

- Det er vanskelig å si nøyaktig hvor mange kontroller det blir, men det kan bli den største kontrolluka på norske veier noensinne, sier Humlegård.

Drikkemåned
Mer enn 100 000 bilister kan se fram til å blåse i et alkometer i desember.

- Vi vet at det drikkes veldig mye på julebord og fridager i desember. Og vi vet at kombinasjonen promille og mørke og glatte veier dreper. Derfor er det gledelig at UP varsler mange kontroller i førjulstiden, sier Bjarne Eikefjord i Motorførernes Avholdsforbund, MA.

De fleste fyllekjørerne tas på kvelden og natta. De er unge og har høy promille. Godt voksne bilister stoppes oftere med lav promille dagen etter en fest.

Eikefjord oppfordrer folk til å la bilen stå dagen etter julebordet.

- Hvis du er i tvil, er det ikke tvil. Det tar lang tid før all alkoholen er ute av kroppen etter en lang kveld med øl og akevitt. Man kan føle seg i god form, men likevel ha mer enn 0,2 i promille. La derfor bilen stå etter julebordet, slik at alle får en gledelig jul i år.

Velger drosje
Til tross for mange julebord er desember likevel en gjennomsnittsmåned for fyllekjøring. I desember i fjor ble rundt 500 bilister tatt med promille.

- Heldigvis ser det ut som mange har avfunnet seg med at et opphold i drosjekøen nærmest hører til julebordtradisjonen, sier UP-sjef Humlegård.

Nye julebordsvaner bidrar også til å begrense fyllekjøringen i desember.

- En del bedrifter tar med seg de ansatte på reiser før jul eller arrangerer julebord på hoteller hvor det er lagt opp til overnatting. Da er det ikke aktuelt med bil, sier Humlegård.

Europeisk storaksjon
Årets desemberaksjon mot fyllekjøring er en del av en europeisk kampanje. Uka før jul vil 100 000 tjenestemenn i 25 land aksjonere mot fyllekjøring.

- I fjor ble 9000 bilister tatt med promille i tilsvarende aksjon. Da utmerket Norge seg positivt. Sammenlignet med resten av Europa er vi ansvarlige trafikanter som kjører lite med promille, sier Humlegård.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning