Det tredje VM

I bilsporten finnes det bare tre offisielle verdensmesterskap. Formel 1 og rally er mest kjent, mens det tredje starter til helgen.

Alfa Romeo stiller med den gamle bilen 156, men på en god dag kan de kjempe om seier. Foto: fiawtcc.com
Alfa Romeo stiller med den gamle bilen 156, men på en god dag kan de kjempe om seier. Foto: fiawtcc.com Foto: Photo4
Publisert Oppdatert
BMW vant i fjor, og er favoritter i år også. Foto: fiawtcc.com
BMW vant i fjor, og er favoritter i år også. Foto: fiawtcc.com Foto: photo 4
Chevrolet håper 2007 skal bli året de vinner WTCC Foto: fiawtcc.com
Chevrolet håper 2007 skal bli året de vinner WTCC Foto: fiawtcc.com
Seat har en vinnerbil i sin Leon. Foto: fiawtcc.com
Seat har en vinnerbil i sin Leon. Foto: fiawtcc.com

DAYTONA 500: SE BILDENE
SE BILDENE FRA RALLY NORWAY

World Touring Car Championship (WTCC) er det tredje bilmesterskapet med VM-status i verden. På norsk kaller vi mesterskapet for "VM for standardbiler", men bilene er langt fra standard. Selv om BMW-ene, Seat'ene og de andre bilene ser ganske like ut som de bilene du finner på gata er dette spesialbygde racerbiler til rundt tre millioner kroner per stykk.

Årets sesong starter i brasilianske Curitiba nå i helgen. Totalt elleve løp skal kjøres og den 29. juli kommer sirkuset til den svenske banen Anderstorp. Alt avsluttes i Macau ved Hong Kong den 18. november.

Hvem stiller til start?
Kun BMW, Seat, Chevrolet og Alfa Romeo stiller til start i årets mesterskap, og arrangørene ønsker seg flere bilmerker til start. Honda, Ford og Peugeot har stilt til start i noen løp de siste årene, men er ikke med i år.

Uansett bør det bli en spennende sesong. Fjorårsvinner Andy Priaulx fortsetter i BMW, mens den raske unggutten Augusto Farfus har gått fra Alfa Romeo til BMW. Til å forsvare Alfa Romeos ære har italienerne hentet inn James Thompson fra Storbritannia, mens den antatt farligste Seat-sjåføren er Yvan Muller. Chevrolet har slitt litt med å hevde seg, men begynte å nærme seg i fjor og har fortsatt Alain Menu som førstefører.

Kjente førere
Av andre interessante førere kan vi nevne Tiago Monteiro som kommer fra Formel 1 og Michel Jourdain Jr. som kommer fra amerikanske Champ Car. Begge skal kjøre Seat, mens Alex Zanardi fortsetter i BMW. Zanardi har amputert begge beina, men både gasser og bremser med hendene.

Alle løpene i WTCC går direkte på Eurosport.

Bilene i WTCC er identiske med bilene man finner i nasjonale mesterskap som svenske STCC, danske DTC og britiske BTCC. I disse mesterskapene er det flere bilmerker til start enn i VM.

PS: Det finnes også et verdensmesterskap i gokart, men dette går ikke under "biler". FIA arrangerer også en verdenscup i ørkenrally og en rekke regionale mesterskap.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning