Detroit: Mazda Ryuga

Mazda kaller det en trilogi. Vi kaller det en haug med konseptbiler, og i Detroit vises siste neste del av fremtiden fra Mazda.

Mazda Kabura
Mazda Kabura
Publisert Oppdatert
Mazda Kabura
Mazda Kabura
Mazda Nagare
Mazda Nagare
Mazda Ryuga Consept
Mazda Ryuga Consept

Mazda startet sitt konseptras i Frankfurt i 2005. Der fikk konseptet Sassou se dagens lys. I Tokyo samme år fortsatte det med Senku, også dette en konseptbil. Fortsettelsen fant sted i Detroit for et år siden, da Kabura ble vist frem. Det er en lekker sak som kunne sklidd rett inn på markedet. Kabura var akkurat så mye konseptbil at man forstod den ikke var ment for serieproduksjon, men likevel såpass konservativ at den ikke ville ligge langt frem i tid.

En lang rekke biler
Men mer har skjedd siden den gang. På bilutstillingen i Los Angeles, i begynnelsen av desember, viste Mazda frem nok en konseptbil. Den bar det samme designspråket som Kabura, men var ytterligere frekkere i streken. Bilen hadde fått det klingende navnet Nagare, som oversatt fra japansk betyr "flyt". Vi snakker selvfølgelig ikke om en båt, men et designspråk som benytter myke vannrette linjer. Nagare representerer også den første konseptbilen i en serie, som faktisk er hentydning om hva vi kan vente oss i kommende produksjonsmodeller, om vi skal lytte til Mazda selv.

Intern konkurranse
Mazda er for øvrig kjent for å sette sine egne designteam opp mot hverandre, noe de blant annet gjorde med den nye MX5, som kom i 2005. Et europisk, et japansk, og et amerikansk team fikk i oppdrag å tegne sine skisser på bilen, og deretter ble det kåret en vinner. Riktig nok ble resultatet en hybrid av de beste ideene, men "hovedpremien" gikk til det japanske teamet. Dette er en metode Mazda har forkynt at de kommer til å benytte ved flere anledninger, og Nagare var bare starten på fortsettelsen.

Ny sportsbil, og mer til
Mazda har nå flagget at de skal vise konseptbilen Ryuga i Detroit i januar. Deres globale sjefsdesigner Laurens van den Acker forteller at bilen er Zoom-Zoom definert, hvilket betyr at det skal bli en bil med sporty egenskaper. Zoom-Zoom er som kjent Mazda's versjonen av det vi i Norge kaller "brom-brom". Også denne har det "flytende" designet, og skal ha et tøft preg av høykvalitets materialer, og skjulte detaljer. Rene linjer både utvendig og innvendig, med andre ord. Det eneste vi nå venter på er at alle disse bilene skal komme i produksjonsklar versjon. Forresten, vi venter på en ting til, for en annen sjefsdesigner i Mazda, Yasushi Nakamuta, har lovet å ringe oss når hans neste bil står klar. Det er en sportsbil, en typisk Vi Menn-bil, ble vi lovet. Men først skal vi til Detroit og se på Ryuga.

Mazda røper også at de skal vise en ny konseptbil Geneve til våren, og i Tokyo til høsten. Det er bare å henge med på Vi Menn Online, så får du vite alt om fortsettelsen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning