Fjellklatring med racerbiler

Et av verdens heftigste billøp kjøres på en bane som klatrer opp og ned fjellsiden.

Vinnerbilen med Craig Lowndes og Jamie Whincup. (Foto: Sutton)
Vinnerbilen med Craig Lowndes og Jamie Whincup. (Foto: Sutton)
Publisert Oppdatert

Bilder: Bathurst 1000

Bathurst 1000 er Australias desidert største billøp, og følges av mange flere mennesker enn løp som Australia Grand Prix i Formel 1, den australske runden i MotoGP eller Champ Car-løpet i Surfers Paradise.

Årsaken er at Bathurst 1000 er det største løpet i den hjemlige serien V8 Supercars, som er Australias svar på NASCAR, eller STCC om du vil. I V8 Supercars konkurreres det med bakhjulsdrevne Holden Commodore og Ford Falcon med rundt 650 hestekrefter.

172 meters høydeforskjell
Det mest fascinerende med Bathurst 1000, eller "The Great Race" som løpet også kalles, er banen, Mount Panorama. Selve byen Bathurst er et lite, søvnig sted et par times kjøretur inn i landet fra Sydney, i nærheten av Blue Mountains. Men den første helgen i oktober hvert år fylles byen opp av racingfans som ønsker å se racerbilene som klatrer opp "The Mountain".

Nå er ikke Mount Panorama er høyt fjell, men det er likevel rimelig spesielt med en 6,2 kilometer lang bane med 172 meters høydeforskjell. Noen steder er banen nærmest skjært ut av fjellet og avkjøringssoner er det lite av.

Offentlig vei
Til vanlig er banen offentlig vei, slik at hvem som helst kan kjøre der, men da må de også følge fartsgrensen på 60 km/t. Vinnerne av årets Bathurs 1000 ble Craig Lowndes og Jamie Whincup.

Bilder: EM i rallycross på Momarken
Bilder: Monaco Grand Prix
Bilder: Indianapolis 500
Bilder: 24 timers på Le Mans

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning