NISSAN 350Z GT-S:

- Den ultimate 350Z

Nissans britiske avdeling har gjort det igjen: bygget en ordentlig sint variant av en standardbil. Denne gangen har de laget en 350Z med mye kraft å by på.

Publisert Oppdatert

Vi har tidligere vist noe av det en liten gjeng i Nissans britiske organisasjon (de har jo blant annet fabrikker i Storbritannia) har bygget; blant annet en bakhjulsdreven, 310 hk sterk Micra som må kunne kalles alt annet enn søt.

Velbrukt prosjekt

Nå har gjengen bygget en 350Z litt utenom det vanlige. Bilen har lenge levd som prosjektbil; Nissans kommunikasjonsavdeling under ledelse av Wayne Bruce fikk modifisert en standardbil med en bråte Nismo-biter allerede i 2004.

Denne bilen har nå blitt oppgradert igjen, for å vise publikum på Goodwood Festival of Speed (som arrangeres 7. til 9. juli) hva Nissan kan - og hva man kan gjøre med en Nissan.

Både for bane og vei

350Z´en er bygget som en bruksvennlig "Club Special" - en bil man kan kjøre til butikken med hele uka, og kjøre racing med i helgene. Moroa begynner under panseret, der den herlige 3,5-liters V6´en har fått pustehjelp av et kompressorsett fra sveitsiske Novidem.

382 hk, 425 Nm

Denne øker effekten fra 300 til 382 hk, og dreiemomentet økes fra 353 Nm til 425 Nm. Noen akselerasjonsmålinger er ikke blitt gjort i skrivende stund, men teamet bak bilen regner med at den skal kutte et sekund på 0-100-sprinten (originalen gjør det på 5,8 sekunder), og 2,5 sekunder på sprinten fra null til 160 km/t.

Et åpnere eksosanlegg med elektronisk styrt bypass-ventil bidrar til at lyden står i stil med ytelsene.

Testet på dårlig vei

 

Nissans egne ingeniører fikk ansvaret for å finjustere understellet på det teamet har kalt 350Z GT-S. Det var disse som i sin tid hadde ansvaret for å tilpasse det originale, japanske understellsoppsettet til europeisk smak, noe de jo har klart på en flott måte.

For å få til dette har de blant annet jobbet tett mot spesialister fra Bilstein, og de har tilbakelagt mange mil på mer og mindre gode britiske veier. Målet var å optimalisere de sportslige kjøreegenskapene, samtidig som komforten ble opprettholdt. De store hjulene ble også valgt med omhu for å passe bilens formål.

- Vi ville ha mer av alt

Et vindtunneltestet stylingsett fra tyske Strosek kom også på plass, og den gjennomført svarte 350Z´en ser jo unektelig litt sint ut. Stylingsettet skal også visstnok bidra positivt til aerodynamikken, med økt marktrykk foran og bak i høye hastigheter.

- Vi kunne ha bygget en rendyrket racer med effekt i bøtter og spann, og veldig lite bevegelse i understellet, sier Steve Robbins, prosjektets tekniske leder, i pressemeldingen. - Dette ville blitt en superb racer, men så godt som ubrukelig på veien. I stedet angrep vi GT-S-prosjektet fra et ingeniør-ståsted; vi ville bygge en 350Z som ga mer av alt - samtidig som vi tenkte på kostnadene, avslutter han.

Serieproduksjon?

Fra høyere hold hos Nissan hører vi at de er blitt veldig interesserte i prosjektet. De sier ikke noe offisielt ennå, men det antydes at det faktum at Nissan tar med bilen til Goodwood kan bety startskuddet for produksjon i mindre eller større skala.

 

[email protected]

 

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning