Farlig vintermørke på veien

Snømangel gjør det ekstra farlig å ferdes i trafikken i årets mørkeste uker. Særlig eldre bilister har problemer med å se fotgjengere uten refleks.

Det er vanskelig å se fotgjengere, selv med normalt syn i årets mørkeste tid. Foto: Newswire
Det er vanskelig å se fotgjengere, selv med normalt syn i årets mørkeste tid. Foto: Newswire Foto: Newswire
Publisert Oppdatert

Snøen reflekterer det lille lyset vi har om natten. Uten snø blir det enda vanskeligere å se, og da øker faren for ulykker, sier optometrist Egil B. Stensholt ved Øyeklinikken i Tønsberg.

I oktober og november ble syv fotgjengere drept i trafikken.

- Det er for få som bruker refleks, og det er spesielt viktig å gjøre seg godt synlig når asfalten er våt og mørk, sier direktør Kari Sandberg i Trygg Trafikk til Newswire.

Øyelinsen svekkes
Med alderen blir øyets følsomhet for lys gradvis redusert. Derfor trenger eldre mer lys enn yngre for å se klart. Eldre har også dårligere evne til å tilpasse seg endringer i lysforholdene.

- Unge har en krystallklar øyelinse. Etter hvert som årene går, endrer linsen seg. Klarheten reduseres, og det går ut over hvor skarpt vi ser. Samtidig blir man med årene mer følsom for blending, sier Stensholt.

De eldre har derfor større problemer med nattkjøring enn yngre bilister.

Endringene i synet kommer som regel så gradvis at man ikke merker det selv.

Puss lys og glass
Små synsfeil avsløres lettest når det er skumring eller mørkt, men faresignalene kan man ofte oppdage selv, hjemme i stuen.

- Har du problemer med å lese teksten på TV-skjermen, er det på tide å sjekke synet. For da vil du sannsynligvis ha problemer i trafikken også, og det er mye farligere, sier Egil Stensholt.

Bilister som ser litt dårlig vil ofte feste blikket på veien rett foran bilen, for der ser de best. Men da oppdager de kanskje for sent farer som lurer lengre fram.

- Det er viktig å vaske lykter og vinduer på bilen, de blir raskt skitne når det er mildt og vått. Og har du briller, så puss dem før du setter deg bak rattet, oppfordrer optometrist Egil B. Stensholt.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning