Den største

Colin McRae omkom i en helikopterulykke lørdag. Vi Menns Atle Gulbrandsen ser tilbake på karrieren til den største rallyføreren i historien.

Publisert Oppdatert
Colin McRae omkom i en helikopterulykke lørdag.
Colin McRae omkom i en helikopterulykke lørdag.

Det er kanskje å ta i å kalle Colin McRae for den største rallyføreren, for han var ikke den beste. Bare en VM-tittel ble det på McRae, mens legender som Tommi Mäkinen og Juha Kankunnen har fire - og Sébastien Loeb kan tangere disse to hvis han vinner i år.

Likevel vil jeg kalle Colin McRae for størst. Og hovedårsaken til det heter Playstation.

Colin McRae fra Skotland er sannsynligvis tidenes mest kjente rallyfører takket være sine mange TV-spill. Det går historier om ungdommer verden rundt som lenge trodde Colin McRae bare var en fantasifigur på lik linje med Lara Croft.

En av de beste
Men McRae var på ingen måte bare en fantasifigur. Han var en av de mest spektakulære rallyførerne verden noen gang har sett, og selv om han bare ble verdensmester en gang, var han i toppen i en årrekke. Han inntok andreplassen i VM i 1996, 1997 og 2001. I tillegg har han også kjørt 24-timersløpet på Le Mans og Paris-Dakar, og de siste årene har han blitt kjendis i USA takket være sine opptredener i X-Games.

Mitt forhold til Colin McRae startet lenge før jeg visste hva Playstation var for noe. Colin McRae var mannen med de lengste sladdene og jeg satt klistret til skjermen de få gangene rally ble vist på TV på midten av 90-tallet.

Møtte han i Sverige
15 år gammel var jeg på en av mine mange turer til den svenske VM-runden. En uoppmerksom vakt gjorde at jeg kom meg innenfor sperringen der førerne stod og ventet for å kjøre inn til service - og der stod han: Colin McRae, den mest kjente rallyføreren i verden. Jeg tok bilder og han smilte vennlig og så sa han noe på engelske jeg ikke forstod. Ikke fordi jeg ikke skjønte engelsk, mens hans skotske uttale ble litt for vanskelig for en 15-åring&

Noen år senere var McRae på besøk i min hjemby Hamar. Det er ikke mange som er klar over det, men McRae måtte faktisk besøke Hamar Politistasjon etter å ha kjørt altfor fort på E6 på vei til en test i Nord-Sverige. Og her må jeg faktisk innrømme at jeg gjorde noe Colin McRae sannsynligvis ikke likte.

En liten notis om "råkjøreren" ble nemlig trykket i lokalavisen, men verdenspressen for øvrig hadde ikke fått med seg nyheten om den tidligere verdensmesteren som ble nektet kjøretillatelse i Norge. Men det var helt til jeg sendte et lite tips til magasinet Autosport, som svarte med å skrive en liten sak om forseelsen i neste nummer&

Beklager det, Colin, jeg angrer i dag. Men sannsynligvis klarte du deg fint uten å ha tillatelse til å kjøre i Norge i noen måneder. Og da du besøkte Norge i Petter Solbergs bryllup hadde nok politiet glemt hele episoden.

En gentleman
Jeg har også møtt Colin McRae på et diskotek i byen Lloret del Mar i Spania. Rally Catalunya var akkurat ferdigkjørt og alle VM-førerne tok seg en tur på byen. Der var de alle sammen: Petter Solberg, Tommi Mäkinen, Carlos Sainz og Colin McRae. I godt humør alle sammen, men Colin McRae var likevel en gentleman.

Jeg kjente ikke McRae selv, men det var likevel en trist dag da han døde. Det var takket være TV-spillene hans at jeg fikk sansen for Playstation og de siste årene har jeg savnet McRae i VM-sirkuset. Han snakket så sent som i år om et comeback og jeg kunne knapt vente på å se McRae i en vinnerbil igjen.

Men det kommer ikke til å skje. McRae omkom i en helikopterulykke på lørdag med sin sønn, en kamerat og hans sønn. Colin McRae ble 39 år gammel.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning