Femdoblet på ett år

I fjor ble det solgt seks tusen GPS-navigatorer for montering i bil. I år vil salget komme opp i 35 000, viser tall fra Elektronikkbransjen.

Foto: Garmin.
Foto: Garmin.
Publisert Oppdatert

- Folk har oppdaget fordelen med et elektronisk navigasjonssystem. Ikke minst når de er på ferie og kjører på fremmede steder. Det gjør bilturen mer avslappet, sier styreleder Magne Teigland i Biltema til Newswire.

De fleste GPS-er til bil har berøringsskjermer og norsk stemmeveiledning. Ruten legger du inn før du drar.

Prisen raser nedover, og nå kan du få deg en god navigator til under tre tusen kroner.

- Da er som regel minnekort over Skandinavia inkludert. Men prisforskjellene er store, så det er viktig å sjekke rundt, sier Teigland.

Underholdning
Mange nye biler leveres nå med innbygget GPS. Men det betaler du som regel dyrt for.

- Innbygget GPS kan ofte koste over ti tusen kroner ekstra. For mange er det mer praktisk å ha løse kartlesere som du kan ta med deg, mener produktsjef David Kay i Biltema.

Nå kan du også få navigatorer med flere tilleggsfunksjoner.

- Trenden er at det skal være underholdning installert i maskinene, slik at de også kan brukes til å spille musikk og se på filmer. Slike ''media-GPS-er'' er fremtiden, sier Kay.

- Ikke trafikkfarlig
Han tror ikke navigasjonssystemene tar oppmerksomheten bort fra bilkjøringen.

- Det er langt bedre å programmere en datamaskin til å fortelle deg hvor du skal kjøre enn å lese kjøreinstrukser og se på papirkart. Og filmfunksjonen er uansett ment kun for passasjerene, understreker Kay

GPS-navigatorer får informasjon fra satelitter i verdensrommet. Jo flere satelitter GPS-en kan lese, desto mer nøyaktig blir posisjonsangivelsen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning